Ništa od trofeja

Baturina i Petković srušili riječke snove. Rijeku ove sezone koštao pad u posljednjih mjesec dana

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Šteta, jer Rijeka je ove sezone bila jako blizu na oba kolosijeka, ali i potpuno potonula posljednjih mjesec dana zaredavši s porazima u ključnim ogledima



RIJEKA Riječani nisu dočekali tu divnu kvarnersku noć, u drugoj utakmici sezone, jako dobar Dinamo nakon što je bio prvih pola sata u podređenom položaju, razbio je snove Bijelih i nakon prvenstva osvojio i Rabuzinovo sunce. Dvostruka kruna ide u metropolu, trofej Kupa, već 17. u vitrinama Zagrepčana sasvim zasluženo u redove ovog puta puno boljeg Dinama.


Foto galerija: Finale kupa Rijeka - Dinamo Foto: Sergej Drechsler, Vedran Karuza


Sergej Jakirović i modri anasambl dočekali su svoje minute na Rujevici i drugi put u kratko vrijeme zadali Riječanima dva šoka, ostavili ih bez oba trofeja. Šteta, jer Rijeka je ove sezone bila jako blizu na oba kolosijeka, ali i potpuno potonula posljednjih mjesec dana zaredavši s porazima u ključnim ogledima.


Rijeka nije bila prava kad je najviše trebalo, Dinamo je uzeo svoje i zaslužio pljesak, a zaslužili su ga i Riječani. Nije to bio njihov dan, modri su “pretrčali i nadtrčali”, nakon dva matna poteza krajem prvog dijela došli do odlučujućega kapitala i prelomili pitanje novog slavljenika, a u nastavku dodatno prezentirali kvalitetu više, djelovali kompaktno, pokupili više odbijanaca pa imali i prostora za vic u igri.




Trozubac Baturina – Petković – Hoxha bio je neriješiva enigma za riječku igru, a obrana na čelu s Theophileom suvereno vladala Rujevicom.


Foto galerija: Rijeka - Dinamo - atmosfera na početku utakmice Foto: Vedran Karuza


S druge strane Rijeka je bila daleko od svojih izdanja, nije niti izbliza uspjela ponoviti posljednju utakmicu s Dinamom na Rujevici i nakon prvog primljenog gola praktički sve je otišlo na stranu Modrih. Istih onih koji su imali jako turbulentnu sezonu, a na kraju uzeli sve. Rijeka ima za čime žaliti, posebno u prvenstvu, u ključnom sudaru Kupa gosti su bili dominantni.


Kapetan Ariajan Ademi slavljenički je digao Rabuzinovo sunce i u isto vrijeme počela padati kiša na Rujevici… Sunce i kiša, toliko simbolike, ali ovog puta s potpisom Modrih koji su rastužili Rujevicu, a obradovali svojih 400-tinjak navijača.


Bolje otvaranje


Rijeka je dobro otvorila utakmica, opet bila bolja, ali nije došla do željenog početnog kapitala, naprotiv na poluvremenu je ostala zamrznuta na velikih minus dva. Sučić i Baturina u završnici prvog dijela pomalo su šokirali Bijele, ali nisu potpuno utišali Rujevicu, navijači su unatoč pogledu na semafor nastavili s pjesmom.


Prvih pola sata bilo je potpuno u znaku Rijeke, ali kako se bližio odmor igra Riječana je kopnila, a gostiju dobivala na dubini i tranziciji pri čemu su Zagrepčani posebno opasni bili preko lijeve strane i Hoxhe.


Već u 3. minuti Rijeka je mogla povesti. Nakon kornera lopta je došla do Fruka na vrh šesnaesterca koji je opalio u gužvu, a Obregon zahvatio loptu, međutim Nevistić je bio na mjestu. U 14. minuti sijevnula je Pašalićeva ljevica s 18 metara iskosa, a Nevistić izvukao tešku loptu ispod grede.


Pet minuta kasnije još bolju prigodu imao je Radeljić koji je sa šest metara glavom tukao iznad grede nakon kornera Fruka. Radeljić je potom (21′) dobro uočio Obregona, on izbjegao zaleđe i pobjegao čuvarima, ali i otišao dosta ukoso te mlako, prizemno pucao kraj gola.


Dinamo se potom počeo buditi i prvu šansu imao u 24. minuti. Petković je dobro zadržao loptu na vrhu šesnaesterca, a potom je poslao ravno u Zlomislića. Četiri minute kasnije gosti su poveli nakon akcije u tri poteza. Petković je dodao Hoxhi, a on sjajno pronašao usamljenog Sučića koji je ostao zaboravljen i rutinski pogodio kut – 0:1.


Do odmora sve je bilo u znaku Dinama. U 32. minuti Petković je nakon duge lopte izašao sam ispred riječkog vratara, lažnjakom ga ostavio na travnjaku, ali i previše oklijevao u matnoj šansi i propustio gotovo definitivno prelomiti utakmicu.


U 40. minuti sjevnula je još jedna kontra gostiju nakon koje je Baturina dobro naciljao Petkovića na drugoj vratnici, on pucao glavom s nekoliko metara, a Zlomislić krajnjim naporom spriječio put lopti u mrežu. Dvije minute kasnije Modri nisu imali milosti, nakon novog dodavanja Hoxhe, Baturina je s 20 metara naciljao sami kut, prizemna lopta bila je neuhvatljiva za Zlomislića – 0:2.


Brunina asistencija


Na poluvremenu je Sopić odlučio Pjacu ostaviti u svlačionici, a vezni red osvježiti s Jankovićem, a vrlo brzo morao je posegnuti za dvije nove zamjene kada je u igru ubacio Marića i Čabraju. Jakirović je pak na odmoru ostavio strijelca Sučića koji je imao žuti karton, a u vatru gurnuo Roga.


Rijeka je krenula ofenzivno, više nije imala što čekati, a u 54. minuti imala je veliku prigodu kada je Mitrović sa sedam, osam metara usamljen glavom pucao preko gola nakon ubačaja Baturine. Dinamo je do trećeg pogotka mogao u 62. minuti nakon minijature Baturine i dodavanja Hoxhi koji je sa šest metara loptu opalio kraj gola.


Sopić je sve karte bacio u napad izvlačenjem iz igre Selahija i ubacivanjem u napad Ivanovića, a baš u tim trenucima Modri su složili još jednu matnu šansu. Neumorni i razigrani Baturina pretrčao je dobrih 50-ak metara i pobjegao riječkim braničima pritom asistiravši za usamljenog Hoxhu koji je sa 16 metara opalio prizemno, a Zlomislić drugi put spasio Rijeku od rezultatskog potopa.


Minute su bile veliki protivnik nemoćnoj Rijeci, dok je Dinamo na kvalitetu i iskustvo držao Bijele na svojevrsnoj distanci. Jakirović je osjetio riječku nemoć te na travnjak poslao Kulenovića, riječki redovi izgubili su balans, linije se razbile, a u 72. minuti stigao je pečat na puno bolje izdanje Modrih.


I to s potpisom sjajnog Petkovića koji je majstorski podvalio loptu Bulatu, a on prizemno s desetak metara pospremio u loptu nemoćnog Zlomislića, najboljeg pojedinca Riječana – 0:3.


U posljednjoj minuti regularnog dijela Fruk je s 18 metara iz slobodnog udarca samo ublažio težak poraz – 1:3.