Kraj serije

Ante Crnac izronio iz magle i zadao matni udarac, Riječani zaslužili više

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

U otvorenom nadmetanju po magli, kiši i teškim uvjetima utakmicu odlučio Ante Crnac, kao i u kolovozu jedinim golom, ovog puta u 85. minuti. Treći je to poraz Riječana ove sezone od Farmaceuta



RIJEKA Rijeka je prekinula sjajnu ovogodišnju seriju, nakon remija i četiriju pobjeda Bijeli su matirani, prvi put pod vodstvom Sergeja Jakirovića. Slaven Belupo odnio je cijeli plijen s maglovite Rujevice, Ante Crnac opet je bio koban za Bijele golom u 85. minuti kad se utakmica lomila i pretvorila u otvoreno nadmetanje.


Gostujući napadač nakon promašene velike prilike “izronio” je iz magle i zadao matni udarac Bijelima, koji su po prikazanom svakako zaslužili više. Zanimljivo, Crnac je zabio i jedini pogodak u kolovozu (0:1) na Rujevici, a Slaven već treći put svladao Rijeku ove sezone.


No, previše je promašaja bili u igri Riječana, ovaj put nije bilo niti sreće, a kao posljednja prepreka na putu prema golu bio je ovog puta sjajni vratar Čović. Rijeka nije uspjela preskočiti Farmaceute, koji su se još jednom pokazaili kao izrazita gostujuća momčad, njihov strateg Zoran Zekić dobro je posložio obrambenu koncepciju i brze protudare gostiju. Jedan takav odnio je Bijelima sve i zacementirao ih na šestoj poziciji uoči susjedskog derbija preko Učke.




Početkom nastavka spustio se drugi val guste magle nad Rujevicom. Toliko da je sudac Igor Pajač pozvao kapetane na centar i nakon konzultacija s njima odlučeno je da se lopta promijeni u narančastu, a igra nastavi. Situacija na samom travnjaku očito je bila puno bolja od one iz perspektive tribina, gdje gledatelji nisu previše vidjeli. Sve je potrajalo punih 13 minuta…


Rijeka je počela dominirati, ali umalo je otišla u minus. U 63. minuti jedna lopta s lijevog boka ušla je u šesnaesterac, a brzonogi Perošević ušuljao se iz drugog plana iza riječkih braniča i ostao sam pred Labrovićem. Udarac iskosa, klasični “zicer” završio je u vanjskom dijelu mreže. Zoran Zekić tada se odlučio na trostruku zamjenu i osvježio napadačke redove, a Bijeli se u 66. našli opet u problemima. Obrana je opet opasno živjela, ali u gužvi koja je trajala kao vječnost lopta je izbačena iz šesnaesterca.


Ziceri


S odlaskom magle u potpunosti se rasplamsala igra, sijevalo je s obje strane, puno sreće imala je i jedna i druga obrana, dok su napadači potpuno zakazali.


U 74. minuti Liber je vagao pa lažnjakom izbacio braniča te izbliza iskosa pucao u bliži kut Čovića koji je pročitao njegovu namjeru. Rijeka je uzvratila s gužvom u kojem je Slaven bio blizu mata. A onda su na redu u dvije minute došla dva velika promašaja s obje strane. U 77. minuti Čović je izašao kao pobjednik u bliskom susretu s Grgićem, odmah na drugoj strani Crnac malo iskosa iz blizine pucao kraj gola u matnoj situaciji.


No, u 85. minuti Crnac se opet pokazao kobnim za Bijele. S desnog boka doletjela je duga lopta Hoxhe na peterac, a “joker” Farmaceuta pobjegao pažnji Vukčevića i izbliza zakucao loptu u gol, sudarivši se sa stativom – 0:1.


Poništen gol


Prvo poluvrijeme donijelo je očekivan obrazac igre, dominaciju Rijeke kroz posjed i dobar dvostruki blok Farmaceuta. Rijeka je djelovala opasnije i poduzetnije, no i kontre gostiju nisu bile bezopasne.


Gosti su prvi zaprijetili, nakon kornera (11′) Jambora, Božić je ostao sam u šesnaestercu, ali kao da ga je upravo to iznenadilo na lošu reakciju glavom. Lopta je otišla daleko na krilo…


Rijeka je mogla povesti u 12. minuti, nakon greške u zadnjoj liniji veze Selahi je asistirao za Frigana, on se sjurio prema vratima uz pratnju, ali previše čekao i oklijevao. Vratar je bio brži, pravovremen u izlasku i prigrlio je loptu.


Na novu šansu se čekalo do 24. minute, Perošević je probio desnu stranu i dobro ubacio, a Manaj glavom tukao kraj ukopanog Labrovića i vratnice. U nastavku igre gosti su otupili oštricu riječkog napada i dobrim skokovima bez problema dominirali u zraku i ubačajima u šesnaesterac. Banda je unio dosta energije i pokretljivosti, djelovao dobro u igri u oba smjera, ali nedostajala mu je prava podrška suigrača. Uz, to bilo je i manjih šupljikavosti u međuprostorima Bijelih.


Uz takvu igru, Rijeka je do odmora ipak imala jednu jako veliku priliku i poništen gol nakon intervencije VAR-a. U 32. minuti Banda je izveo korner, Galešić proslijedio loptu do Marina, koji s dva metra nije uspio svladati Čovića. U 43. nakon silovitog udarca Ampema i odbijanca Marin je proigrao Veigu na nekoliko metara od vratiju, koji je zatresao mrežu, ali radost je kratko trajala. Portugalac je bio u zaleđu…