Fran Bonifačić

Atletičar Krka nakon uspješne zime najavio EP: “Želim nadmašiti rekord Joška Vlašića”

Igor Duvnjak

Fran Bonifačić/Foto S. DRECHSLER

Fran Bonifačić/Foto S. DRECHSLER

Mlađeseniorski EP je najvažnije natjecanje. U Norveškoj želim biti na najboljoj razini i ostvariti dobar rezultat, to znači da budem iznad 7700 bodova, što bi bio hrvatski rekord – kaže Bonifačić



RIJEKA Fran Bonifačić, mladi dragulj Atletskog kluba Krk, zadovoljan se vratio u svoj Punat nakon netom okončanog seniorskog dvoranskog državnog prvenstva u Zagrebu na kojem je samo potvrdio svoj potencijal i talent osvojivši tri medalje u svim trima disciplinama u kojima je nastupao, pri čemu je i popravljao osobne rekorde.


Tako je samo obogatio dosadašnju kolekciju od 25 medalja na raznim državnim prvenstvima. Fran, inače desetobojac i mlađeseniorski hrvatski rekorder sa 7330 bodova, u Zagrebu se nadmetao u skoku uvis izjednačivši svoj osobni rekord od 197 centimetara, što mu je donijelo treće mjesto, bacao je kuglu i s 14,51 metara popravio osoban rekord osvojivši srebrnu medalju, a u utrci na 60 metara prepone pobijedio je sa svojim novim najboljim rezultatom od 8.28 sekundi.


Zadovoljan sam, idem krupnim koracima naprijed – kaže Fran Bonifačić osvrčući se na zapažene zagrebačke nastupe. – Dosadašnjim sam nastupima popravljao svoje osobne rekorde, svime sam time uistinu super zadovoljan. Inače, nama ova dvoranska sezona i nije toliko bitna, ali je odličan pokazatelj napretka i govori mi da sam u odličnoj formi. Nakon svega ovoga mogu samo mirno dalje nastaviti raditi, znam gdje sam te se samo veselim onim skorašnjim nastupima na otvorenom.


Ljetna sezona




Bonifačić se, kao i brojni sportaši, ove zime našao u specifičnoj situaciji zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa, no to se nije ipak odrazilo na njegove pripreme. U svemu se dobro snalazio. Trenirao je prema planu, putujući za Rijeku gdje je trenirao u dvorani na Kantridi. Kilometri koje je vozio od Punta do Rijeke i natrag, kao i marljivi treninzi, nagrađeni su dobrim rezultatima.


– Nasreću, mi smo trenirali sve vrijeme praktički normalno. Budući da sam u kategorizaciji vrhunskih sportaša HOO-a, kada je vani bilo hladno, imao sam omogućen pristup dvorani. Kada je pak vrijeme bilo dobro, vježbali smo na stadionu na Kantridi te nisam izgubio niti jedan trening, što je super. Jedino nisam mogao odrađivati vježbanje u teretani, to sam radio doma u alternativnim uvjetima, s onime čime raspolažem kod kuće. Usput sam se navozio do Rijeke, ali to mi je već postalo normalno.


Bliži se proljeće, vrijeme brzo prolazi, primiče se i ljetna atletska sezona. Uz druga natjecanja na otvorenom Franu je ipak u prvom planu nastup na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu u Bergenu. Ima drugi hrvatski rezultat svih vremena u desetoboju sa 7339 bodova, od njega je bolji samo Joško Vlašić sa 7659 bodova. Puntar je pun ambicija na europskoj smotri, uz to pikira i na hrvatski seniorski rekord poznatog splitskog atletičara.


Bergen


– Mlađeseniorsko europsko prvenstvo je najvažnije natjecanje i cilj je tamo biti najspremniji. U planu je da prije toga nastupim na još dva desetoboja. Jedan je u Hrvatskoj, a drugi možda negdje u inozemstvu. U Norveškoj želim biti na najboljoj mogućoj razini i ostvariti dobar rezultat, to znači da budem iznad 7700 bodova, što bi bio hrvatski rekord. Time bih nadmašio Joška Vlašića.


Uza sve treninge i stalna putovanja uspješno rješava i studentske obaveze, studira poduzetništvo na Veleučilištu u Rijeci.


– Sada je završio zimski semestar u kojem sam dosta dobro prošao, sada mi počinje drugi semestar i predavanja pa ću biti u Rijeci. Uglavnom, fakultet nije patio – poručio je Fran Bonifačić, student druge godine.