Pritisak titule

Brazilski izbornik: “Imamo lijepu povijest i to nam stvara pritisak. Ali uvijek je dobro sanjati”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Selecao" novi, šesti naslov prvaka sanja već 20 godina. Posljednji put Brazil je pobjednički pokal podigao 2002. u Južnoj Koreji i Japanu kada su momčad predvodila tri "nogometna čarobnjaka" Ronaldo, Rivaldo i RonaldinhoDOHA Kada je Brazil posljednji put osvojio svjetski naslov 2002. momčad su predvodili Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho, danas “Selecao” predvode Neymar, Vinicius Junior i Richarlison.


“Uvijek je dobro sanjati”, kazao je prije nekoliko dana brazilski izbornik Tite.


“Selecao” novi, šesti naslov prvaka sanja već 20 godina. Posljednji put Brazil je pobjednički pokal podigao 2002. u Južnoj Koreji i Japanu kada su momčad predvodila tri “nogometna čarobnjaka” Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho.
Danas momčad predvode Neymar, Vinicius Junior, Raphinha, Rodrygo i Richarlison. Većina stručnjaka se slaže kako Titeova momčad ima obilje talenta i vještine u napadu, ali ipak i nešto slabiju obranu.


Brazil je rano napustio posljednja četiri svjetska prvenstva nakon poraza od europskih teškaša – Francuske (2006), Nizozemske (2010), Njemačke (2014). te Belgije (2018). Što je dodatno povečalo pritisak u Katru. Sada im prijeti svjetski doprvak Hrvatska.


“Ne mogu preuzeti odgovornost za 20 godina. Ja sam glavni zadnje četiri godine. Imamo lijepu povijest i to nam stvara veliki pritisak. Mi smo zemlja koja strastveno voli nogomet. Da, postoji pritisak, ali sanjanje je dio svačijeg života. Dobro je sanjati. Čak i ako ne možemo pobijediti, jer je samo jedan pobjednik, nećemo prestati sanjati,” poručio je 61-godišnji Adenor Leonardo Bacchi “Tite”.


Veći dio puta do Svjetskog prvenstva, Brazil je nalikovao pragmatičnoj ekipi kojoj je nedostajao njihov “O jogo bonito” i previše se oslanjao na Neymarovu genijalnost.


Međutim, sve se promijenilo sredinom 2021. s dolaskom igrača koje Tite naziva “perninhas rapidas ” (brze male noge). Vinicius Jr, Raphinha, Antony, Rodrygo, Gabriel Martinelli donijeli su novu dinamiku u Selecao, pretvorivši ga u momčad za koju navijači doista vjeruju da može osvojiti Svjetsko prvenstvo.


Brazil je otvorio SP pobjedom 2-0 protiv Srbije, no atmosferu su pokvarile ozljede Neymara i Danila. Zatim je došla pobjeda nad Švicarskom od 1-0, te nova ozljeda Alexa Sandra. Uslijedio je poraz od Kameruna 1-0, te nove ozljede Alexa Tellesa i Gabriela Jesusa.


U posljednja dva meča bez Neymara, nedostajalo im je iskre na sredini terena. No, njegovim povratkom probudio se i Brazil. Protiv Koreje u osmini i finala su odigrali sjajno, posebno u prvom poluvremenu u kojem su zabili četiri gola. Posljednji put je Brazil na svjetskom prvenstvu zabio četiri gola u prvom poluvremenu 1954. protiv Meksika u susretu koji je završio 5-0.


Mediji su se raspisali o “Jogo bonito,” lijepoj igri po kojoj se Brazil proslavio u svijetu, osvojivši rekordnih pet naslova prvaka. Međutim, svi se slažu kako reprezentacija Južne Koreje ipak nije pravo mjerilo stvari.


Tite je istaknuo kako Neymar donosi “tehničko vodstvo”, dok je njegov pomoćnik naglasio kako Neymar čini razliku na terenu.


“Kada je Neymar na terenu to je druga momčad, bez obzira kako on igrao. Uz njega ostali igrači imaju više samopouzdanja i opasniji su,” dodao je Bruno Marinho iz O Globa.