Uoči derbija...

Bivši Osijekov igrač ustalio se na desnom boku momčadi s Rujevice: “Naš brži ritam igre i zajedništvo mogu biti prevaga na Poljudu”

Denis Frančišković

NABUJALO SAMOPOUZDANJE - Alen Grgić/Foto PIXSELL

NABUJALO SAMOPOUZDANJE - Alen Grgić/Foto PIXSELL

Važno će biti da mi diktiramo igru i događanja. Mislim da smo se fizički i psihički jako dobro pripremili za takve utakmice. Uz naše zajedništvo to bi nas moglo odvesti do uspjeha - tvrdi Grgić



RIJEKA Nogometaši Rijeke guštaju u zimskim treninzima na prijelazu iz siječnja u veljaču. Šibenski trobod itekako je popravio ozračje iako igra nije bila na visini. No, brojke su u ovom trenutku najvažnije za Bijele, a one su jasne, četiri boda u dva kola. Jako dobar gostujući bodovni ulov iz Gradskog vrta i Šubićevca prije završetka gostujuće serije na Poljudu. Riječanima svakako u korist ide i slaba forma i poraz Hajduka pred Jadranski derbi, iako im je i Istra 1961 neočekivano odmakla pet bodova, pa će sudar preko Učke početkom ožujka biti pod posebnim povećalom.


– Bilo je teško, premda je sjajno krenulo za nas na Šubićevcu. No, završilo je ipak najbolje – kaže Grgić. – Uvjeti za igru možda nisu izgledali tako, ali puhalo je i travnjak je bio loš. Uz to, Šibenčani su se spustili ispred svog šesnaesterca i jako dobro branili. Uz vjetar to nam je stvarao dosta problema da dođemo do tog drugog pogotka. Ispalo je da nije bilo toliko lako koliko smo svi očekivali. Rezultatski je ispalo najbolje i uživali smo ova tri dana u pobjedi.


Šibenski sudar pokazao je da se niti u jednoj utakmici do kraja neće lako dolaziti do bodova. Već dan kasnije Puljani su vrlo dobro demonstrirali koliko su ojačali klubovi iz drugog plana HNL-a, a koji ove sezone igraju naglašenu ulogu.




– I u prvom kolu Hajduk je dosta teško dobio Šibenčane. Posebno zanimljiva bit će borba za Europu, ali i za sredinu ljestvice te za ostanak. Svi su odradili dobre pripreme i postoji raspršena kvaliteta. Vidjeli smo i na SP-u da su igrači iz HNL-a rješavali utakmice. Ta činjenica se ne može zanemariti.


Rijekin problem protiv Šibenika neočekivano je bila igra s igračem više. Onaj o igri na postavljenu obranu vuče se duže vrijeme.


– Tek ćemo detaljnije sve proanalizirati. Ali istina, Šibenačni su se spustili u niski blok i čekali kontre. Nekad tu prednost nije tako lako ostvariti na travnjaku kako se možda to čini izvana. Glavni problem naše kreacije bili su uvjeti, grbav teren i taj vjetar. Uz to, Šibenik ima i dosta visoke igrače, što im je također bila određena prednost kod naših ubačaja. No, ne može to biti nikakvo opravdanje. Očekujemo da će sve sada biti puno bolje. Još smo se u autobusu na povratku šalili kako bi nam možda bilo lakše igrati da je Šibenik ostao kompletan.


Ozračje i detalji


Četiri boda bitno su popravila i kemiju unutar momčadi. Ne naglašava bezveze Jakirović da je za atmosferu važno ne gubiti. A još kad se pobijedi…


– Jako dobro smo odradili pripreme. Fizički i mentalno.I ušli smo s dosta samopouzdanja u nastavak. Odmah je osjećaj u glavi drukčiji. Očekujem samo uzlaznu putanju, u biti da će Rijeka biti onakva kakva bi i trebala biti. Stvarno smo zadovoljni, vjerujem i naši navijači.


Uoči Jadranskog derbija sasvim je jasno da je Rijeka dobila na planu psihološke prednosti. Spojila je dva dobra rezultata, Hajduk je izgubio još jedan korak u utrci s Dinamom.


– Naravno da je u tim derbijima uvijek važna hladna glava, ali opet derbiji su derbiji. Ozračje je posebno, katkad odlučuju detalji. Pogledao sam utakmicu u Puli, nekako nam je to pod obvezno, pogotovo kad se radi o idućem protivniku. Ne znam što reći, je li Hajduk imao tako loš, a Istra tako dobar dan. Naravno, nama ide u korist tako slabije izdanje Splićana u ovom trenutku. No, mnogi zaboravljaju da Istra već dvije, tri sezone stvarno dobro igra.


Obiteljsko okruženje

Alen je 24. studenog prošle godine postao ponosni otac sina Patrika.


– Istina, živim u pravom obiteljskom okruženju, lijepo je. Bili su u Slavoniji do 9. siječnja za vrijeme priprema, sada su tu. Supruga je nekako, ali i očekivano, sve više preuzela na sebe kako bih se ja više posvetio nogometu – kaže Alen.

Malenica i gol


Derbi je zanimljiv i sa stajališta činjenice što je Hajduk dosta domaćinska momčad, a Rijeka više ove godine bodova osvaja u gostima. Zanimljivo, Bijeli su najlošiji domaćin (5 bodova), četvrti gost (14) lige.


– Čeka nas jako teška utakmica, ipak je to Jadranski derbi. Tu su i poseban naboj i emocije. Došao im je novi trener i igraju u novom sustavu. Hajduk, bez obzira na ovaj zadnji poraz, posjeduje kvalitetu i nisu slučajno drugi. Prevaga? Naš ritam, naša borba i htijenje. Uz to da dignemo ritam igre na naš najbolji kapacitet. Važno će biti da mi diktiramo igru i događanja. Mislim da smo se fizički i psihički jako dobro pripremili za takve utakmice. Uz naše zajedništvo, to bi nas moglo odvesti do uspjeha. Optimisti smo i vidjet ćemo što će nam to donijeti.


Grgić se dobro sjeća utakmica na Poljudu u osječkom dresu. Bilo je pobjeda i poraza. Jednom je zabio gol.


– Sjećam se posebno jednog gostovanja na Poljudu. I to s Malenicom, mojim bivšim cimerom i prijateljem iz djetinjstva. On je uhvatio loptu na vratima i vikao »samo idi, idi«. Izbio je loptu iz 16 metara, primio i zabio gol lijevom nogom. To je jedno lijepo iskustvo, a bilo je i onih rezultatski puno lošijih.


Grgića je na posljednjoj konferenciji za medije spomenuo i trener Jakirović, posebno kad su u pitanju polivalentni igrači. Zanimljivo, 2014. zajedno su dijelili svlačionicu u Sesvetama.


– Ja sam tada ulazio u profesionalni nogomet, a Sergej taman bio na »izlaznim vratima« i već se posvećivao trenerskoj karijeri. Bi sam odigrao tek nekoliko utakmica za Osijek i došao sam u Sesvete da se malo isprofiliram. Tu smo se upoznali, a sada smo opet zajedno u drukčijim ulogama. Kaže da mogu i na krilo? Istina, do Sesveta sam cijelo vrijeme i igrao krilo. Ali i prednjeg veznog, nekad i »špicu«. Jednom prilikom ozlijedio se desni bočni i od tada sam na toj poziciji. Kad sam se vratio u Osijek, trener je bio Zoran Zekić i opet sam se ustalio na desnom bočnom – zaključuje Grgić.