Košarka

Ante Žižić se priključio reprezentaciji u Opatiji, u prodaju puštene ulaznice za utakmicu u Centru Zamet

Katarina Blažević

Ante Žižić/Foto PIXSELL

Ante Žižić/Foto PIXSELL

Hrvatski centar je nakon liječničkih pregleda u Istanbulu stigao u Opatiju. Sutra prvi odlazak u Centar Zamet gdje će hrvatska reprezentacija odigrati utakmicu s Poljskom, zatvorenu za javnost



RIJEKA Sedam dana prošlo je otkad je hrvatska košarkaška reprezentacija stigla u Opatiju u okviru priprema za dva važna okršaja, posljednja u borbi za plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što će se igrati od 25. kolovoza do 10. rujna 2023. godine, a domaćini su Indonezija, Japan i Filipini. Hrvatska će 30. lipnja ići u goste aktualnom europskom prvaku Sloveniji, potom će 3. srpnja dočekati Finsku u Centru Zamet, a dobra vijest za izbornika Damira Mulaomerovića je da mu je momčad od ponedjeljka na treninzima pojačana i za Antu Žižića.


Hrvatski centar se nakon liječničkih pregleda u Istanbulu priključio reprezentaciji, koju sada čini 14 igrača, ali još uvijek nije kompletna, niti će biti praktički do same utakmice u Ljubljani. Zbog već poznatih NBA pravila, koji dopuštaju svojim igračima treniranje s reprezentacijama tek od 27. lipnja, Bojan Bogdanović i Ivica Zubac tek će se dva dana prije prvog susreta priključiti ostatku hrvatske vrste, a dotad samostalno treniraju.


Matković otpao


Jedini s popisa od 17 igrača koji se još uvijek nije pojavio, a izgledno je da niti neće, jest Karlo Matković, koji je do daljnjega u SAD-u na »workoutima« uoči NBA drafta. Mladi centar beogradske Mege ostavio je dobar dojam na izbornika tijekom ciklusa u veljači, u pobjedi nad Švedskom je upisao 16 poena i 13 skokova, ali ovoga puta je odlučio da ipak ima neke druge prioritete.




Hrvatski košarkaši i danas će trenirati u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković«, a sutra će prvi put tijekom ovih priprema osjetiti i parket u Centru Zamet, gdje će odigrati pripremnu utakmicu s Poljskom. Riječ je o susretu zatvorenom za javnost, u kojem će Mulaomerović protiv momčadi izbornika Igora Miličića dobiti odgovor o trenutnoj formi i umoru igrača.


Inače, prvi protivnik Hrvatske u ovom ciklusu kvalifikacija, Slovenija, priprema se u Trstu, također bez svog najvažnijeg člana Luke Dončića. Ipak, Slovenci od početka priprema na raspolaganju imaju Gorana Dragića, dugogodišnjeg NBA igrača čija su posljednja stanica bili Brooklyn Netsi, a zbog toga što je iskusni branič u ovom trenutku bez angažmana u NBA ligi.


Slovenci motivirani


– Svi igrači su jako motivirani i spremni za treći kvalifikacijski ciklus. Vjerujem da ćemo za Hrvatsku u Stožicama biti maksimalno spremni. Temeljito pratimo što rade. Imaju novog trenera, igrat će u drukčijoj postavi nego u veljači. Morat ćemo predviđati neke stvari, a neke već možemo očekivati. Vjerujem da će nam dobro doći promjena okruženja i da će se ekipa još bolje povezati – rekao je slovenski izbornik Aleksandar Sekulić uoči odlaska u Trst, gdje će 25. lipnja protiv reprezentacije Italije imati generalnu probu za kvalifikacijski susret protiv Hrvatske.


A da slovenska javnost od svoje momčadi očekuje jako puno, govori i interes navijača koji su u dva sata pokupovali sve ulaznice za susret s Hrvatskom u Stožicama, a i dio za hrvatske navijače je rasprodan. Ulaznice za susret s Finskom u Centru Zamet mogu se kupiti na web stranici ulaznice.hr, cijena ulaznice je 100 kuna, a u prodaju ih je pušteno oko 1.100, s obzirom da Hrvatski košarkaški savez ima pravo na 50 posto ulaznica.