Uputila kritike Savezu

Bjeloruska olimpijka na aerodromu tražila pomoć policajaca, vlast ju želi prisilno vratiti u domovinu

Hina

Kristina Tsimanoskaja/Foto: Twitter

Kristina Tsimanoskaja/Foto: Twitter

Tsimanoskaja je protivno svojoj volji odvezena u tokijsku zrakoplovnu luku Haneda na let za Bjelorusiju. Međutim, 24-godišnja atletičarka je uspjela zatražiti pomoć japanske policije koja je spriječila njezin ulazak u zrakoplov



TOKIO Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja zatražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i japanske policije nakon što su je protiv njezine volje željeli ukrcati u zrakoplov za Bjelorusiju nakon pritužbi na nacionalne trenere na Olimpijskim igrama.


Premda je u ponedjeljak trebala nastupiti na 200 metara, Tsimanoskaja je protivno svojoj volji odvezena u tokijsku zrakoplovnu luku Haneda na let za Bjelorusiju. Međutim, 24-godišnja atletičarka je uspjela zatražiti pomoć japanske policije koja je spriječila njezin ulazak u zrakoplov.


“Neću se vratiti u Bjelorusiju”, rekla je za Reuters. “Mislim da sam sigurna, s policijom sam,” dodala je.




Kazala je kako su treneri u nedjelju došli u njezinu sobu i rekli joj da se spremi za povratak kući, a potom je odvezli u zrakoplovnu luku. Bjeloruski olimpijski odbor je u priopćenju objvio kako je  Tsimanoskaja povućena s OI na savjet liječnika zbog njezina “emocionalnog i psihološkog stanja.”


Izvor iz Bjeloruske zaklade sportske solidarnosti, koja podržava sportaše koji su zatvoreni ili udaljeni zbog svojih političkih stavova, rekao je da je mlada atletičarka u ponedjeljak planirala zatražiti azil u Njemačkoj ili Austriji. U videu koji je objavila Zaklada, Tsimanoskaja je zatražila od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se uključi u njezin slučaj.


Glasnogovornik MOO-a poručio je kako je krovna sportska kuća vidjela medijske napise i da razmatra slučaj. Također, zatražili su i objašnjenje Olimpijskog odbora Bjelorusije.