Jedrenje

Braća Fantela punopravni su kandidati za odličje na OI: “Za medalju se moramo »potući« s pet-šest posada”

Davor Petrović

ZLATNE REGATE U RIJU - Šime Fantela i Igor Marenić/Foto REUTERS

ZLATNE REGATE U RIJU - Šime Fantela i Igor Marenić/Foto REUTERS

Nadam se da ćemo imati priliku donijeti još jednu medalju u Hrvatsku. Dobro smo se spremili, a imali smo dosta sreće i mogli smo putovati tijekom pandemije - istaknuo je Mihovil Fantela



ZAGREB Šime Fantela i Igor Marenić su se prije pet godina upisali u povijest hrvatskog jedrenja, osvojivši zlatnu medalje u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Jedanaest mjeseci kasnije taj se uspješni dvojac dogovorno razišao, tražeći nove izazove. Šime Fantela je svoj pronašao u jedrenju sa svojim mlađim bratom Mihovilom u klasi 49er.


U ljeto 2018. godine braća Fantela su u danskom Aarhusu postali svjetski prvaci, a prošle godine su bili brončani na austrijskom jezeru zvanom Attersee, što ih je svrstalo u punopravne kandidate za odličje na Olimpijskim igrama. Na svečanom ispraćaju uoči odlaska u Tokio, obojica su nudila umjereni optimizam.


– Nadam se da ćemo imati priliku donijeti još jednu medalju u Hrvatsku. Dobro smo se spremili, a imali smo dosta sreće i mogli smo putovati tijekom pandemije. Tražili smo uvjete slične onima koji su na Olimpijskim igrama. Bili smo tamo prije dvije godine i otprilike znamo što nas sve očekuje. Dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo što će nam to donijeti – istaknuo je Mihovil.




Nije tajna da svaka olimpijska godina nosi posebnu težinu za jedriličare, koji na svakoj regati nastoje podizati formu, kako bi dosegli željenu natjecateljsku razinu na Igrama. Braća Fantela ovu su godinu započela pripremama na Kanarskom otočju i na jugozapadu Portugala, gdje su uknjižili uspjeh.


– Veseli nas ta pobjeda, ali na to ne gledamo kao da smo mi sad bolji od drugih. Super smo radili u nekim plovovima i neke stvari unaprijedili. Međutim, postoji i lista stvari koje još moramo trenirati da bismo išli prema naprijed – objasnio je Šime.


Sada je iduća postaja Enoshima, mjesto koje će na Olimpijskim igrama ugostiti jedriličare. Tamo će se najbolji Europljani opet susreti s Australcima i Novozelanđanima, među kojima se ističu Blair Tuke i Peter Burling, aktualni svjetski prvaci i olimpijski pobjednici. Između tih dvadeset posada zadarska braća će tražiti plasman na pobjedničko postolje.


– Sve je pod kontrolom. Osjećamo se odlično i spremni smo na sve što izazove koje može donijeti Tokio. Tamo su na snazi rigorozne epidemiološke mjere kojih se trebamo pridržavati. Moramo se jako paziti jer svaki pozitivan nalaz znači povratak kući – rekao je Mihovil.


– Dobro nam je došla ova godina odgode Olimpijskih igara, pogotovo nakon ozljede koju sam imao preklani. Sada nam se pružila prilika za kvalitetne pripreme, na kojima smo odlično odradili sve ono što smo planirali. Za ove Olimpijske igre su malo smanjene kvote, tako da će nas u klasi biti manje nego inače, ali u Tokiju nas očekuje pet-šest posada s kojima ćemo se morati »potući« za mjesto na postolju – zaključio je Šime.