Vladimir Miholjević

Bivši riječki biciklist najavljuje sedmo izdanje CRO Racea: “Događaj s najvećim sportskim imenima u Hrvatskoj”

Valentina Prokić

PRVI I TREĆI NA TOURU 2022. - Jonas Vingegaard i Geraint Thomas/Foto REUTERS

PRVI I TREĆI NA TOURU 2022. - Jonas Vingegaard i Geraint Thomas/Foto REUTERS

Dolazi Šest UCI World momčadi i to tri od prve četiri na ljestvici, INEOS Grenadiers, Jumbo Visma i Bahrain Victorious, te Movistar, Trek Segafredo i Israel Premier Tech. Na startu bi se trebala naći trojica pobjednika Grand Tour utrka, Jonas Vingegaard, Geraint Thomas i Egan Bernal



RIJEKA Bivši riječki biciklist Vladimir Miholjević ima pune ruke posla. Performance direktor Bahrain Victorious momčadi ispratio je prve etape 77. izdanja La Vuelte vožene u Nizozemskoj te se potom vratio kući gdje kao direktor tvrtke Top Sport Events marljivo priprema sedmo izdanje najjače biciklističke utrke u Hrvatskoj, CRO Race.


– Većina stvari je riješena, ali dosta toga se rješava. Još smo u pregovorima s državnim institucijama, a bili smo i na HRT-u. Još smo daleko od toga da sve bude riješeno, ali u redu je. Vidjet ćemo provedbu, no dobro smo to iskombinirali. Još uvijek nam nedostaje prava sinergijska suradnja s državom u smislu da surađujemo na CRO Raceu 365 dana u godini i da na taj način maksimaliziramo rezultate koje ovaj projekt donosi u sklopu promocije zemlje, te u sklopu direktnih i indirektnih učinaka.


S obzirom na roster vozača, velik je interes međunarodnih novinara te su tako komentatori Eurosporta i GCN-a zamolili da dođu na lokaciju što jasno donosi dodatne troškove. Za to sve još trebamo naći dodatni budžet. Osjećaj je da jesmo u dobroj poziciji, komuniciramo baš jako dobro s nekoliko županija. To su županije koje su same poduzele inicijativu da imaju svoje etape, start i cilj na svom teritoriju te većinu rute. To je princip rada kao na Giru d’Italia gdje s njihovim regijama organizator radi ugovore, trogodišnje ili četverogodišnje te se kroz godine određuje kako će ta regija biti zastupljena, odnosno prezentirana kroz Giro.




Zatim se na temelju toga radi kompletna strategija komunikacije, promocije u pred fazi i post fazi samog eventa. Sezona je kod nas dobra, dosta je dugačka i možemo je vrlo lako produžiti. Mi na CRO Race naslanjamo event Istria 300, koji se održava šest dana nakon završetka utrke, a to je biciklističko događanje jedinstveno u ovom dijelu Europe – kaže Vladimir Miholjević, koji ima zašto biti ponosan jer je startna lista ovogodišnjeg CRO Racea doista impresivna.


Najjače momčadi


Šest UCI World momčadi i to tri od prve četiri na ljestvici, INEOS Grenadiers, Jumbo Visma i Bahrain Victorious, zatim, Movistar, Trek Segafredo i Israel Premier Tech. Uz njih na startu će se naći osam UCI Pro momčadi i šest Continental momčadi.


– To je jako dobra startna pozicija za podizanje kategorije utrke koju ganjamo. Ovogodišnje izdanje, ako bude sve kako je trenutna situacija, bit će svakako sportski događaj s najvećim sportskim imenima u Hrvatskoj. Neću reći ikada, ali u posljednje vrijeme zasigurno da – dodaje Miholjević.


Imena koja blješte najjačim sjajem su trojica pobjednika Grand Tour utrka. Danac Jonas Vingegaard u dresu Jumbo Visme osvojio je ovogodišnji Tour de France, Britanac Geraint Thomas, vozač najbolje svjetske momčadi INEOS Grenadiers ove je godine bio treći na Touru, ali pobijedio je 2018. godine. Još jedan INEOS-ov vozač Kolumbijac Egan Bernal Tour de France je osvojio 2019. godine, a dvije godine kasnije pobijedio je Giro d’Italia. Bernal je u siječnju doživio tešku nesreću tijekom treninga kada se zabio u autobus te će mu CRO Race, nakon dugog oporavka, biti treća utrka ove godine koju će voziti.


Od hrvatskih biciklista na startu će se naći dva Riječana, Fran Miholjević prvi put u novom dresu Bahrain Victoriousa i Carlo Jurišević iz Ljubljana Gusto Santic momčadi, te Juriševićev momčadski kolega Viktor Potočki.


Kraljevska etapa


– Cijela država može biti ponosna i svi moramo osjećati odgovornost te učiniti maksimum da sve ekipe budu tretirane na primjeren način. Fran će biti u teškoj situaciji jer će se dva dana prije starta CRO Racea vratiti iz Australije sa SP-a, no svakako će mu biti zanimljivo u novom dresu. Trebao bi nastupiti uz dobra imena poput Phila Bauhausa, Damiana Carusa, Mikela Lande, Pella Bilbaa… – kaže Miholjević.


Prijenos CRO Race ići će u 190 država svijeta zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O. Eurosport je glavni medijski partner, koji pokriva 190 država svijeta. A.S.O. prodaje prava te će prijenos biti distribuiran i na nacionalnim TV programima.


Etape su doživjele neke promjene u odnosu na lani. Kreće se etapom Osijek – Ludbreg 27. rujna, zatim slijede Otočac – Zadar, Sinj – Primošten, Biograd na Moru – Crikvenica, Opatija – Labin te Sveta Nedelja – Zagreb, s ciljem kod HNK-a.


– Etapa Opatija – Labin je kraljevska etapa. Iz Opatije kreću u centar Rijeke, zatim se penju na Mariniće, Viškovo, spuštaju na Rujevicu, idu u Matulje, ponovno u Opatiju, iz Ičića se penju na Učku, spust u Vranje, te Paz, Afrići, Barban, Raša, dva kruga u Labinu s ciljem u Starom gradu. Doista prekrasna etapa. Četvrta etapa koja ima cilj u Crikvenici je najduža ove godine – zaključio je Vladimir Miholjević.