Hvalevrijedna inicijativa

“Bijeli” i Riječani za vodotoranj: Prihod od karata s “Istre” ide u Vukovar

Edi Prodan

Arhiva NL

Arhiva NL

S obzirom da je vukovarski branitelj Emil Pernar jedna od najboljih poveznica dvaju gradova, upravo će on izvesti početni udarac na utakmici 14. svibnja na Rujevici



Jako mi je drago i jednako sam toliko ponosan što su se moja »Rijeka« i moji Riječani sjetili grada u čiju sam obranu utkao dio sebe, dio svoje mladosti. Drago mi je tim više jer Vukovaru treba pomoć, a vodotoranj je zapravo simbol otpora, simbol sjećanja na dane kad se granice Hrvatske branilo uglavnom ponosom, istaknuo nam je to Emil Pernar, Riječanin koji je 1991. godine stao u obranu Vukovara, grada u kojim je u studenome 1991. godine bio zarobljen te je nakon punih devet mjeseci provedenih u srbijanskim logorima razmijenjen i vraćen kući.


Rekao nam je to povodom akcije koju je pokrenula HNK Rijeka, povodom inicijative da se prihod od prodaje ulaznica sa zadnje ovosezonske utakmice uplati za obnovu vukovarskog vodotornja. S obzirom da je Pernar jedna od najboljih poveznica dvaju gradova, u »Rijeci« su poželjeli da upravo on izvede početni udarac na utakmici koja će se 14. svibnja na Rujevici odigrati protiv Istre 1961. Akciju je osmislila uprava HNK Rijeka, a jedan od inicijatora bio je nekadašnji novinar Novog lista, danas voditelj službe za odnose s javnošću HNK Rijeka Robert Frank.


Potrebna pomoć


– U Vukovaru sam kao novinar bio mnogo puta, po mnogim zadacima, tako da sam se s njime i njegovim stanovnicima povezao na vrlo emocionalan način. I dok smo na našim kolegijima razmišljali kako nekom društvenom korisnom akcijom okončati ovogodišnju natjecateljsku sezonu, složili smo se da bi najbolje bilo darivati Vukovar i Vukovarce te tako još jednom potaknuti razmišljanje da je tom hrvatskom gradu i nakon skoro dva desetljeća od oslobođenja pomoć itekako potrebna, istaknuo je Frank.




Akciju »Obnove vukovarskog vodotornja« je, kao što je poznato, pokrenuo Grad Vukovar s ciljem prikupljanja 20 milijuna kuna, potrebnih za njegovu obnovu. Vodotoranj, unatoč stotinama direktnih pogodaka topovskim granatama, raketama i bombama, nikada nije srušen. Upravo za vrijeme okupacije Vukovara stvaran je, temeljem njegove opstojnosti, mit o neosvojivosti toga grada.


– U Rijeci je jako velik broj građana koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, jedan dio sudjelovao je i u obrani Vukovara. Dio njih iz Rijeke u Vukovaru se borio do zadnjeg dana, nakon čega su bili po logorima u Srbiji. Jedan od takvih je i naš navijač, pretplatnik s I3 Emil Pernar, tako da nam je velika želja da upravo on izvede početni udarac, dodao je Frank.


Posebna koreografija


Partner i suorganizator HNK Rijeka u ovom projektu je Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije na čijem je čelu Marin Miletić koji već desetak godina radi razne projekte čije je središte zanimanja Vukovar. Akcija oko vodotornja bit će usuglašena i s Armadom, pripremit će se posebna koreografija, sve će težiti cilju da Rijeka tog dana bude – Vukovar.


– Da svi skupa taj dan napravimo spektakl, da pozitivnim ozračjem pokažemo kao se voli svoj klub, grad i domovinu, naglasio je Frank.Dodali bismo još: i odgovorimo, pokažimo za razliku od skandiranja upućenih s dijela Hajdukova sjevera ili na rukometnoj utakmici u Kaštel Gomilici kako se voli Hrvatsku. Ljubav i pomoć, nikad mržnja – tako to uvijek čini Rijeka.