Tragičan rasplet

Bivši predsjednik nesuđenog nogometnog drugoligaša: “Dođe mi da plačem, sve se raspalo”

Valentina Prokić

CRIKVENICA, 28. SVIBNJA - Fešta trećeligaškog prvaka s navijačima/Foto M. LEVAK

CRIKVENICA, 28. SVIBNJA - Fešta trećeligaškog prvaka s navijačima/Foto M. LEVAK

Razlog Prpićeva odlaska je svima jasan, Crikvenica uz sve uspjehe nije ušla u Drugu HNL jer nema kadetsku momčad, koju su ipak osigurali ugovorom sa Zametom, što nije bilo dovoljno



RIJEKA Nogometni klub Crikvenica konačno je dobio pismenu potvrdu da neće igrati u Drugoj HNL, u višem rangu natjecanja, iako je rezultatski izborio. HNS je gotovo dva mjeseca od završetka natjecanja odlučio tko će igrati u jedinstvenom trećem rangu natjecanja.


Ne postoji uzalud uzrečica »obećanje, ludo radovanje«, ali su u Crikvenici to naučili na najteži način. Nakon odugovlačenja HNS-a zapletima u rangu svakodnevnih turskih sapunica, na kraju je stigao i tragičan rasplet za Kirce, jer zapravo nitko ne može reći kakva će biti budućnost Crikvenice, kluba starog 103 godine, ali teško da će se protekli dani ponosa i slave više ponoviti.


Marko Prpić, donedavno alfa i omega Crikvenice, najzaslužniji za dva naslova prvaka, odstupio je s mjesta predsjednika kluba. Razlog Prpićeva odlaska je svima jasan, Crikvenica se uz sve uspjehe, financijske, infrastrukturne i rezultatske, nije uspjela plasirati u viši rang. Prpić i članovi njegovog Upravnog odbora ostat će i pomoći klubu do izborne Skupštine, a vršitelj dužnosti predsjednika bit će dosadašnji Prpićev dopredsjednik Stevo Mirić. Brigu o sastavljanju momčadi preuzeo je član Uprave Boris Prijić.


Orman umjesto Vukelića



Josip Vukelić više nije trener Crikvenice. Vukelić, koji je trećeligaškog prvaka preuzeo po odlasku Tomislava Lopca i priveo prvenstvo kraju te obranio titulu prvaka Treće lige – zapad, napustio je klupu nakon što je tek nekoliko dana vodio pripreme desetkovane momčadi.


– Pripreme su počele i završile. Dogovorili smo se ako ne bude višeg ranga, da ću otići, a sad kada je ta odluka konačna, rastali smo se. Počeo sam pripreme i ostao bih čak i za ovu ligu, ali s kim, kad su svi otišli. Razočaran sam kao i svi, ovo iščekivanje je bilo stresnije nego bilo koja utakmica. Sada ću uživati u ljetu ako ne dođe neka ozbiljna ponuda – rekao je Josip Vukelić.


Novi trener Crikvenice postao je Adam Orman, koji je radio u omladinskoj školi Grobničana.

Kadeti smutnje


– Kako je i kapetan momčadi Ivan Butorac, koji je ostao među posljednjima u klubu, odlučio završiti svoju karijeru, pomoći ću Prijiću sastaviti momčad. Od stare ekipe ostali su još samo Mazzarolli i Barac. Bilo bi glupo da se, nakon četiri trofejne godine u kojoj smo osvojili dva domaća Kupa i prvenstvo, Crikvenica prestane natjecati u seniorskoj kategoriji.


Pomoći ću koliko budem mogao. Prije svega zahvalio bih se Gradu Crikvenici na pomoći, trenerima u klubu, članovima Uprave, navijačima, sportskim prijateljima u Crikvenici i šire, ministrici sporta Nikolini Brnjac, koja je crikvenička nevjesta, ministru Olegu Butkoviću te svim medijima koji su nam pružali podršku i pratili nas – kaže Marko Prpić.


Bivši predsjednik od završetka sezone i osvojenog drugog naslova prvaka u Trećoj ligi – zapad zaredom, nije izlazio u javnost zbog obećanja iz HNS-a kako će Crikvenica ipak ući u viši rang. No, sporna licenca je ipak izostala, i to zbog nedostatka kadeta, koje su u Crikvenici ipak osigurali za predstojeću sezonu ugovorom sa Zametom. Ali ni to nije bilo dovoljno. Na kraju balade liga se nije širila jer to Ministarstvo sporta i HOO nisu dozvolili, a kvalifikacije za jedino preostalo mjesto u ligi 16 igrat će Trnje i Hrvatski vitez na osnovi prošlosezonskih rezultata.


Pohvale


– Nakon odustajanja Intera, rečeno mi je da smo prvi koji ulazimo. Trnje i Hrvatski vitez se uopće nisu spominjali i sada odjednom oni igraju kvalifikacije, a mi smo ispali iz svih kombinacija. Boli me cijela ta situacija, sve ovo vrijeme su nas zavlačili, dolazili u pregled stadiona, hvalili infrastrukturu i na kraju ništa. Dva puta su bili iz Komisije za licenciranje, mi ne možemo znati što rade. Priča je počela još lani kada smo trebali igrati kvalifikacije za Drugu ligu.


Tada je došao u pregled vanjski suradnik za licenciranje jer Komisije još nije bilo. Rečeno mi je da nemamo četiri svlačionice, nego tri, da nemamo žensku svlačionicu, kabinu za snimanje za policiju od 12 »kvadrata«, naša je imala samo četiri. Trebali smo imati 1.005 stolica na tribini, a nismo ih imali i tada smo počeli raditi na svemu tome. Kako nije bilo vremena, otkazali smo nastup u kvalifikacijama i dogovorili se da ćemo ponovo osvojiti naslov prvaka i ući ove godine u viši rang te smo paralelno završavali sve potrebne zahvate na infrastrukturi. Sve smo napravili i kada je Komisija bila u kontroli nakon završetka prvenstva i osvojenog naslova, pohvalili su nas.


Lani nismo trebali imati kadete, bile su potrebne samo tri kategorije. Ove godine nismo ušli zbog kadeta, a pravilnik koji su nam pokazali, primjerice, kaže da morate imati četiri svlačionice, ali u iznimnim slučajevima dvije. Ne znam zašto smo mi morali onda raditi četiri. Dao sam si truda i obišao sam igrališta klubova koji će igrati viši rang, 50, 60 posto njih nema četiri svlačionice, a da ne govorim o drugome – kaže Prpić, koji nije krio svoje duboko razočarenje.


– Četrdeset godina sam u nogometu. Dođe mi da plačem, jer mi je Crikvenica najmilije, 12 godina sam ovdje. Sve sam zanemario zbog Crikvenice, nedjeljom zbog Bunjevaca. Jedan unuk mi igra u Orijentu, jedan u Nehaju, unuka u Rijeci, stariji sin je predsjednik i igrač Bunjevaca, mlađi je otišao u Grobničan, supruga je išla sa mnom na utakmice i navijala. Napravili smo klub na čije su utakmice dolazili svi sportaši iz Crikvenice, osnovali smo navijače, stvorili sve preduvjete i sve se raspalo zbog kojekakvih igara – zaključio je Prpić.