Nogomet

Britanski milijarder postao manjinski vlasnik Manchester Uniteda

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U procesu koji je trajao nešto više od godinu dana Ratcliffe je kupio 25% vlasničkog udjela plaćajući 33 američkih dolara po dionici



MANCHESTER Britanski milijarder i predsjednik velike kemijske tvrtke INEOS Jim Ratcliffe postao je vlasnik manjinskog paketa dionica Manchester Uniteda, objavili su u nedjelju iz jednog od najvećih svjetskih nogometnih klubova.


U procesu koji je trajao nešto više od godinu dana Ratcliffe je kupio 25% vlasničkog udjela plaćajući 33 američkih dolara po dionici.


Katarski šeik Jasim bin Hamad al Thani također je želio kupiti vlasnički udio, ali je odustao od procesa rekavši da neće podići svoju ponudu od 6 milijardi dolara, ostavljajući britanskog milijardera da sklopi ugovor s većinskim vlasnicima, obitelji Glazer.




Ratcliffeov INEOS će preuzeti upravljanje nogometnim poslovima Manchester Uniteda i uložiti 300 milijuna dolara u klub.


“Kao dio transakcije, INEOS je prihvatio zahtjev Uprave da mu se delegira odgovornost za upravljanje nogometnim aktivnostima kluba. Ovo će uključivati sve poslove vezane za mušku i žensku ekipu, kao i za nogometnu akademiju, uz dva mjesta u upravi Manchester United PLC-a i upravama nogometnog kluba Manchester United.”, stoji u klupskom priopćenju.


Ratcliffeov INEOS u svom portfelju ima još nekoliko nogometnih klubova: francuskog prvoligaša Nicu, švicarskog superligaša Lausanne-Sport, a ima i suradnju s Racing Clubom Abidjan iz Obale Bjelokosti. Jedna od najpoznatijih veza INEOS-a i sporta je ona iz svijeta biciklizma, u kojem su Grenadiersi jedna od najuspješnijih ekipa. Tvrtka je dugogodišnji partner momčadi Mercedesa u formuli 1, a u njenom je vlasništvu i jedrilica Britannia, britanski izazivač u America’s Cupu.