Rijeka vs. Osijek

Bijeli u nedjelju dočekuju bodovno izjednačenu momčad s Drave: Sudar prvog napada i najbolje obrane lige

Denis Frančišković

Andrija Vukčević u duelu s Petrom Bočkajem/Foto PIXSELL

Andrija Vukčević u duelu s Petrom Bočkajem/Foto PIXSELL

U nedjelju će najbolji napad jurišati na najbolju obranu lige! Josip Drmić i ostatak udarnog napada Bijelih na kušnju će stavljati Milu Škorića, »zapovjednika obrane« Bijelo-plavih, koja je uz Dinamo primila najmanje golova ove sezone



RIJEKA Miris derbija već se pomalo osjeća u zraku Rujevice, Rijeka i Osijek ove nedjelje igraju utakmicu koja je pod posebnim povećalom. Sudar je to dviju prvoplasiranih momčadi s jednakim brojem bodova i gol razlikom koja možda najbolje ocrtava filozofiju igre momčadi Gorana Tomića i Nenada Bjelice.


Dovoljno je zaviriti u rubriku danih i primljenih golova dvaju sastava i puno je toga jasno. U nedjelju će najbolji napad jurišati na najbolju obranu lige! Josip Drmić i ostatak udarnog napada Bijelih na kušnju će stavljati Milu Škorića, »zapovjednika obrane« Bijelo-plavih, koja je uz Dinamo primila najmanje golova ove sezone.


Brojke puno toga govore, napad Rijeke zabija u prosjeku skoro 2.4 gola po susretu, Osijekova obrana prima manje od gola po utakmici (0.76). Konstelacija snaga tu je i više nega jasna s obzirom na riječki ofenzivni potencijal i slavonsku čvrstoću. No, nužno se postavlja pitanje što je s obranom Rijeke i Osijekovim napadom? I tu je dosta toga poprilično jasno. Riječani su primili čak 20 golova (1.53 u prosjeku), a Osječani ih zabili samo 18 (1.38 u prosjeku)!




Riječani plove vrhom na krilima razigranog Drmića, prvog »topnika« lige, koji je zabio 11 golova, zajedno s Pavičićeva četiri gotovo blizu kao i cijela osječka momčad. Bijeli imaju dva trostruka strijelca u Muriću i Abassu, a zanimljivo, u osječkim redovima takvih igrača nema. Dosadašnja ubojitost Bjeličinog sastava raspršena je na čak petoricu igrača koja su zabila dva gola (Nejašmić, Žaper, Bohar, Daku, Mierez), dok ih je čak osam jednom pogađalo suparničku mrežu. Sve u svemu napad Rijeke zabija iznad očekivanja, od gostujućeg se prije svega više očekivalo od Miereza.


Oporavak Pavičića


U takvom odnosu snaga svakako će biti zanimljivo čija će momčad odnijeti prevagu u veznoj liniji. Rijeka u tom dijelu ima dosta široku lepezu kvalitete, ali kao prva osovina veznih igrača isprofilira se u posljednje vrijeme ona Selahija i Pavičića, dobrog miksa defenzive i napadačke kreacije. S druge strane ton osječkoj igri u srcu momčadi daje Kleinheisler uz Jugovića i povučenijeg Nejašmića. Ne treba zaboraviti niti vrlo vjerojatni »bočni okršaj« starih poznanika Murića i Bočkaja, dva vrlo važna igrača za obje momčadi.


Za Tomića u ovom je trenutku najvažniji oporavak Pavičića, ali i pojačavanje konkurencije u obrani, prije svega mogući oporavak standardnog Tomečaka budući da su desni bok u zadnjim utakmicama silom »krpali« Escoval i Smolčić, ovisno o sustavu igre.


Što kaže momčadska i pojedinačna statistika dvaju sastava u dosadašnjem dijelu prvenstva? Rijeka je završila tri utakmice bez primljenog gola, Osijek dvostruko više. Gostujući sastav radi više prekršaja po susretu (12.8/10.2), izvodi više kornera (6.8/5.2) i zanimljivo, bez obzira na daleko veću riječku efikasnost, ima u prosjeku puno više udaraca na gol. Osijek je s 11.7 drugi sastav lige po upućenim udarcima, Rijeka tek sedma (8.7) što samo govori o postotku učinkovitosti Drmića i društva. Rijeka je bolja po kreaciji velikih prilika (24/19) i točnim dodavanjima (334/320).


Riječani su drugi po broju presjecanja (13.5/11.6), a oba sastava visoko kotiraju i po broju oduzetih lopti s potpuno izjednačenim prosjekom (15.4) te su skoro izjednačeni po broju žutih kartona (28/29). Osječani su pak najbolji u ligi po točnim centaršutevima (7.2 u prosjeku), Riječani peti (5.2), kao i u točnim dugim loptama (28.8/26).


Murić i Bočkaj


Gledajući prosječnu ocjenu pojedinaca po utakmici, dva najbolja pojedinca su Drmić i Bočkaj s tim da je Osijekov bočni igrač nešto bolji (7.83/7.48). Po broju od četiri asistencije i s jedne i s druge strane su izjednačeni Murić i Bočkaj, koji su najbitniji pojedinci oba sastava i kad su u pitanju ključna dodavanja. Ali tu je Bočkaj u velikoj prednosti (3.7/1.9). No, Rijeka suvereno dominira po pitanju igrača koji u prosjeku imaju najbolje driblinge i oduzete lopte u ligi. Ampem, Pavičić i Murić daleko su ispred Hiroša po uspješnim driblinzima, jednako kao i Selahi, Escoval i Tomečak po broju oduzetih lopti.


S obzirom na svu varljivost igre u obrani Rijeke, zanimljivo je kako je vratar Zlomislić drugi u ligi po proječnom broju obrana (3.5), dok je Ivušić peti (2.6). Međutim i tu je važan jedan segment, Zlomislić je drugi najlošiji po broju primljenih golova u prosjeku (2.0), a Ivušić (0.9) po dosadašnjem učinku drugi najbolji vratar lige. Zlomislić je tek jednom sačuvao svoju mrežu praznom, Ivušić za kojeg je upitno hoće li braniti, četiri puta. Ali tu opet počinje priča o najboljem napadu lige na čelu s Drmićem i najboljoj obrani lige na čelu s Ivušićem kao reprezentativnim kalibrom.


Dosta šarena statistika Bijelih i Bijelo-plavih, osim u napadačkom i obrambenom segmentu puno toga otkriva, ali i skriva i po običaju u jednoj ovakvoj utakmici opet ne mora ništa značiti. Oba sastava zasad plove u željenom smjeru, učinila su HNL dodatno zanimljivim i prezentirala puno više od Hajduka kao glavni konkurenti Dinamu. S druge strane Tomić i Bjelica i previše su iskusni da bi bilo što prepustili slučaju u utakmici u kojoj bi pobjednik zasigurno dobio veliki zamašnjak i samopouzdanje na putu borbe za jesenskog prvaka. Rijeka i Osijek imaju taj potencijal. Na njima je da u nedjelju prezentiraju.