Novo razočaranje

Bijeli se raspali u deset minuta, Cosmi bacao sako, odlazio pa se vraćao na travnjak

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Istina, Rijeka je pokazala za nijansu bolje lice i karakter, igru s nešto više srca, ali i dalje poprilično raštimana momčad nije previše učinila puno na samom travnjaku



RIJEKA Nogometaši Rijeke doživjeli su i drugi poraz pod vodstvom Serse Cosmija, nikad uzdrmaniji Bijeli posrnuli su i šesti put u prvenstvu, četvrti u nizu i samo dodatno upalili sve alarme na Rujevici. Krajem prvog poluvremena talijanski je stručnjak bacio sako na travnjak, a odmah nakon drugog Hajdukovog gola demonstrativno napustio klupu, da bi se opet vratio…


Već to dovoljno govori o onom što se događalo na travnjaku, istina Rijeka je pokazala za nijansu bolje lice i karakter, igru s nešto više srca, ali i dalje poprilično raštimana momčad nije previše učinila puno na samom travnjaku.


HAJDUK – RIJEKA 2:0

Stadion Poljud. Sudac: Dario Bel (Osijek). Strijelci: 1:0 Biuk (66′), 2:0 Kalinić (76′). Žuti kartoni: Vukčević, Galešić, Obregon, Lunetta (Rijeka), Awaziem, Kalik (Hajduk). Crveni karton: Lunetta (Rijeka).




HAJDUK: Kalinić, Čolina (od 56′ Lovrencsics), Fossati, Simić, Livaja, Melnjak, Krovinović (od 87′ Krolo), Awaziem, Biuk (od 87′ Pukštaš), Mlakar (od 56′ Kalinić), Sahiti (od 73′ Kalik).


RIJEKA: Labrović, Galešić (od 76′ Dujmović), Vlasenko, Vukčević, Bušnja (od 46′ Vrančić), Selahi, Hodža, Lunetta, Ampem (od 76′ Djuričin), Obregon, Djouahra (od 67′ Simčić).

U redovima Bijelih nedostajalo je jako puno igrača, pozicije su bile poprilično izmiješane, a u dobrom dijelu igra se svodila na preskakanje u kojoj se teško moglo profitirati. Splićani nisu igrali bajno, ali su i stakvom igrom dominirali, stvorili dosta šansi, posebno u drugom poluvremenu. Rijeka se raspala praktički u deset minuta nastavka kad su Biuk i Nikola Kalinić razbili monotoniju i riješili pitanje pobjednika.


Jadranski derbi u prvoj dionici donio je poprilično čvrst i srčan nogomet, ali i brzo razgolitio sve slabosti dviju momčadi u posljednje vrijeme. Toliko da je krajem prvog dijela Cosmi, trener Rijeke, iznerviran lakim gubljem lopte na sredini igralište reagirao u svom stilu, skinuo sako i bacio ga na pod. Talijana su očekivano itekako ljutile neke početničke greške njegovih igrača, ali puno više razloga za zadovoljstvo nije imao niti njegov kolega Mislav Karoglan. Hajduk je također puno griješio u predaji lopte. U konačnici, nakon prvih 45 minuta Splićani su šest puta pucali prema vratima, četiri u prvoj trećini susreta, no niti jednom u okvir vratiju. Riječani su imali samo jedan udarac, ali koji je išao prema samom okviru.


Šansa Obregona


Očekivano, Splićani su ofenzivnije krenuli, Rijeka se branila i obranila. No, kako je utakmica odmicala sve je čvršće i bolje djelovala u obrambenom bloku, Hajduk nije imao ideju kako probiti zadnju liniju Bijelih.


Strasti na tribinama prvo je zapalio Sahiti koji je u 10. minuti volejem s 25 metara opasno pucao, brza lopta dobila je opasnu putanju i u luku završila malo iznad grede Labrovića. Utakmica se potom pretvorila pomalo u borbu na sredini travnjaka, bilo je jasno, da prava prijetnja vratarima može doći samo slučajno i nakon greške. I to se upravo dogodilo. U 35. minuti Simić je izgubio loptu na ulazu u šesnaesterac i gurnuo usamljenog Obregona u šansu, on tukao iskosa, ali pravo u dobro postavljenog Kalinića koji je ostao na vratima i zatvorio bliži kut.


Odmah potom, u 36. minuti domaćini su imali najbolju šansu prvog dijela. Mlakar je gurnuo loptu za Sahitija na desnoj strani, on još bolje prizemnom loptom pronašao Biuka koji je sa sedam metara promašio prazan gol nakon što se Labrović našao u raskoraku na crti. U 41. minuti Sahiti se našao u obećavajućoj poziciji nakon dubinske lopte, ali je pogodio vanjski dio mreže, bio sebičan u situaciji kada je bilo puno boljih rješenja u središnjici šesnaesterca.


Biuk proradio


Drugi dio donio je startnu dominaciju Bilih iako je stanje na travnjaku djelovalo dosta statično, igra se nekako pretvorila u šahovsku partiju u kojem se čekala protivnička greška. U 53. minuti Biuk se odlučio na solo akciju i udarac sa 16 metara, ali Vlasenko je uklizao u blok i spasio najgore. Već minutu kasnije Livaja je priprijetio Labroviću udarcem glavom nakon ubačaja s lijevog boka, a Lovrencsics odmah po ulasku (59′) iskosa silovito opalio i pogodio spojnicu.


Dotad najveću prigodu domaći su složili točno nakon sat vremena igre, Labrović je obranio loptu Livaje u bliskom susretu, a Galešić očistio odbijanac. Rijeka je živjela opasno i dogodilo se ono najgore za Cosmijevu momčad.


U 66. minuti Biuk je lakoćom probio lijevu stranu, prošao dva igrača i pogodio suprotni kut Labrovića za njegov šesti gol u bijelom dresu – 1:0. Ozlijedio se potom i Galešić (72′), u igru morao junior Dujmović…


I deset minuta kasnije sve je bilo gotovo, Livaja je odlično asistirao za Nikolu Kalinića, on izašao sam ispred Labrovića i iskosa pogodio donji kut – 2:0. Problemima Riječana tu nije bio kraj, Lunetta je zaradio drugi žuti (84′) i momčad je ostala s igračem manje, ali mreža je ipak sačuvana za, u ovoj situaciji, podnošljiv poraz. Hajduk je bio neuvjerljiv, izuzev završnice, a Rijeka još više za nastavak krize kakvu na Rujevici ne pamte. Rijeka se rano dovela u poziciju borbe za ostanak…