Hrvatski tenisač

Borna Ćorić završio je pripreme i zaliječio ozljede: “Kada sve počne, moram se vratiti bolji”

Zlatko Horvat

Foto M. MIJOŠEK

Foto M. MIJOŠEK

Hoće li prvi turniri biti 1. rujna ili 1. listopada, sasvim je svejedno, kao sportaš moram kontinuirano biti u formi. Možda sada mogu biti malo opušteniji, ali ne spremam se za jedan turnir, već moram napredovati, kada sve počne, moram se vratiti bolji - kaže Ćorić



RIJEKA Borna Ćorić dobro je iskoristio prinudnu stanku zbog pandemije koronavirusa i suspenziju svih turnira zaključno s Wimbledonom, koji je veliki finale trebao imat 12. srpnja. Trenutačno prvi hrvatski reket, 33. igrač svijet na »zaleđenoj« ATP ljestvici, u Dalmaciji se pripremao za početak rada na terenu.


– Iskoristio sam pet tjedana karantene za fizičke pripreme, radili smo u Kaštelima posljednjih tjedana. Mogu reći da sam napravio sjajan posao, odradio ono što prije nisam mogao – zaliječio neke sitne ozljede. Slijedi malo odmora pa nastavak na teniskom terenu – kaže Borna Ćorić.


Za kraj priprema poslao je zajedničku fotografiju svoje ekipe. Sa Splitom u pozadini.




– Više je to bilo pješačenje i razgledavanje nego trening i dizanje performansi. Kroz cijelo to vrijeme svi smo se čuvali, pridržavali se mjera. A kada sam jednom otišao do Zagreba, roditelje sam pozdravio s vrata. Nisam ih posjetio. Jedino što mi je teško padalo je kuhanje. Odbijam učiti, a malo sam tvrd po po tom pitanju…


Bolna ruka


Zbog ozljede ruke nije ga bilo u zagrebačkoj pobjedi Hrvatske nad Indijom i plasmanu na Finale Davis Cupa.


– Taj zglob lijeve ruke mučio me duže vrijeme, upala se nije mogla smiriti. Problem je trajao više od očekivanja, puno duže, ali sada sa zadovoljstvom mogu reći da je to prošlost. Odigrao sam dva seta s Bornom Gojom i nije me ništa boljelo. Kada smo kod njega, posebno mi je draga njegova pobjeda u Davis Cupu protiv Indije u Zagrebu, puno će mu značiti za nastavak karijere. Čilić je napravio svoje, a to radi već deset godina. Svaka mu čast.


Otkazivanje turnira krenulo je s Indian Wellsom, ali stanka se produžila. Upitan je i nastavak u 2020. godini.


– Ima žala što nema turnira, ali s druge strane meni je trebalo malo vremena, pet, šest godina sam stalno u pogonu, nisam imao pet dana u komadu na jednom mjestu. Koliko god mi sada već nedostaju tenis i turniri, imam i drugi život. Imam više vremena za obitelj, a mogu malo uživati s prijateljima. »Play station« se mogao igrati malo duže. Omiljena igra? Nisam baš neki fan, ali obično se igra FIFA, a posljednji se igrao »Crash« s autićima. Bilo je odlično…


U cijelom ovom razdoblju s reketom je bio na terenu dva, tri puta. U privatnom aranžmanu.


– Šteta što nastavak sezone ne počinje za dva, tri tjedna, ali ne možemo pobjeći od ove situacije. Ono što možemo je izvući puno toga dobrog i promijeniti neke stvari. Sada imam dva i pol mjeseca vremena, možda i duže, mogu usvojiti neke stvari. O nastavku sezone odlučuje se 15. svibnja, tada ćemo znati što će biti s turnirima. Međutim, fokusirat ću se na druge stvari, finese u udarcima, poraditi na situacijskim stvarima. Sutra počinjem novi blok treninga, nebitno počinje li sezone 15. srpnja ili ne. Tenisač sam i uživam trenirati. Čekat ćemo obavijest ATP-a, a onda ću sjesti sa svojom ekipom i napraviti plan rada.


Borna ove godine ima omjer 4-5, s time da je tri pobjede upisao u drugom dijelu veljače, za polufinale Rio de Janeira. Očekivanja su sigurno bila veća.


– Loše sam završio prošlu sezonu, uz lošu igru uvukla se neka nesigurnost. I držalo me, bez obzira na to što sam napravio dobre pripreme. Iako me ruka počela boljeti nakon Australian Opena, prvi dan nakon povratka počeo sam trenirati, što se vratilo u Rio de Janeiru.


Prošlu sezonu, bremenitu problemima s ozljedama, završio je sa šest poraza u nizu. Ni novi trener Martin Štepanek, koji je Ivana Dodiga odveo do najvećih uspjeha, nije imao čarobni štapić. U posadi su još fizioterapeut Australac Yianni Louzios te kondicijski trener Pero Kuterovac.


– Radimo zajedno od 15. rujna i zadovoljan sam. Imam odličnog kondicijskog trenera, odličnog fizioterapeuta, sanirali smo dosta ozljeda. A trener ne može dobiti meč umjesto mene. Sada se ne spremam za nešto, spremam se da budem bolji. ​Hoće li prvi turniri biti 1. rujna ili 1. listopada, sasvim je svejedno, kao sportaš moram kontinuirano biti u formi. Možda sada mogu biti malo opušteniji, ali ne spremam se za jedan turnir, već moram napredovati, kada sve počne, moram se vratiti bolji.


U Zagrebu će uz teniske treninge i sparing biti dobar.


– Čuo sam koji su dečki u Zagrebu, Franko Škugor i Dino Mektić, Dino Prizmić, igrat ću s njima.


Jordan

– Nisam preveliki fan televizije. Za dana u Kaštelima imali smo dva treninga dnevno, a znali smo zaigrati biljar. Ono što sam pratio bio je »Posljednji ples«, dokumentarac o Michaelu Jordanu i Bullsima. Sviđa mi se, obožavam gledati druge sportaše, snimke i stvari iznutra. Rijetki su igrali golf i pušili kubanke kao Jordan, ali vidiš i kakve je radne navike imao. Može se dosta toga vidjeti i naučiti.

Riječka veza


Za dogovaranje sparinga zadužen je Riječanin Dino Marcan. Juniorski pobjednik Roland Garrosa u parovima 2009. zaposlenik je tvrtke »LJ Sports Group« Ivana Ljubičića, koja vodi brigu o Ćorićevoj karijeri.


– Dino je preuzeo ulogu prije nekoliko mjeseci. Imamo dobru komunikaciju, ide nam super. Iako je novi u tome, odlično se snašao. Brine o svemu, od treninga, medija nadalje. Sve mora ići tečno u posadi od pet, šest ljudi. U Buenos Airesu je čak bio u ulozi trenera.


Vodeći tenisači svijeta s ATP-om i Grand Slam turnirima pokrenuli su akciju za pomoć igračima koji nisu u svjetskom vrhu.


– Tenis je skup sport. Ja sam imao sreću jer sam imao potporu od sponzora, ali moji roditelji posvjedočit će da nije bilo lako u dosta trenutaka. Definitivno sam za to da se pomogne slabije rangiranim igračima, međutim, mora se izaći s boljim sustavom. Ima igrača slabijeg ATP plasmana, koji su u karijeri zaradili milijune. Slažem se i s Dominicom Thiemom, ima i igrača koji nisu profesionalni, koji ne žive tenis, gotovo im je tenis hobi. Postavlja se pitanje kako sada napraviti tu selekciju. Nema idealne formule, kao nikad u životu, ali definitivno sam za pomoć igračima.


US Open u Indian Wellsu moguća opcija

Iako je prije nekoliko dana teniski savez SAD-a priopćio kako će se US Open igrati u uobičajenom terminu, krajem kolovoza i početkom rujna u New Yorku, direktor USTA-e Michael Dowse je kazao kako je jedna od mogućnosti i prebaciti turnir u Indian Wells u studenome.
– Tu opciju imamo na raspolaganju ako se stvari s koronavirusom ne poprave. Sve je bolje od otkazivanja – kazao je Dowse za reviju Tennis.
US Open trebao bi započeti kvalifikacijama 24. kolovoza, a s obzirom na to da je New York najveće žarište koronavirusa u SAD-u, izvjesno je da će se igrati bez gledatelja.
Indian Wells je drugi najveći teniski kompleks u SAD-u, a taj grad se nalazi u pustinji u Kaliforniji i domaćin je prvog Masters 1000 turnira sezone.