Nogomet

Brazilski Fluminense prvi finalist Svjetskog klupskog prvenstva

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Golove odluke zabili su Jhon Arias iz kaznenog udarca u 71. minuti utakmice, te John Kennedy u 90. minuti.



JEDDAH Nogometaši brazilskog Fluminensea izborili su plasman u finale Svjetskog klupskog prvenstva koje se odigrava u Saudijskoj Arabiji nakon što su u polufinalnom ogledu u Jeddahu pobijedili egipatski Al Ahly sa 2-0.


Golove odluke zabili su Jhon Arias iz kaznenog udarca u 71. minuti utakmice, te John Kennedy u 90. minuti.


Susret je obilježio i brazilski veznjak Felipe Melo koji je sa 40 godina postao najstariji igrač u polju u povijesti klupskih svjetskih prvenstava. Dosadašnji rekord je držao Talijan Paolo Maldini koji je 2007. nastupio kao 39-godišnjak.




Južnoamerički prvak će u finalu, koje je na rasporedu 22. prosinca, igrati protiv pobjednika sutrašnjeg ogleda između europskog prvaka Manchester Cityja i azijskog prvaka Urawa Red Diamondsa.


Za Fluminense će to biti prvo finale klupskog svjetskog prvenstva.


Bila je to zanimljiva utakmica u kojoj je Al Ahly imao čak 18 udaraca pri čemu šest u okvir gola, ali nije uspio zatresti mrežu. S druge strane brazilski sastav je uputio 13 udaraca, pri čemu također, šest u okvir, ali i zabio dva gola.


Prvu priliku na utakmici imali su Brazilci, no Arias nije bio precizan. Arias je bio blizu gola i u 25. minuti, no pogodio je desnu stativu.


Al Ahly je opasno zaprijetio u 36. minuti, međutim udarac Husseina El Shahata je blokiran. U 55. minuti je priliku imao i Kahraba, ali je Fabio obranio njegov udarac.


Fluminense je stigao do prednosti u 71. minuti. Marcelo je prošao Percyja Taua koji je pritom napravio prekršaj, a poljski sudac Szymon Marciniak pokazao na bijelu točku. Gol za 1-0 zabio je Arias. Samo dvije minute kasnije egipatski sastav je imao zicer za izjednačenje. Tau se mogao iskupiti za pogrešku, no njegov udarac je obranio Fabio.


Brazilci su pitanje pobjednika razriješili u 90. minuti kada je Kennedy pogodio za konačnih 2-0.


Pobjednik klupskog SP-a dobiti će 4.6 milijuna eura, drugoplasirani 3.7 milijuna, trećeplasirani 2.3 milijuna, a četvrtoplasirani 1.85 milijuna eura.


Ovo će biti posljednji turnir sa sedam ekipa jer će 2025. sudjelovati čak 32 kluba. Turniri će se potom održavati svake četiri godine.