Bijeg s dna

Alen Grgić bio je jedan od ponajboljih pojedinaca u važnoj pobjedi Bijelih: “Imamo još dosta rezerve…”

Denis Frančišković

IZNOVA JEDAN OD NAJZAPAŽENIJIH - Alen Grgić u dvoboju s Tonijem Frukom/Foto D. KOVAČEVIĆ

IZNOVA JEDAN OD NAJZAPAŽENIJIH - Alen Grgić u dvoboju s Tonijem Frukom/Foto D. KOVAČEVIĆ

Nažalost, loše smo krenuli u prvenstvo, a rezultati su bili nikakvi. Na treninzima smo stvarno jako dobro radili i eto, vratilo nam se to. Svi se nadamo da je ovo samo vjetar u leđa za dalje i da će rezultati u nastavku biti puno bolji - kaže Grgić



RIJEKA Nakon dugih 85 dana i Šubićevca, stigla je i ta dugoočekivana pobjeda Bijelih, druga ove sezone i opet u gostima, protiv vrlo dobre Gorice (0:2) i u trenutku kad bi sve osim troboda značilo novi nokaut za momčad s Rujevice. Ipak, digli su se s konopaca Bijeli u najvažnijem trenutku, podignuli gard i pokazali zube, da moraju i mogu.


Tri boda imaju itekako posebnu težinu, pred momčadi Sersea Cosmija je nešto mirniji tjedan i priprema za Lokomotivu, još jednog suparnika iz direktne borbe za donji dom ljestvice. Velika je to prigoda da se momčad digne za još jednu stepenicu na ljestvici i napuni dodatnim samopouzdanjem. Samo pobjeda zadovoljit će ukuse Riječana i oplemeniti turopoljski trobod. U protivnom, Riječani će nastaviti tapkati na mjestu… No, zasad barem malo mogu guštati u plodovima uspješne misije nedaleko metropole.


– Svi smo zadovoljnji i atmosfera je očekivano puno bolja. Ovo je bila strašno psihološki teška utakmica. Svi smo bili pod velikim pritiskom, još u samoj pripremi i konačno u utakmici koju smo morali dobiti – kaže Alen Grgić, desni bočni, ovosezonska prinova iz Osijeka. – Nažalost, loše smo krenuli u prvenstvo, a rezultati su bili nikakvi. Čestitke cijeloj momčadi na ovoj pobjedi, velikom trudu i zalaganju. Na treninzima smo stvarno jako dobro radili i eto, vratilo nam se to. Svi se nadamo da je ovo samo vjetar u leđa za dalje i da će rezultati u nastavku biti puno bolji.




Rijeka je u Velikoj Gorici konačno imala »glavu i rep« u kvalitetnijem smislu. Igrači su se natrčali, a i spuštena je ta psihološka kočnica koja je dosad jako sputavala momčad.


– Glava je uvijek najveći problem u ovakvim situacijama, pogotovo kad je ulog velik i obje momčadi traže pobjedu. Pritisak je bio svuda oko nas, što ne čudi, no dobro smo se fizički osjećali, reprezentativna stanka nam je jako dobro došla. Napunili smo se energijom i nadam se da nam je ovo poguranac za dalje.


Nerealna pozicija


Grgić je jedan od onih koji se kasnije priključio momčadi. Gdje vidi uzroke krize?


– Došao sam malo kasnije, a bilo je i kasnijih dolazaka. Prvi put smo se našli zajedno, a neki, konkretno i ja, nismo puno prije toga igrali. Osobno nisam imao kontinuitet igara. Sve to pomalo utječe na igru i samopouzdanje. Dobro smo radili na treninzima, ali kad bi došla utakmica, jednostavno nismo to znali sprovesti u djelo. Trebalo nam je malo vremena, da se upoznamo i uhvatimo ritam. Sad sve to bolje izgleda i imamo još dosta rezerve.


Već u nedjelju na Rujevicu stižu Lokosi koji su ispustili pobjedu protiv Šibenika u nadoknadi (1:1). Momčad koja daje i prima jako puno golova. A bodovi joj nasušno trebaju, kao i Riječanima.


– Lokomotiva je jako dobra momčad s dosta mladih igrača, ali i iskusnijih. Moramo se isključivo bazirati na našu igru te naravno, priželjkujemo nove bodove. Možemo i moramo puno bolje. Sad imamo spoj iskusnijih i mlađih igrača te je kvaliteta neupitna. Dogodilo se to što se nije smjelo, a onda se u igrače uvuče i neki strah. Pozicija i situacija u kojoj se sada nalazimo nije niti izbliza realna. Moramo krenuti prema gore zbog nas samih i rejtinga kluba.


Drugi dom


Za Bijele je u ovom trenutku najvažnija stabilizacija igre, standardizacija momčadi te uz bolje rezultate, proboj prema sredini. A onda u zimskoj stanci treba napraviti novi »reset« momčadi i uljepšati sliku proljeća.


– Svaka nova utakmica je najvažnija. Nadam se da ćemo sad uhvatiti pravi ritam, a onda na proljeće biti puno, puno bolji. Što je donio dolazak Cosmija? Karizmatičan trener, njegovo ime i ugled se znaju. Svi smo vidjeli kakvu samo energiju ima taj čovjek.


Grgić je stvorio ime u Osijeku, ali nije bio u posljednjim kombinacijama Nenada Bjelice.


– Istina, kod Bjelice nisam igrao u zadnje vrijeme. Zadovoljan sam dolaskom. Posebno me inspiriraju tribine i taj način navijanja, imam samo riječi hvale na podršci. U Osijeku sam proveo 15 godina, u jako kratkom razdoblju bio sam na tri posudbe. Tamo sam došao u mlađim uzrastima i Osijek je uvijek moj grad iako sam iz Nove Gradiške, točnije Cerničke Šagovine. Nadam se da će mi Rijeka sada biti drugi dom.


Dinamo je i dalje iznad svih, Rijeka bi trebala biti u konkurenciji Hajduka i Osijeka, koji su ipak odmakli. Jesu li dostižni?


– Liga je izjednačena i svi su počeli ulagati. Prije desetak godina nije bilo tako. Ali to je pohvalno, svi trebamo raditi na tome da HNL bude što bolji. Dobrih igrača ne nedostaje. Vjerujem da ćemo sad isplivati gore. Hajduk i Osijek? Nadam se da im se možemo približiti jer još je jako puno do kraja. Neće ni oni stalno pobjeđivati. No, nećemo gledati na ostale, već samo na našu igru i rezultate. Samo s radom vratit će nam se naš trud na travnjaku – zaključuje Grgić.