Oproštaj od HNL-a

FOTO Bijeli sačuvali noge za Poljud i rani kapital Obregona u revijalnoj utakmici

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Riječani slavili ranim golom Jorge Obregona iz 2. minute, a sve ostalo iz nogometne igre bilo je u drugom planu. Važnije je bilo sačuvati se ozljeda i u dobrom ozračju dočekati finale Kupa



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobjedom se se oprostili od HNL-a. I to u revijalnom tonu u kojem je najvažnije bilo “sačuvati noge” za finale Kupa nego pružiti nešto što bi zaslužilo pljesak u utakmici za koju treneri vole reći da je “ispunila svrhu”.


U utakmici bez rezultatskog značaja i bez ikakvog naboja Bijeli su u konačnici sačuvali sebe, ali i minimalni kapital sa samog otvaranja utakmice kad je Kolumbijac Jorge Obregon rano matirao Marića. Sve ostalo je što se tiče nogometne igre bilo u drugom planu. Važnije je na neki način bilo “podgrijavanje” atmosfere za Poljud i stvaranje dobrog ozračja pred utakmicu sezone s rivalom s juga.


 




 


 


 


RIJEKA – H. DRAGOVOLJAC 1:0

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina). Strijelci: 1:0 Obregon (2′). Žuti karton: Smolčić (Rijeka).


RIJEKA: Labrović, Velkovski (od 46′ Čerin), Krešić, H. Smolčić, Selahi (od 60′ Pavičić), Lepinjica, Murić, Vuk (od 60′ Abass), Bušnja (od 87′ Stanić), Ampem, Obregon (od 76′ Solano).


H. DRAGOVOLJAC: Marić, Vulikić,  Galešić, I. Smolčić, Veljača (od 46′ Kuliš), Brtan, Hodža, Jurišić, Braut, Frigan (od 20′ Kukoč), Karrica (od 73′ Cvetković).

Domaćem treneru Goranu Tomiću važnije je pak bilo pružiti šansu većini igrača kako bi ostali u natjecateljskom ritmu te da utakmica ne ode u krivom smjeru i postane nepotrebno nabijena kada se zna da za riječku koloniju i trenera Dragana Tadića ovim završava neočekivana epizoda zvana “Hrvatski dragovoljac”. Riječani nisu uspjeli Sigećanima pomoći u sačuvanju prvoligaškog sastusa, ali su im sačuvali obraz i promovirali neke nove riječke vrijednosti iz drugog plana. Uostalom nije tajna da će dio igrača koji su nosili crno-plavi uskoro odjenuti bijeli dres. Na kraju sve se pretvorilo u “nešto jači trening” i rutinsku pobjedu.



Proigravanje Velkovskog


Izrazito dosadno i nezanimljivo prvo poluvrijeme odigrali su Bijeli i Crno-plavi pri čemu je tek nešto uzbuđenja donio početak utakmice i kraj prvog dijela. Igralo se ležerno i bez posebnog naboja, utakmica je izgubila značaj davno ranije kad je Dragovoljac ispao nakon poraza na Poljudu, a Rijeka se oprostila od borbe za visoki plasman posrtajem od Hajduka.


Bijeli su vrlo rano poveli, već u 2. minuti. Velkovski je dobro proigrao Obregona, a on iskosa dijagonalno pogodio precizno sami kut Marića – 1:0. Činilo se da će rano vodstvo domaćih još više motivirati Riječane, ali to se nije dogodilo. Igralo se prijateljski, bez puno rizika s već prepoznatljivim šablonama. Rijeka je imala posjed, ali malo prave ideje da probije elastičnost gostujuće obrane.



U 27. minuti veliku priliku imao je Selahi nakon jednog ubačaja, no izrazito je loše reagirao glavom u matnoj situaciji, lopta je prošla kraj gola. Gosti su prvi put “opipali puls” Labrovića u 30. minuti, ali mlak udarac Karrice nakon dobre akcije završio je u naručju vratara.


Raspoloženi Velkovski mogao je povećati prednost (41′), ali nakon “kružne” akcije oko domaće uže obrane nije pucao u stopostotnoj prigodi odlučivši se za nepotrebnu asistenciju.


Do kraja poluvremena veliku priliku imali su gosti. U 45. minuti Karrica je dobro uočio usamljenog Kukoča koji je zamijenio Frigana, uslijedio je filigranski precizan ubačaj, no on je slabo pucao glavom u obećavajućoj situaciji. Kukoč kao da se “prestrašio” velike prilike…



Važ je naš


U uvertiri drugog poluvremena zanimljivije je bilo na tribinama nego na travnjaku. Na istočnoj tribini osvanuo je transparent “Važ je naš – Forza Fiume”. I malo podiglo navijačje decibele kao najava onog što slijedi u četvrtak.


Na travnjaku je vladala poprilična nezainteresiranost igrača da razbiju monotoniju, očito puno je važnije bilo da sve protekle u redu i da se sačuvaju, posebno “riječke noge” za utakmicu sezone.


Selahi se u 58. minuti odlučio za solo akciju nakon koje je uslijedio prizeman udarac u kut, ali bez prave siline, lopta je praktički u drugog brzini došla do budnog Marića.



U nedostatku riječke ideje pokušavalo se udarcima iz daljine. Obregon je sa 17 metara pucao (71′) preko gola, a Lepinjica s 25 silovito pravo u vratara (75′) koji se malo namučio dok je ukrotio udarac.


U završnici utakmice bolje šanse su imali gosti. Kukoč je u 80. minuti sa šest metara iz velike prilike pucao malo kraj vratnice, a u 90. je domaći blok zaustavio Brtanov udarac iz gužve na opasnom putu prema Labroviću.


Oproštaj od sezone završio je u najavi onog što slijedi. “Hoćemo pobjedu”, “Rabuzin, Rabuzin…” čulo se sa svih tribina Rujevice.