Ban najavljuje...

Bivši igrač Rijeke proveo je dobar dio karijere u belgijskom nogometu: “Ranjeni su, bit će to bitka na svim frontovima”

Denis Frančišković

DUŽNIK - Kevin De Bruyne/Foto REUTERS

DUŽNIK - Kevin De Bruyne/Foto REUTERS

Znamo da imaju strašnu individualnu kvalitetu i sada znaju da ih čeka jedna strašna utakmica na turniru. Sve je u tih 90 i nešto minuta, ostati na turniru ili otići doma. Bit će zanimljivo, teška utakmica i za njih i za nas - tvrdi Ban



RIJEKA Zoran Ban, bivši igrač Rijeke, s dodatnim, posebnim zanimanjem ovih dana prati ono što se događa na svjetskoj nogometnoj smotri. Hrvatska i Belgija u istoj su skupini, sutra igraju utakmicu s velikom ulogom, a Ban je dobar dio karijere proveo upravo u belgijskom nogometu gdje je 1999. s Genkom i osvojio tamošnji Kup. Osim toga, igrao je za Mouscron i R.A.E.C Mons. I dan danas veze Bana i Belgije su poprilično čvrste.


– Proveo sam blizu deset godina u Beligiji i iskustva su pozitivna, zapravo fenomenalna. Nogomet je kod njih u stalnoj uzlaznoj putanji – kaže Ban. – Liga im je jako dobra, dobro se prati i neka je stepenica, odskočna daska za lige petice. Klubovi i liga su odlični za mlade igrače i razvoj. Nizozemska i belgijska liga po meni su vrlo slične, imaju jako zapažene rezultate u Europi. Na dobrom su putu možda da čak i prestignu Nizozemce.


Reprezentacija Belgije posljednjih je godina po samom “rankingu” u svjetskom vrhu, u Rusiji se pak 2018. okitila brončanim odličjem ispred Engleske gdje je i najboljim vratarem proglašen Thibaut Courtois, koji je sada potpuno van forme.




– Imaju bitan potencijal i kvalitetu. Koncentracija talenta je jako velika, no nemuju neku potrebnu homogenost ili skupinu što je bitno za liderstvo na ovako jakim turnirima. Došlo je i do određenog raskola u momčadi, odnosi među igračima nisu bili najbolji, posebno nakon poraza od Maroka. No, tu je i ona priča o Flamancima i Valoncima.


Stoperi slabost


Ova Belgija, po Banu, više nije kao ona prijašnja iz Rusije, puno je izgubila na prepozenatljivosti u dosta segmenata.


– Nije ona ista reprezentacija koja je igrala zapaženo u Rusiji. No, s Belgijom uvijek treba biti oprezan, s njima se nikad ne zna. Znamo da imaju strašnu individualnu kvalitetu i sada znaju da ih čeka jedna strašna utakmica na turniru. Sve je u tih 90 i nešto minuta, ostati na turniru ili otići doma. Bit će zanimljivo, teška utakmica i za njih i za nas.


Po Banu slabiji dio belgijske vrste je stoperski par Toby Alderweireld s 33 i Jan Vertonghen s 35 godina.


– Slabiji dio njihove vrste dva su stopera. Spori su i već u godinama. Vezna linija je jako dobra, kao i napad, posebno ako bude igrao Lukaku. Istina, nije na znanoj razini i u formi, ali i kad je već u samom sastavu, kao figura, jako je opasan. Njihov forte su veza i napad. Igra Eden Hazard koji je van forme, a bolje ne bi bilo da igra Yannick Carrasco. No, opasni su…


U vezi su Thomas Meunier, Amadou Onana, Axel Witsel, Thorgan Hazard… Sjajni igrači protiv trokuta Modrić – Kovačić – Brozović.


– Istina, bit će to zanimljivi dvoboji i vidjet ćemo tko će odnijeti prevagu. Ali tu je i Kevin de Bruyne o kojem ne treba previše trošiti riječi, vanserijski je igrač. Može riješiti utakmicu jednim potezom. Bit će to bitka na svim frontovima. Vezna je linija između 60 i 70 posto momčadi. Evo, mi smo dobili Kanadu na veznoj liniji. Sumnjam da će Belgijci tek tako lako prepustiti sredinu terena. Imaju širinu i znaju igrati te očekujem obostrano zahtjevnu utakmicu. Imperativi su veliki, znamo što nosi pobjeda i poraz.


Kritike javnosti


Ban smatra da Vatreni imaju bitnu prednost u ozračju.


– Hrvatska je u psihološkoj prednosti. Četiri boda u odnosu na njihova tri jako su bitni. Oni nemaju tu pozitivnu atmosferu. U sivilu su. Ranjeni jesu, ali i opasni, neće se predati, dat će maksimum. Belgijci su dobili Kanadu s jednom dijagonalom i lošom reakcijom kanadske obrane, a Belgija je protiv Maroka bila skandalozna. Znao sam da protiv Maroka neće biti lako i smatram da je taj bod na otvaranju ispao dobar.


U Belgiji je jako puno kritika na izdanja momčadi Roberta Martineza.


– Dosta pratim tamošnje medije i u kontaktu sam s ljudima koji tamo žive. Mogu reći da nisu neki optimisti, nama daju veće šanse za prolaz, spoznali su da to nije bila prava Belgija koja ima prijašnju moć. No, dobro ih poznajem kao i njihov karakter, posebno sportski. Treba biti oprezan, ne treba se zavaravati jer kad utakmica krene, sve priče padaju u vodu. I izbornik je na udaru kritika. Vjeru im jedino može vratiti prolazak u sljedeći krug, što im osobno ne želim. Ne treba ih podcijeniti, ali ne treba ih se niti bojati. Hrvatska ima kvalitetu i više vjere u prolaz – zaključuje Ban.