TOUR DE FRANCE

Amerikanac Sepp Kuss došao do svoje prve etapne pobjede na Tour de Franceu

Hina

Sepp Kuss/Foto: REUTERS

Sepp Kuss/Foto: REUTERS

Za 26-godišnjeg Amerikanca odlučujuć je bio napad koji je izveo 20 km prije cilja, na zadnjem od četiri kategorizirana uspona u ovoj etapi kojom je Tour ušao u Pireneje.



ANDORRE-LA-VIEILLE Američki biciklist Sepp Kuss (Jumbo-Visma) došao je do svoje prve etapne pobjede na Tour de Franceu, nakon što je u nedjelju slavio u ovogodišnjoj 15. etapi voženoj od Cereta do Andorre-La-Vieille u dužini od 191,3 km, s više od 4500 metara razlike u nadmorskoj visini koje je trebalo svladati.


Biciklistima se na putu našao i najviši vrh ovogodišnjeg Tour de Francea, Port d’Envalira, koji se nalazi na 2408 m.


Kuss je bio dio inicijalne skupine od 32 biciklista koja je vrlo rano krenula u bijeg. Za 26-godišnjeg Amerikanca odlučujuć je bio napad koji je izveo 20 km prije cilja, na zadnjem od četiri kategorizirana uspona u ovoj etapi kojom je Tour ušao u Pireneje.




Vrlo brzo je stvorio 20-ak sekundi prednosti i uspješno ju održavao do vrha Beixalis, a nakon toga i na spustu do cilja u Andori. Španjolski veteran Alejandro Valverde (Movistar) na cilj je stigao drugi s 23 sekunde zaostatka za pobjednikom, a treći je bio Nizozemac Wout Poels (Bahrain Victorious) s minutom i 15 sekundi zaostatka.


Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) stigao je na cilj u skupini koja za pobjednikom zaostala 4:51 minute i zadržao prednost pred najbližim konkurentima. Jučerašnji najveći dobitnik Francuz Guillaume Martin (Cofidis), koji je skočio na drugo mjesto ukupnog redoslijeda, u nedjelju je bio najveći gubitnik, jer je izgubio gotovo četiri minute u odnosu na vodeću grupu pa je opet pao na deveto mjesto.


Drugi je ponovno Kolumbijac Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) s 5:18 sekundi zaostatka za Pogačarom, a treći je Danas Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) sa zaostatkom 5:32 minuta.


U ponedjeljak će biciklisti odmarati, a 16. etapa je na rasporedu u utorak.