A sad Škoti

Bijeli limitirali Maltežane na minimum, vratar Haber darivao Drmića

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto M. GRACIN

Josip Drmić/Foto M. GRACIN

Maltežani su samo na startu pokušali uhvatiti Bijele na "krivoj nozi", ali bio je to samo slabi reful na riječkoj sparini, sve ostalo bilo je u znaku sastava Gorana Tomića koji je suvereno vladao događajima na travnjaku



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobjedom nad Gzirom United rutinski su i na kvalitetu više potvrdili prolazak u treće pretkolo Konferencijske lige gdje ih očekivano za sedam dana kao protivnik čeka Hibernian. Kapital od dva gola s Malte, ali prije svega poprilična razlika u kvaliteti bili su nešto što Bijeli nisu smjeli prokockati. Naprotiv čak su sve rezultatski “podebljali” i ostavili još puno dojam nego na otoku, limitirali su goste na “minimum”…


RIJEKA – GZIRA 1:0

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Veaceslav Banari  7,5 (Moldavija). Strijelci: 1:0 Drmić (27′). Žuti kartoni: Davis, Haber, Mentz (Gzira), Galović (Rijeka).


RIJEKA (3-4-2-1): Labrović 6,5, Escoval 6,5, Galović 6,5, Smolčić 6,5, Tomečak  7 (od 86′ Jurišić -), Čerin 6,5, Pavičić 7, Vukčević 6 (od 82′ Braut -), Abass 6 (od 62′ Liber 6), Drmić 6,5 (od 62′ Obregon 6), Ampem 6,5 (od 82′ Bušnja -).




GZIRA UNITED (4-3-3): Haber 5,5, Thiaguinho 5,5, Nevin 5 (od 61′ Xuereb -), Mentz 5,5, Borg 5 (od 76′ Tabone -), Scerri 5,5 (od 77′ Gauci -), Mendoza, 5,5 Pisani 5, Duarte 5 (od 46′ Jefferson -), Maxuell 5, Davis 5,5 (od 76′ Judivan -).

Rijeka je ovaj put išla na pogon sve boljeg Pavičića, bitan pečat dao joj je raspoloženi Tomečak na desnom boku, dok su u napadačkim akcijama prvi put zajedno na djelu viđene prinove Ampem i Abass. Maltežani su samo na startu pokušali uhvatiti Bijele na “krivoj nozi”, ali bio je to samo slabi reful na riječkoj sparini, sve ostalo bilo je u znaku sastava Gorana Tomića koji je suvereno vladao događajima na travnjaku. Ozbiljna Rijeka tako je i pristupila utakmici i pobjeda nije mogla izostati.


Foto galerija: NK Rijeka - Gzira United, uzvratni susret pretkola Konferencijske lige Foto: Marko Gracin


Inače, prvo poluvrijeme počelo je s visokim presingom Maltežana, gosti su nastojali već i početku na prepad malo prodrmati riječku momčad i možda doći do gola koji bi zasigurno bitno promijenio događanja na travnjaku. No, Rijeka je ostala smirena. I poprilično disciplinirana odbivši taj početni “povjetarac” Gzire. Kako su minute prolazile Bijeli su sve više prebacivali težište igre na protivničku polovicu, do odmora stvorili dosta šansi, dok su se gosti silom prilika malo više povukli, ali pokazali da solidno vladaju loptom, uz prepoznatljivi južnoamerički štih. No, on nije mogao niti u čemu parirati taktički i puno ozbiljnije i bolje posloženim domaćom redovima.


Dalekometni pokušaji


Prvu veliku priliku Rijeka je stvorila u 18. minuti, Drmić je ubacio u srce šesnaesterca, Abass propustio loptu za Ampema koji je tukao iskosa sa šest metara, ali vratar Haber je kao i na Malti sjajno otvorio susret.


Uslijedila su dva dalekometna riječka pokušaja, prvo Abass pa potom i Ampem ozbiljno su priprijetili Haberu. U trenucima dok je Pavičić diktirao Rijekinu igru, a “krila joj davala” dvojica Ganaca, Drmić je u svom stilu tražio šansu u dubini obrane, uvlačeći se među stopersku liniju. U 24. minuti pokušao je i s one vanjske, s 18 metara silovito je opalio, a lopta fijuknula kraj vratnice.


Ubrzo potom Rijeka je povela (26′), pri čemu su glavninu posla obavili Tomečak i vratar Haber. Prvi je centrirao u trku sa same korner crte, a drugi poletio zrakom i opet posao tragičar kao u prvoj utakmici. U letu je ostao praznih ruku, lopta ostala kao dar Drmiću koji ju je lakoćom pospremio u praznu mrežu – 1:0.


Pavičiću ovacije


Gosti su se malo probudili u završnici poluvremena i složili nekoliko obećavajućih akcija. Ona prva došla je u 33. minuti kada je Davis iskosa u šesnaestercu tukao kraj vratiju, a one druge dvije (44′, 45′) kada je Pisani pucao malo kraj gola, a Davis ovaj put glavom pokušao prevariti Labrovića. U međuvremenu, raspoloženi Tomečak je sjajno ubačajem pronašao Vukčevića, on primio loptu na prsa i uputio prizemnu dijagonalnu loptu koja je prošla kraj stative.


U drugom poluvremenu sve je bilo praktički u znaku Bijelih koji su dodatno suzili manevarski prostor gostujućoj igri, a uz svježe snage s klupe potekla je jedna nova, dosta dinamičnija Rijeka. Nakon dugo vremena čula su se ovacije Pavičiću, Tomečak je ispraćen s posebno naglašen pljeskom.


A i prigoda je bilo dosta. Pavičić je (66′) u solo akciji okrenuo trojicu igrača, ali mlako tukao pravo u vratara. Odmah potom (71′) majstorski je tukao iskosa s ruba šesnaesterca, ali lopti se ispriječila vratnica. Dobre šanse imali su i Ampem (74′) i Liber (77′).


Na kraju gledatelji su nagradili trud, ali prije svega taktičku disciplinu Tomićevog sastava.