Niko Janković

Bijeli fokus sada stavljaju na Kup: “Moramo se okrenuti novom izazovu, u Maksimir idemo po pobjedu”

Davor Petrović

RABUZINOVO SUNCE U MISLIMA - Niko Janković tijekom varaždinskog ogleda/Foto D. KOVAČEVIĆ

RABUZINOVO SUNCE U MISLIMA - Niko Janković tijekom varaždinskog ogleda/Foto D. KOVAČEVIĆ

Propuštena prilika u prvenstvu sada je iza nas, i tu ne možemo ništa popraviti. Zbog toga se moramo okrenuti finalu Kupa jer želimo donijeti trofej u Rijeku i na taj način zahvaliti našim navijačima na fantastičnoj podršci koju smo imali tijekom cijele sezone - kaže Niko Janković



ZAGREB Kroz prvih trinaest utakmica drugog dijela SuperSport HNL-a Rijeka je uknjižila dvanaest pobjeda i jedan poraz, primivši pri tome samo četiri gola. Zadnja tri kola su, pak, donijela potpuni obrat. Od 28. travnja i sučeljavanja s Lokomotivom u Kranjčevićevoj do prošle subote i gostovanja u Varaždinu Rijeka je doživjela tri uzastopna poraza, uz ukupnu gol-razliku 3:7.


Ne treba ni podsjećati da pri tome ključan bio onaj od Dinama na Rujevici. Zapravo, taj poraz bi sasvim sigurno bio nešto podnošljiviji da je suparnik bio nadmoćan u svim segmentima nogometa. Jednostavno, kad netko pokaže više, lakše je probaviti neuspjeh.


Povrh toga, ishod tog derbija usko je vezan uz sve što se dogodilo u Varaždinu. Željko Sopić je odmarao standardne igrače za srijedu i prvu utakmicu finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa protiv Dinama u Zagrebu, s time da se bilo jako teško oteti dojmu da je poraz od Dinama nagrizao voljni moment momčadi koja je cijeli drugi dio sezone provela na liderskoj poziciji.




– Teško mi je reći je li se to reflektirao na našu izvedbu u Varaždinu. Unatoč porazima od Lokomotive i Dinama, mi u svlačionici stvarno imamo odličnu atmosferu. Mislim da smo u Varaždinu odigrali dobru utakmicu, ali nismo iskoristili svoje prilike, a oni su kaznili sve naše greške. Tamo smo stvarno dali sve od sebe – objašnjava Niko Janković koji je golom u završnici prvog dijela Rijeci donio nadu da može nešto napraviti u Gradu baroka.


Djelomična utjeha


Nastavak je pokazao da se to ipak neće dogoditi. Sjajno raspoloženi Domagoj Drožđek zabio je dva gola, a kod jednog je natjerao Marijana Čabraju na kardinalnu grešku nakon koje se i Michele Šego upisao u strijelce, bacivši u trans dvije tisuće domaćih navijača.


– Život se sastoji od poraza i pobjeda. Na našu žalost, u Varaždinu smo doživjeli još jedan poraz. Sada moramo podići glave i okrenuti se novom izazovu. U srijedu želimo odigrati što bolju prvu utakmicu finala Kupa i vratiti se u Rijeku s pozitivnim rezultatom – kaže Janković.


U večernjim satima subote Dinamo je tek s igračem više na terenu uspio savladati Osijek, i tu je zaključena priča o novom prvaku. Rijeci su preostale samo analize propuštenog i djelomična utjeha u saznanju da ovu sezonu ipak može zaključiti osvajanjem Rabuzinovog sunca.


Razočaranje i prilika


– Naše razočaranje je bilo veliko nakon tog poraza u derbiju na Rujevici. To je normalno jer smo imali veliku priliku i nismo je uspjeli iskoristiti. U međuvremenu smo dosta razgovarali, a trener nas je ohrabrio. Ta propuštena prilika sada je iza nas, i tu ne možemo ništa popraviti. Zbog toga se moramo okrenuti finalu Kupa jer želimo donijeti trofej u Rijeku i na taj način zahvaliti našim navijačima na fantastičnoj podršci koju smo imali tijekom cijele sezone – rezonira Janković, dodajući da je izvedba u tom dvoboju s Dinamom pokazala da novi val riječkog optimizma ima čvrste temelje.


Samim time je jasno da tu postoji i velika doza odlučnosti.


– Mislim da smo na tom derbiju bili dominantna momčad, što potvrđuje i statistika. Na našu žalost, to nismo uspjeli okruniti dobrim rezultatom. Vjerujem da smo u stanju ponoviti takvu igru i u srijedu. Uzvrat je na Rujevici, ali mi već u Zagrebu idemo na pobjedu, bez ikakvih kalkulacija i razmišljanja da drugu utakmicu igramo pred svojim navijačima. Ova Rijeka je karakterna momčad koja ni ne zna drugačije igrati. Prema tome, želimo pobijediti već u srijedu. Trener i stručni stožer dobro će nas pripremiti za tu utakmicu i idemo po tu pobjedu. Što se tiče uzvrata, mislim da svi znaju tko je uvijek favorit na Rujevici. Naš fokus sada je maksimalno usmjeren na finale Kupa i nadam se da ćemo ovu sezonu završiti osvajanjem trofeja – zaključuje Janković.