Domagoj Pavičić

Bivši igrač Bijelih o situaciji na Rujevici: “Rijeka ne može gore od ovoga, igrači moraju spustiti psihološku kočnicu”

Denis Frančišković

HRVATSKA VEZA - Robert Murić i Domagoj Pavičić na treningu/Foto Konyaspor, Facebook

HRVATSKA VEZA - Robert Murić i Domagoj Pavičić na treningu/Foto Konyaspor, Facebook

Ima tu jako dobrih igrača, samo potrebno je prevladati sada tu psihološku barijeru, probuditi se, opustiti i igrati svoj nogomet. Nije to lako kad ste na dnu ljestvice, ali drugog izlaza, uz pojačan rad, jednostavno nema - tvrdi Pavičić



RIJEKA Domagoj Pavičić jedan je od igrača koji bi itekako dobro došao Bijelima u situaciji kad rezultati i igre pate, a Rijeka nema pravog organizatora igre. No, nakon pet godina na Rujevici 28-godišnji Zagrepčanin, koji se potpuno afirmirao u bijelom dresu, krenuo je dalje, početkom lipnja »u paketu« s Robertom Murićem prešao je u redove turskog prvoligaša Konyaspora.


Pavičiću i zeleno-bijelom društvu zasad ide jako dobro u domaćem prvenstvu, u Europi su imali veliki kiks kad su u Konferencijskoj ligi eliminirani od Vaduza kao potpunog autsajdera. Nakon pet kola momčad je peta, bodovno izjednačena s trećeplasiranim Basaksekirom, donedavno je bila i prva, ali je liderska pozicija ispuštena nakon tijesnog poraza kod Galatasaraya (2:1), premda je igrala jako dobro s potpisom Endrija Cekicija, koji je svojevremeno branio i boje Dinama i zagrebačke Lokomotive.


– Trebalo je malo vremena za prilagodbu, ali dobro sam se snašao, sad je stvarno sve OK. Klub je sređen, imamo veliki kamp i stvarno imamo odlične uvjete – kaže Pavičić. – Kultura je očekivano malo drugačija, ali sve je dobro, ide svojim tijekom. Hrana? Pa ne odgovara mi, malo previše nekih začina, ali ne želim se…


(Ne)zadovoljstvo




U Turskoj se trebalo prilagoditi i na poseban tip nogometa…


– Bili smo prvi, ali izgubili smo zadnju utakmicu od Galatasarayja, iako bi remi bio najpošteniji. Kod 1:1 imali smo dvije prečke. Bilo je malo nesreće jer zabili smo potom i autogol. No, dobro smo krenuli u sezonu, moramo samo nastaviti u tom ritmu. Prošla sezona je bila jako dobra i cilj je biti pri vrhu. Cilj je dogurati što dalje na oba kolosijeka. Liga? Potpuno drugačija nego hrvatska. U HNL-u do izražaja dolazi više tehnika, ovdje je liga puno agresivnija i fizički zahtjevnija. I tu je potrebna prilagodba. Stadioni su jako dobri, veliki i posjećenost je dobra, Turci vole nogomet. Lijepo je igrati u takvom ozračju. Kiks u Europi? Istina, previše smo podcijenili protivnika. Napadali smo, redali šanse, ali lopta nikako nije htjela u gol. No, vratili smo se na pravi put nakon te nesretne epizode.


Murić zasad ima nešto veću minutažu, zabio je jedan gol uz dvije asistencije.


– Odigrao sam samo jednu utakmicu u startnoj postavi, ulazim u igru i s tim zasad nisam zadovoljan. No, šutim i radim, čekam svoju šansu. Momčad je kvalitetna kao i liga, treba se izboriti za mjesto. Ne žalim se, znam da ću s dobrim radom zaslužiti više prilike. Murić? Dobro se snašao, zajedno smo tu i s te strane je super. Odlazak s Rujevice? Mislim da sam puno dao Rijeci i Rijeka meni. Smatrao sam da je došlo vrijeme za neke promjene i želio sam se okušati u nekoj jačoj ligi. Sada imam pravu priliku za to.


Dinamo se ima pravo nadati prolasku skupine

Pavičićev matični Dinamo ostvario je sjajan posao i Europi pod vodstvom Ante Čačića. Modri se imaju čime ponositi…


– Super uspjeh, svaka čast i igračima i treneru. Pobjeda protiv Cheseaja je odjeknula i mislim da se nikog ne moraju bojati. Mogu se nadati i prolazu skupine, zašto ne. Naravno, u takvim natjecanjima potrebno je i malo sreće. Ako ne uspiju, vjerujem da će natjecanje nastaviti u Europskoj ligi – kaže Pavičić.

Putokaz


I Pavičića je, kao i sve druge koji su vezani uz Rijeku, jako iznenadio nikad lošiji start u sezonu nove momčadi Bijelih.


– Rijeku pratim i mogu reći da je dosad puno toga jako loše. Protiv Šibenika je sve izgledalo bolje, stvoreno je puno prilika te bi to trebao biti neki putokaz. Bilo je više agresije u igri i očekujem napredak, da svi igrači »bacaju na glavu«. Momčad se u ovom trenutku mora opustiti i ne opterećivati se krajnjim plasmanom i željom da mora Europu. Ima tu jako dobrih igrača, samo potrebno je prevladati sada tu psihološku barijeru, probuditi se, opustiti i igrati svoj nogomet. Nije to lako kad ste na dnu ljestvice, ali drugog izlaza, uz pojačan rad, jednostavno nema.


Pavičić je minulih sezona jako dobro vidio i osjetio što znači stvarati momčad i igru. To je bila Rijekina stvarnost, no nakon niza uspješnih sezona ove se pogriješilo u dosta stvari.


– Na Rujevici je uvijek nekako ostajao kostur momčadi. Tako je bilo i prošle sezone pa je nas šest, sedam sve to izvuklo. Bili smo dosta sezona zajedno i dobra klapa, znali smo što tko može. Ovo ljeto je možda u jednom trenutku otišlo previše kvalitetnih pojedinaca i redom sve prvotimaca. Nije to lako nadoknaditi. Ali ipak nisam očekivao da će biti ovako loše, treba malo vremena da se stvari poslože. Mislim da Rijeka ne može gore od ovoga. No, uvjeren sam da će se momčad dignuti i krenuti uzlaznom putanjom. Nosit će ih i navijači, njima svaka čast, podržavaju momčad u teškom trenutku.


Osim Rijeke, u HNL-u puno je iznenađenja, kako neugodnih, tako i ugodnih.


– Po meni Slaven Belupo je jako ugodno iznenađenje. Kao i Varaždin. Rade jako dobro i to im se vraća, svaka im čast. Osijek je u startu malo negativno iznenadio i mislim da će s Hajdukom boriti za drugo mjesto. Gorica posljednja? Da, ne igraju loše, vidjelo se to i protiv Dinama, ali neće ih rezultat. Nemaju lošu momčad i očekujem da će se dignuti kao i Rijeka. Prvenstvo će biti zanimljivo, a Dinamo je ipak za koplje iznad svih – zaključuje Pavičić.