KOMENTAR NEKADAŠNJEG OLIMPIJCA

Aleksandar Fabijanić, bivši riječki veslački olimpijac: “Impresionira vjera u sebe i moć duha braće Sinković”

Luka Medak

Aleksandar Fabijanić/Foto: arhiva NL

Aleksandar Fabijanić/Foto: arhiva NL

Sinkovići su postigli sve što se u sportu može postići, a kod njih me posebno impresionira nevjerojatna mentalna stabilnost - kaže Fabijanić



RIJEKA Iza nas je još jedan izvanredan uspjeh hrvatskih veslača na Olimpijskim igrama. Braća Valent i Martin Sinković svojoj bogatoj kolekciji od 17 medalja s najvećih svjetskih natjecanja dodali su još jedno zlato, a u samo dva olimpijska ciklusa osvojili su olimpijsko, svjetsko i europsko zlato u dvije različite discipline, nešto što nije uspjelo nikome prije njih. Njihovim uspjehom oduševljen je i Aleksandar Fabijanić, bivši riječki veslač, koji se i sam može pohvaliti nastupom na Olimpijskim igrama.


– Oni su stvarno već postigli sve što se u sportu može postići, njihov uspjeh je fenomenalan. Kod njih me zapravo posebno impresionira nevjerojatna mentalna stabilnost. Naravno da su i fizički vrhunski pripremljeni, kao i tehnički jer ih je trener Bralić doveo do savršenstva, ali bez te mentalne snage i sigurnosti u sebe ovakav uspjeh ne bi bio moguć – komentirao je Fabijanić, koji smatra da za takav uspjeh velike zasluge moraju ići i treneru Nikoli Braliću.


– Drago mi je prije svega što je njihov trener Nikola Bralić došao do ovakve razine u zadnjih 12 godina. Znamo se jako dugo, još otkada sam ja veslao i godinama je uporno i postepeno radio te sada došao do svjetskog vrha. Zbog njega mi je zato posebno drag ovaj uspjeh.


Vjera u sebe




Kao iskusni veslač, Fabijanić zna da braći Sinković nije bilo lako u relativno kratkom vremenu prebaciti se s dvojca na pariće na dvojac s jednim veslom.


– Nije jednostavno u tako kratkom roku promijeniti discipline i ostvariti takav rezultat, ali činjenica je da je lakše prijeći s parića na jedno veslo, lakša je prilagodba. Naravno, to nikako ne umanjuje njihov uspjeh, nego samo dokazuje njihovu sigurnost i postojanost u ovom sportu, vjeru u sebe i svog trenera. Zanimljivo je da je Valent izjavio da sljedeće godine vjerojatno idu nazad u dvojac na pariće i da se, prema njihovom mišljenju, u ovakvom dvojcu ipak ne osjećaju toliko dominantno kao što su bili Novozelanđani Hamish Bond i Eric Murray, koji su osvojili zlato u Londonu i Riju. No, olimpijski su pobjednici, tako da se nema tu što prigovoriti – objašnjava Fabijanić.


Osim braće Sinković, vrhunski rezultat ostvario je i Damir Martin, osvojivši broncu u samcu nakon dvije godine naporne rehabilitacije.


– Martin je jedan veliki borac. Još je na prethodnim Olimpijskim igrama to pokazao, kada je imao identično vrijeme kao Mahe Drysdale, koji je naposljetku pobijedio u foto-finišu za nekoliko tisućinki. Za mene je već tada bio olimpijski pobjednik. Na ovim Igrama je ponovno bio sjajan, bio je to nevjerojatan finiš zadnjih 500 metara. Za njega mi je zato isto jako drago jer je prošao kroz jednu veliku krizu, imao je i operaciju kuka…Zapravo mu je jako dobro došla ova odgoda Olimpijskih igara jer se stigao oporaviti. Sjećam se da je nakon operacije dobio i na težini, tako da mu nije bilo lako. Ali vratio se, za njega osobno je ovo sigurno jako posebna medalja jer je uspio prijeći jednu ogromnu prepreku, bio je pao ispod razine na kojoj je godinama bio i vjerujem da mu se stvarno nije bilo lako vratiti, u takvim situacijama čovjek počinje i sumnjati u sebe. Dakle, također je pokazao jednu veliku mentalnu snagu i moć duha, tako da mu svaka čast na ovom uspjehu.


Nastup u Barceloni


Aleksandar Fabijanić bio je član četverca s kormilarom na debitantskim Olimpijskim igrama za Hrvatsku u Barceloni 1992. godine, kada je sa Seadom Marušićem, Ninoslavom Saragom, Markom Banovićem i Goranom Puljkom završio na sedmom mjestu. Tih se Igara, dakako, još uvijek dobro sjeća, posebno zbog neugodnosti koja ga je zatekla u kvalifikacijama.


– Sjećam se jako dobro tih Igara, pogotovo kvalifikacija jer sam imao probavnih problema, ha-ha… Nešto sam bio krivo pojeo i sjećam se kako se Banović, koji je veslao na istoj strani čamca kao i ja, žalio da sam se u kvalifikacijskim utrkama tek povremeno uključivao. Tada stvarno nisam bio u punoj snazi, to me zbilja jako iscrpilo. No, svejedno smo uspjeli bez većih problema doći do finala. Naravno da je moglo i bolje, ali to su bile prve Olimpijske igre za Hrvatsku, trajao je rat i bilo je tu još puno problema za sve nas – objašnjava Fabijanić, koji je sudjelovao na posljednjim Igrama u kojima je četverac s kormilarom bila olimpijska disciplina.


Veslanjem se, kaže, još uvijek bavi, ali ni približno kao prije.


– Još uvijek povremeno znam veslati. Većinu vremena u zadnje vrijeme provodim u Omišlju jer su mi tu roditelji koji su već malo stariji pa im pomažem. Inače živim u SAD-u, no zadnje dvije godine sam češće ovdje. Znam navratiti u Veslački klub Glagoljaš u Omišlju, po zimi malo na ergometar… No ipak najviše vozim bicikl i plivam, to mi je najčešći oblik rekreacije, ali može se reći da sam još uvijek na neki način u dodiru s veslanjem – zaključio je Fabijanić.