LOV NA TREĆE EUROPSKO ZLATO

Braća Valent i Martin Sinković otputovali na Europsko prvenstvo u veslanju: “Spremni smo i jedva čekamo utrke”

Ivana Vaupotić

Martin i Valent Sinković / snimio D. Kovačević

Martin i Valent Sinković / snimio D. Kovačević

Konačno smo dočekali veliko natjecanje. Prošla zima je bila duga, dobro smo trenirali, spremni smo, osjećamo se jako dobro - kaže stariji brat Valent Sinković



RIJEKA Prije šest mjeseci na Europskom prvenstvu u Poznanju osvojili su srebrno odličje i prekinuli tri godine dug zlatni niz u dvojcu bez kormilara. Braća Valent i Martin Sinković jučer su otputovali u Varese gdje će sutra početi lov na svoje treće europsko zlato nakon Glasgowa 2018. i Luzerna 2019. godine.


– Nadamo se dobroj konkurenciji, dat ćemo sve od sebe da odveslamo najbolje što znamo i onda nema straha za dobar rezultat – rekao je Martin Sinković.


Na Europskom prvenstvu nastupit će 629 veslača iz 35 zemalja, a najveći broj prijavljenih posada ima Italija.




– Mislim da će nam najveća konkurencija biti Talijani i Rumunji. Nizozemci su neugodni na prvom dijelu staze, to smo naučili prošle godine, međutim, čamac dobro ide, zadovoljni smo i tim više se jedva čekamo utrkivati s drugima – dodao je Martin Sinković.


Motivacija


Pandemija koronavirusa prošle je godine zaustavila i veslačka natjecanja od kojih je održano jedino Europsko prvenstvo u Poznanju na kojem su braća Sinković osvojila srebrno odličje. Prema smjernicama za upravljanje događajima Organizacijski odbor Varesea i Svjetska veslačka federacija razvili su COVID-19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem da sudionicima Europskoga prvenstva osiguraju maksimalnu zaštitu od zaraze koronavirusom.


– Drugo mjesto u Poznanju za nas je bila velika motivacija i jedva smo čekali vratiti se treninzima nakon toga. Puno smo naučili iz te utrke i vjerujemo da možemo bolje od toga u ovoj godini – rekao je Valent Sinković.


Impresivan niz


Braća Sinković iza sebe imaju čak 38 uzastopnih natjecanja na kojima su stali na pobjedničko postolje, a njihova serija uspjeha počela je još 2010. godine. Nastup u Vareseu otvorit će sutra kada su zakazane kvalifikacije dvojca bez kormilara, u subotu su na rasporedu polufinalne utrke, dok je nedjelja rezervirana za finale. Europsko prvenstvo u Vareseu trofejnoj hrvatskoj braći poslužit će kao svojevrsno zagrijavanje za najveći događaj sezone, Olimpijske igre u Tokiju, na kojima imaju velike ambicije. Prije devet godina na Olimpijskim igrama u Londonu zajedno s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvojili su srebro u četvercu na pariće, četiri godine kasnije u Rio de Janeiru bili su zlatni u dvojcu na pariće. Braća Sinković u Tokio će ići po svoje prvo olimpijsko zlato u dvojcu bez kormilara.


– Nakon prošlogodišnjeg lockdowna, otkazivanja Olimpijskih igara i cijele novonastale situacije zbog pandemije koronavirusa, konačno smo dočekali veliko natjecanje. Prošla zima je bila duga, dobro smo trenirali, spremni smo, osjećamo se jako dobro i jedva čekamo utrke – zaključio je Valent Sinković.