Pomoćnik izbornika

Aramis Naglić nakon pobjede reprezentacije u Švedskoj: “Dečkima puno znači ovo zajedništvo”

Zlatko Horvat

/Foto PIXSELL

/Foto PIXSELL

Stvarno luda utakmica, rijetko se dožive dva produžetka i takva dramatičnost, ali još je slađe kada se tako pobijedi. Dečki su se dobro proveselili u autobusu, vozili smo se odmah do Stockholma, dva i pol sata. Bilo je dosta zabavno, svima je pobjeda dobro sjela - kaže Naglić



RIJEKA Aramis Naglić stigao je jutarnjim letom iz Stockholma za Beč. Pomoćnik izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Damir Mulaomerovića okreće se trenerskim obavezama prema GGMT Vienni, vodećem sastavu austrijskoga prvenstva, nakon dramatične pobjede u Norrköpingu, prve u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Nakon uvodnih 0-3, za Hrvatsku još ima nade.


– Stvarno luda utakmica, rijetko se dožive dva produžetka i takva dramatičnost, ali još je slađe kada se tako pobijedi. Dečkima puno znači to zajedništvo i za nastavak igranja u reprezentaciji. Dečki su se dobro proveselili u autobusu, vozili smo se odmah do Stockholma, dva i pol sata. Bilo je dosta zabavno, svima je pobjeda dobro sjela – kaže Aramis Naglić.


Nakon minus 15 na poluvremenu, Mulaomerović je smanjio rotaciju. Loptu je dao u ruke Goranu Filipoviću, koji je odgovorio partijom života, smanjivši rotaciju na minimum, za razliku od poraza u Zagrebu, kada je isprobao svih 12 igrača.




– Uoči prve utakmice sa Švedskom imali smo četiri prava treninga. Treba vremena da igrači osjete trenera i trener igrače. Nemoguće je stvoriti igru u tako kratkom razdoblju, dok Šveđani igraju nekoliko natjecanja u istom sastavu. Imaju razrađene automatizme, dok smo mi došli u nešto novo. Mulaomerović je imao vrlo kompliciran posao, dobio je u ruke reprezentaciju koja je bila u negativnom nizu. Odmah moraš igrati utakmice koje se moraju dobiti, a gradiš nešto ispočetka ili pokušavaš sagraditi.


Iskrena želja


Pobjeda u Švedskoj nije pomakla Hrvatsku s posljednjeg mjesta u skupini, ali Švedska i Slovenija imaju samo pobjedu više. Hrvatska ima bolju koš-razliku u međusobnim ogledima sa Švedskom, što bi moglo puno značiti. Skupina C se križa sa skupinom D, gdje su Njemačka (3-1), Izrael (2-2), Estonija (2-2) i Poljska (1-3), koji također nisu bezazleni suparnici. Košarka u zemljama poput Finske, Estonije, Latvije i Švedske raste, oni rade studiozno. Imaju drukčiji način igre, pomalo štreberski i naučeno, s puno protoka lopte, ali funkcionira.


Vidi se po njihovim igračima u NBA i Euroligi da te zemlje košarkaški rastu. Nema bezazlenih. Uostalom, Slovenija se dvaput opekla na Fincima.


– Promijenila se košarkaška mapa, zablude su da smo mi košarkaška velesila. Bilo kakva usporedba s hrvatskom košarkom prije 30 godina je iluzorna, čak i glupa. Ponekad se ljutim kada čitam napise da je hrvatska košarka propada. Ne, ona je upravo tamo gdje joj je trenutačno mjesto. To je određena realnost jer u zemlji od 3,8 milijuna stanovnika nemamo igračku širinu baze.


Švedska ima četiri ili pet igrača koji igraju godinama ACB ligu, jednog vremešnog NBA igrača, ali jednog takvog bismo i mi voljeli imati u momčadi. Te neke paralele treba zaboraviti i razmišljati na drugi, skromniji način i pokušati graditi jednu novu reprezentaciju. Ima mladih igrača i sigurno o njima Mulaomerović razmišlja. Ulogu izbornika je prihvatio s velikom emocijom i iskrenom željom da nešto napravi i ja se nadam da će mu to i uspjeti.


Mulaomerović je kao mladi igrač Cibone prošao kroz drugu momčad koja se zvala Dona. Bio je to rasadnik talentiranih igrača (Rimac, Skelin, Giriček, Zemljić…) i Mulaomerović zna što je potrebno mladom igraču. Minute i podrška. Goran Filipović odigrao je briljantnu partiju.


– Mulaomerović je hrabar i borac. Inzistirao je na mojem dolasku jer imam određeno iskustvo i međusobno se respektiramo. Suradnja s njim je odlična, otvoren je, prihvaća sugestije. Suradnja među nama i među igračima je bila odlična. Na tome treba puno toga graditi. Moramo biti pozitivni, imati emociju i nastupati ovako, bez velikih igrača, s obranom i borbenošću ući u svaku utakmicu.


Krugovi


Hrvatsku 30. lipnja čeka gostovanje u Sloveniji, dok 3. srpnja u goste dolazi Finska, kada u momčadi mogu biti i NBA igrači.


– Bit ćemo jači za tu kvalitetu koju oni donose, plus Hezonju. Ne znam za koga će se Mulaomerović odlučiti, ali treba biti oprezan. Igrali smo mi i s jačim selekcijama i gubili. Treba dobiti Finsku doma, a možda i Sloveniju vani. Tu će se zatvarati krugovi jer je Finska dvaput dobila Sloveniju. No, šanse uvijek postoje. Te utakmice poslužit će i kao priprema reprezentacije za Europsko prvenstvo.


Za Naglića nije bilo odmora, trebalo se po dolasku u Beč pripremiti za večernji trening. Za njegovu momčad kreće serija zahtjevnih utakmica.


– Reprezentacija te prazni možda i više kluba jer je velik angažman u kratkom vremenu. Već po putu sam se pripremao i prebacivao na ono što me čeka u Beču. Imam u momčadi četiri reprezentativca, kreće se opet od nule. Reprezentacija nije baš nagrada… Uvijek se pomalo pitaš treba li ti to. No, drago mi je da sam uspio pomoći Mulaomeroviću jer je pošten i uhvatio se reprezentacije otvorena srca.


Nagliću je to drugi reprezentativni angažman. Bio je u stožeru Velimira Perasovića na Europskom prvenstvu 2015. godine, kada je Hrvatska potopljena u osmini finala od Češke (80:59).


– Pokušavao sam se izvući, ali Mulaomerović je želio mene i Krstića. Bio sam i ja prepun upitnika. Mi smo strašno negativni i ta negativa se prenosi na reprezentaciju. Jer moramo biti najbolji u svemu. Jer, ako nisu među prva tri…