Courtney Fells

Američki branič Kvarnera 2010 s osam trica je briljirao na Trsatu: “Treniranje s velikom trojkom Spursa mi je bila životna škola”

Katarina Blažević

KVARNER ODLIČNA PRILIKA - Courtney Fells/Foto S. DRECHSLER

KVARNER ODLIČNA PRILIKA - Courtney Fells/Foto S. DRECHSLER

Sretan sam što sam imao priliku trenirati s dečkima poput Kawhija Leonarda, naravno velikom trojkom, Ginobilijem, Duncanom i Parkerom... Gregg Popovich je baš onakav kakvim ga opisuju, odličan je trener, iako ponekad zna biti pomalo »lud« - kaže Fells



RIJEKA Kada je malo manje od dvije minute prije kraja utakmice semafor u Dvorani mladosti pokazivao rezultat 58:68, vjerojatno su košarkaši Ribola Kaštele već u svojim glavama slavili pobjedu nad Kvarnerom 2010 u Prvoj ligi. Malo tko je na Trsatu vjerovao kakav će preokret režirati domaći igrači predvođeni Amerikancem Courtneyjem Fellsom, točnije jedini koji je vjerovao bio je zasigurno samo – on.


Ubacio je Fells tih malo manje od dvije minute prije kraja tricu za 61:68, nadovezao se s tri poena Štemberger, da bi nakon realiziranog slobodnog bacanja gostiju Fells dodao i drugu tricu (67:69). Točno deset sekundi prije kraja susreta Kvarner je krenuo u posljednji napad, a Fells je predriblao nekoliko igrača i položio za produžetak. I petnaestak sekundi prije kraja produžetka je ponovo bilo izjednačeno 77:77, da bi briljantni Amerikanac pogodio s udaljenosti od otprilike osam metara – 80:77.


Na kraju je stao na 38 poena, osam trica iz 12 pokušaja… Nakon dugo vremena je netko uspio toliko oduševiti publiku na Trsatu i uputiti najbolju pozivnicu ljubiteljima košarke u Rijeci i na sljedeće dvoboje Kvarnera.




– Pobjeda nam je sada olakšala stvari, osjećam se malo umorno, ali inače sam odlično i već se spremam za sljedeću utakmicu. Nisam odustao? Dokle god sat ne pokazuje 00:00, mi imamo šanse. Želio sam pokazati dečkima da nikada ne odustaju i da samo nastave naprijed, da idu napad po napad, pa nikad ne znaš što se može dogoditi – kaže 36-godišnji Courtney Fells, koji je sa svojom momčadi tako upisao četvrtu pobjedu u isto toliko prvenstvenih utakmica te najavio borbu za vrh ljestvice i za povratak Kvarnera u HT Premijer ligu.


Osobni rekord


Fells i na terenu i izvan njega zrači smirenošću, ruka nije podrhtavala niti u samoj završnici kada je na njemu bio veliki pritisak. A osam trica ujedno je njegov osobni rekord kada su u pitanju klubovi u Europi.


– Moguće da je ovo prvi put u mojoj karijeri da sam zabio ovoliko trica, ali nisam siguran. U Europi je zapravo ovo sigurno osobni rekord, ali mislim da sam u NBA G ligi već zabio njih osam u jednoj utakmici. Kako ostajem tako smiren? Iskustvo. Imao sam razne padove u utakmicama kroz godine i to mi je pomoglo da danas dođem do toga da ostanem smiren i u takvim situacijama nastavim dalje i vodim dečke prema preokretu.


Iskusni branič je u svojoj karijeri prošao kroz desetak država, nakon završenog North Carolina State Universityja i odigrane NBA Ljetne lige s ekipom Orlando Magica, otišao je u Europu, točnije ciparski AEL Limassol. Igrao je potom u Izraelu, Italiji (Virtus Bologna), Dominikanskoj Republici, Turskoj, Argentini… A nastupao je i u NBA razvojnoj ligi za Austin Spurse, Texas Legendse te Westchester Knickse. Prošlu je sezonu proveo na Kosovu, gdje ga je i uočio današnji trener Kvarnera 2010 Branimir Pavić.


Pavić i ja smo bili u suparničkim ekipama, odnosno gradskim rivalima u Prizrenu. On me je ondje dobro upoznao i ugrabio je šansu da me dovede u Rijeku, a ja sam to prihvatio. Smatram svoj dolazak u Kvarner odličnom prilikom i izazovom jer mogu pomoći momčadi ući u najviši rang.


U DRESU AUSTIN SPURSA…


Kamp Spursa


Fells je 2013. godine bio na korak do ostvarenja velikog sna, ulaska u momčad NBA lige. Priključio se San Antonio Spursima u trening kampu uoči sezone, a njegovo je ime legendarni trener Gregg Popovich posljednje prekrižio kada je sastavljao konačni roster od 14 igrača.


– Na kraju niti ne žalim što nisam nikada zaigrao za prvu momčad NBA lige, to mi je bila životna škola i sretan sam što sam imao priliku trenirati s dečkima poput Kawhija Leonarda, naravno velikom trojkom, Manom Ginobilijem, Timom Duncanom i Tonyjem Parkerom… Gregg Popovich je baš onakav kakvim ga opisuju, odličan je trener, iako ponekad zna biti pomalo »lud«. Bilo je to odlično iskustvo i pomoglo mi je da postanem igrač kakav sam danas te sam zahvalan na toj prilici. Zato mi je igranje u NBA G ligi pomoglo da dođem u Europu jer sam bio »izložen«. Ondje je bilo i jako zabavno igrati, sjećam se jedne utakmice s Austin Spursima kada sam zabio 45 poena. Virtus Bologna? Šteta što s nama bolje nije završilo, odigrao sam samo 11 utakmica jer nisam bio fizički spreman nakon jedne ozljede i operacije.


Košarku svakodnevno prati, stoga je i uoči dolaska u Kvarner znao za Hrvatsku.


– Ne sjećam se da sam ranije igrao protiv hrvatskih igrača, ali naravno, znam za Bojana Bogdanovića, on je odličan šuter i igrač. Gledao sam ove godine i puno utakmica reprezentacije, pratio sam EuroBasket. Tako da sam već čuo za neke hrvatske reprezentativce – zaključuje Courtney Fells.


Mojoj obitelji se ovdje sviđa, planiramo što duže ostati

Prije nekoliko tjedana Courtneyju su se u Rijeci pridružile i supruga te dvije kćeri, a Amerikanac je mnoge iznenadio kada je najavio kako bi na Kvarneru mogao i ostati.


– Suigrači u Kvarneru su odlični, a i Rijeka kao grad općenito. Mojoj obitelji se ovdje sviđa, ovdje planiramo što duže ostati i zato pokušavam napraviti što više mogu da s ekipom izborim elitni rang. Sada pokušavamo pronaći trogodišnjoj kćeri vrtić, supruga je sretna i dokle god su oni sretni, i ja sam. Ne bi nam smetalo da ostanemo u Europi i nakon završetka moje karijere i ako dođe do mogućnosti da se u Rijeci jednoga dana mogu baviti trenerskim poslom, definitivno bismo ostali – kaže Fells.