Novo priznanje

BBC odabrao svoju sportsku zvijezdu godine, nagrada očekivano pripala kapetanu Argentine

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Messi je odveo Argentinu do njihovog prvog trijumfa na Svjetskom prvenstvu nakon 36 godina



ZAGREB Argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi koji je s Argentinom na netom završenom svjetskom prvenstvu u Katru osvojio naslov svjetskih prvaka proglašen je Svjetskom sportskom zvijezdom godine za 2022. prema izboru BBC-ja.


Messi (35) je odveo Argentinu do njihovog prvog trijumfa na Svjetskom prvenstvu nakon 36 godina.


Napadač PSG-a osvojio je i Zlatnu loptu, koja se dodjeljuje najboljem igraču na turniru, nakon što je zabio sedam golova na svom petom Svjetskom prvenstvu.




U finalu je Messi zabio dva gola, a i realizirao je penal u raspucavanju kada je Argentina pobijedila Francusku 4-2 na jedanaesterce nakon uzbudljivog remija 3-3.


On je tako najveću nagradu u nogometu dodao na svoj popis trofeja koji uključuje sedam naslova Zlatnih lopti – koji se svake godine dodjeljuju najboljem nogometašu – četiri Lige prvaka, jedan Copa America, deset naslova prvaka Španjolske s Barcelonom i naslov prvaka Francuske s PSG-om .


Uz to, u karijeri je zabio nevjerojatnih 793 gola.


“To sanja svatko dok je mali. Imao sam dovoljno sreće da postignem sve i ono što mi je nedostajalo, pronašao sam ovdje”, rekao je Messi nakon što je u nedjelju podigao pehar svjetskog prvaka.