NAGRIŽENE AMBICIJE

Bijeli zakomplicirali planirani put ostanka na europskoj sceni, nitko više ne zna što očekivati od ovakve Rijeke

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto: V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Simon Rožman/Foto: V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Možda igru »bijelih« najbolje ocrtava nedavna izjava kapetana Lokomotive Josipa Pivarića, koji je znakovito ustvrdio: »Doslovno, ne znam što očekivati od ovakve Rijeke...« Momčad još nije »u konopcima«, ali čekaju se pobjede. Već ona protiv Hajduka sigurno bi bitno popravila ozračje uoči novog puta za Osijek.



RIJEKA Nakon gostovanja na Dravi nogometaši Rijeke (ne)očekivano su se našli u poprilično delikatnoj situaciji. Izgubili su bodove, ostali praznih ruku, a ponajviše, kako tvrdi Simon Rožman – energiju. Gradski vrt tako se pomalo pretvara u noćnu moru Riječana, koji već pet posljednjih utakmica ne znaju za pobjedu u srcu Slavonije (posljednji put 1. prosinca 2018., 1:2).


Preopterećenost je ono što u ovom trenutku najviše zabrinjava šefa struke. Iako treba reći da je Rijeka uvelike izgubila i svoju prepoznatljivost posljednjih mjesec dana, svoj gard, kompaktnost i, na kraju krajeva, svojim načinom igre postala »pročitana knjiga«. Itekako je vidljivo da su brojni igrači pali u formi i da će nešto pod hitno trebati mijenjati. U pristupu, formaciji, igračkim promjenama… Stoga je stanka do subote i Jadranskog derbija na Rujevici itekako dobrodošla.


Posljednjim rezultatima »bijeli« su bitno narušili i ozbiljnost i rejting momčadi koja se ravnopravno nosila s Napolijem i Real Sociedadom, a gubila bodove od Istre 1961 kao prvoligaškog davljenika ili od Šibenika i Varaždina, koji već pomalo streme ka sredini ljestvice. U deset ovogodišnjih »koronakola« Rijeka je osvojila 12 bodova, samo šest u posljednjih sedam utakmica… Uz manjak bodova problem je i na trenutke potpuno raštimana igra.




Možda igre »bijelih« najbolje ocrtava nedavna izjava kapetana Lokomotive Josipa Pivarića, koji je u najavi utakmice u Kranjčevićevoj znakovito ustvrdio: »Doslovno, ne znam što očekivati od ovakve Rijeke«… Oscilacije su doslovno zarobile riječku igru, momčad još nije »u konopcima«, ali čekaju se pobjede. Već ona protiv Hajduka sigurno bi bitno popravila ozračje na Rujevici uoči novog puta za Osijek.


Ispuhanost


– Vidi se da smo ispuhani, a imali smo vjeru da će biti drugačije. No vidi se jednostavno da su opterećenja velika, u 30 dana odigrali smo deset utakmica i to je Osijek iskoristio. Možda bi nam gol iz te Lončarove šanse dao malo više energije, ali jednostavno nije išlo. Sve to skupa nije ono što mi želimo, sada se treba dobro odmoriti. Mjesec dana smo samo igrali, bili smo praktički bez treninga – ustvrdio je Rožman nakon ogleda u Gradskom vrtu.


O još jednoj pogrešci vratara Nevistića, ali i uže obrane, ostao je poprilično »zakopčan«…


– Uvijek momčad stoji iza svega i ne bih govorio o pojedinim igračima, malo je treninga, a kad svi radimo ono što želimo i možemo, to puno bolje izgleda. Protiv sastava koji imaju puno individualne kvalitete možemo proći samo kao momčad. Vidjele su se sve naše mane i ne bježimo ni od kakve odgovornosti, ali pojedini su igrači jednostavno ispuhani.


Loši rezultati ozbiljno su »nagrizli« Rijekine ambicije u hvatanju Europe. Trećeplasirana Gorica pobjegla je na 11 bodova, a na vrata kucaju opet Hajduk u prvenstvu i Osijek u četvrtfinalu Kupa. Te bi se utakmice mogle pokazati i ključnim susretima »bijelih« u hvatanju priključka i ostanku na kolosijeku Kupa, u kojem brane naslov. No sudeći prema posljednjem srazu, do Europe preko Kupa bit će puno teže…


Povratak temeljima


– Sada ćemo se dva dana odmoriti. Pribojavali smo se »over training« sindroma, nadam se da nas neće zahvatiti jer se onda igrači neće moći regenerirati do ljeta. Zato je bilo dosta improvizacije u posljednje vrijeme, ali igrači jednostavno nisu mogli, nismo niti rezultatski nagrađeni u nekim trenucima. Šteta što nismo iskoristili ono razdoblje kad smo igrali dosta dobro, ali su nas stajale neke naše pogreške. Onda smo se samo krpali. Nastojat ćemo se ovih dana vratiti na one temelje na kojim želimo funkcionirati. Igrači moraju i »odmoriti glave«, vidim znakove nervoze, nema druge, moramo početi od samoga početka. Ozlijeđeni Smolčić i Capan? Neće još biti spremni zbog prirode ozljeda, Velkovski se polako vraća i u procesu je. Opterećenja je bilo jako puno, igrači su na svojim limitima. No što je, tu je. Ova sezona je takva kakva jest, moramo proći i kroz ovakva razdoblja, nadam se da će na kraju biti sve kako smo zamislili.


Je li Europa previše iscrpila »bijele«, potrošila resurse i energiju? Pobjeda u Maksimiru nad Dinamom naslućivala je nešto sasvim drugo, zamašnjak igre i rezultata pa i ravnopravno uključivanje Rijeke u borbu za najviše pozicije s Dinamom i Osijekom.


– Moramo se radovati da smo uspjeli igrati skupinu Europske lige i napraviti neke dobre stvari. Bile su to uglavnom lijepe stvari koje idu u povijest i u kojima su svi uživali, brojni klubovi u HNL-u sigurno bi mijenjali drugo mjesto za Europsku ligu. Znam da u Rijeci sve što nije prvo mjesto nije dovoljno dobro. Ali treba razumijeti da i drugi klubovi imaju puno veće budžete, žele napraviti ono što je Rijeka već napravila. Nama je cilj sada da se svi zajedno izvučemo iz ove rupe, rezultatske, ali najviše energijske. Ništa ne zamjeram igračima, dali su sve što su u danom trenutku mogli – zaključio je Rožman nakon novog slavonskog posrtaja.