Veslanje

Braća Sinković hrvatske uzdanice na EP-u u veslanju: “Nismo na sto posto, ali nadam se da ćemo odraditi tri vrhunske utrke”

Ivana Vaupotić

NEDOSTAJE NEKOLIKO DANA PRIPREMA - Martin i Valent Sinković/Foto PIXSELL

NEDOSTAJE NEKOLIKO DANA PRIPREMA - Martin i Valent Sinković/Foto PIXSELL

Imali smo malih problema s ozljedama, ali ja sam uvjeren da smo dosta spremni. Sigurno nismo na 100 posto, ali mislim da i u ovoj formi možemo pobijediti - kaže Martin, mlađi predstavnik trofejne braće Sinković



RIJEKA Trofejna braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće, Dora Dragičević u samcu te sestre Ivana i Josipa Jurković u dvojcu bez kormilara predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu u veslanju, što sutra počinje u Münchenu. Nastup na smotri Staroga kontinenta morao je otkazati Damir Martin, koji je zbog bolova u operiranom kuku ranije od planiranog morao završiti sezonu, što znači da je odustao i od nastupa na rujanskom Svjetskom prvenstvu.


Valent i Martin Sinković bit će jedne od najvećih zvijezda Europskoga prvenstva, što će okupiti 553 veslača iz 33 države. Trofejna hrvatska braća su se nakon zlata u dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju odlučila vratiti svojoj staroj disciplini, dvojcu na pariće, u kojoj su osvojili olimpijsko zlato 2012. godine u Londonu, titulu svjetskih prvaka 2014. i 2015. godine, europsko zlato su osvojili 2012. i 2016. godine. Iza njih su tri pobjede na sve tri utrke Svjetskoga kupa i devet utrka bez poraza.


Konkurencija


– Napokon je došlo Europsko prvenstvo, baš smo uzbuđeni i jedva čekamo prve utrke – kaže Martin Sinković, mlađi od braće Sinković, čiji je nastup u Münchenu bio upitan. Naime, Valent Sinković je uoči nastupa na trećoj regati Svjetskoga kupa u Luzernu osjetio bol u mišiću leđa zbog čega najbolji hrvatski veslači nisu u potpunosti odradili pripreme.




– Imali smo malih problema s ozljedama, ali ja sam uvjeren da smo dosta spremni. Sigurno nismo na 100 posto, ali mislim da i u ovoj formi možemo pobijediti. Konkurencija je dosta jaka, mislimo da će nam najveći konkurenti biti Litva i Španjolska, a i Irci bi mogli iznenaditi. Imaju jaka imena, a s njima se nikad nismo susretali pa će biti zanimljivo. Nadam se da ćemo odraditi tri vrhunske utrke i da nećemo osjetiti to što nam nedostaje nekoliko dana priprema – dodao je Martin Sinković.


Blizanke iz Vele Luke, Ivana i Josipa Jurković, svjetske i europske prvakinje u mlađeseniorskoj kategoriji, najveću će konkurenciju u dvojcu bez kormilara imati u Nizozemkama Ymkje Clevering i Veronique Meester, koje su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojile brončanu medalju u četvercu bez kormilara, a onda se prebacile u dvojac bez kormilara, te u Britankama Esmi Booth i Emily Ford, pobjednicama prve utrke Svjetskoga kupa u Beogradu.


Primaran cilj


– Odradile smo odlične pripreme, u deset dana napravile smo više od 300 kilometara na vodi. Vraćamo se u formu nakon Josipine operacije i lagano sve dolazi na svoje, vidimo da nam treba još vremena da se posložimo i rastemo, ali idemo korak po korak. Primaran cilj nam je plasman u A finale, što bi bio veliki uspjeh jer je ovo jedno od jačih europskih prvenstava. Konkurencija je jako dobra, pretežno su osvajačice medalja iz osmeraca i četveraca stavili u dvojac, ali nedamo se i vjerujemo da će sve biti dobro – poručila je Ivana Jurković.


Europsko prvenstvo počinje sutra u 9 sati, polufinale je na rasporedu u subotu, a finale je zakazano za 11. kolovoza.