Plusevi i minusi

Analiza derbija s Osijekom: Zadnja linija je odigrala jako dobro, ali prvi napadač je malo pao u formi

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Ivanović ulaže silnu energiju, bori se za svaku loptu i često je u teškim duelima s protivničkim braničima. Nekoliko puta jako je dobro i asistirao, no sada ga »gol neće«...RIJEKA Marko Pjaca s dva je pogotka odveo Rijeku prema novoj pobjedi (2:1) u HNL-u i drugom mjestu na ljestvici, a ovo su plusevi i minusi koje smo izdvojili u igri Bijelih protiv Osijeka.


PLUSEVI


DRUGO POLUVRIJEME


Riječani su puno bolje odigrali drugo poluvrijeme, a to već postaje neki ustaljeni obrazac. Dva brza gola Pjace dodatno su otvorila napadačke koridore i Rijeka je potekla u prepoznatljivom smislu. Pritom je viđeno dosta kombinatorike, proigravanja i dobrih akcija s puno energije i okomitosti u igri. Očito, kad Bijeli »probiju« protivnika, više dobivaju na samopouzdanju, a nošeni publikom ubace u dvije brzine više.
DUEL IGRA


Duel igra bila je u ovoj utakmici jedan od presudnih faktora. Bijeli su se dobro postavili po pitanju agresije i u potpunosti neutralizirali Nejašmića i Brleka. Selahi kao jedini zadnji vezni u većem dijelu igre dirigirao je srcem veze te bio dobra poveznica obrane i napada. Pritom su mu pomagali Fruk i Janković, a Selahi je poseban pljesak dobio kad je u trku, nakon olako izgubljene lopte na sredini, opet vratio posjed uklizavanjem s leđa.


OBRANA


Radeljić i Dilaver u posljednje vrijeme nisu bili u konkurenciji, ali Mitrović na iskustvo i Galešić na mladost i već pomalo uhvaćenu rutinu, odigrali su jako dobro i sigurno na stoperskim pozicijama. Kad im se dodaju Smolčić i Goda na bokovima, bila je to praktički teško prelazna zadnja linija. Lovrić, Mierez i Bukvić kao napadački »trozubac« Osječana jako je malo ili nikako dolazio do izražaja.


MINUSI


DIO PRVOG POLUVREMENA


Između početnog napadačkog refula i zadnjih desetak minuta prvog dijela u igri Rijeke stvorila se određena praznina. Ništa posebno zabrinjavajuće, jer Bijeli su i s takvom igrom dominirali, no nedostajalo je više sadržaja u igri. Osijek se praktički nudio i izgledao toliko loše da je koja lopta morala završiti iza Malenice. Rijeka je jednostavno tada trebala izgledati bolje.


REALIZACIJA


Rijeka je i ovog puta bila raspucana, ali bez prave završnice, s izuzetkom Pjacinih golova. Čak 26 lopti išlo je prema vratima, nasuprot šest osječkih, od toga u okvir njih šest, Osijekove tri. Devet udaraca završilo je u bloku, pucali su najviše Pjaca, Ivanović, Pašalić i Janković, ali u tim udarcima nije bilo dovoljno »dinamita« i preciznosti. Napadački potencijal Bijelih veliki je forte momčadi, pogotovo sad kad se igralo s pet ofenzivaca, a utakmica je mogla u najmanju ruku završiti s 4:1.


NAPADAČI


Prvi napadač Franjo Ivanović promašio je dvije velike prigode i očito je da je malo pao u formi u odnosu na početne utakmice. No, igrač je koji ulaže silnu energiju, bori se za svaku loptu i često je u teškim duelima s protivničkim braničima. Nekoliko puta jako je dobro i asistirao, no sada ga »gol neće«. Jorge Obregon je drukčiji tip igrača koji više čeka loptu i ulazi iz drugog plana, ali u 15 minuta igre nije uspio puno. Imao je pak svih pet točnih dodavanja.