Sportski direktor HKS-a

Aco Petrović na Mavrincima o planovima s reprezentacijom i radom u hrvatskim klubovima: “Moramo raditi na drugačijoj edukaciji mladih igrača”

Katarina Blažević

POSJET MAVRINCIMA - Aleksandar Petrović/Foto V. KARUZA

POSJET MAVRINCIMA - Aleksandar Petrović/Foto V. KARUZA

Male plaće trenera mlađih uzrasta? Moram prije svega obaviti kvalitetan razgovor s ljudima u Savezu kako bih vidio kako je to funkcioniralo do sada i kako bi to trebalo funkcionirati po mojoj procjeni i gdje se tu nalaze financije. Odnosno što mi financijski možemo napraviti da poboljšamo rad.



MAVRINCI Mnoge je začudilo što je nedavno izabrani sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza Aleksandar Petrović na početku svog mandata odlučio uživo doći pogledati utakmicu HT Premijer lige između DepoLink Škrljeva i Furnira. Nije se hrvatska sportska javnost previše navikla da čelnici HKS-a, točnije Stručnog savjeta, koji je donedavno imao gotovo pa istu ulogu kao Petrović, dolaze niti na utakmice većeg značaja, a kamoli na prvo prvenstveno kolo u Mavrince.


Doduše, bili su u subotu na parketu u Mavrincima i neki mladi reprezentavci, ali Petrović je odmah pojasnio kako to nije glavni razlog njegova dolaska…


– Neovisno o tome ima li reprezentativaca ili ne, moja je obaveza obići praktički sve klubove. Logično mi je bilo, kada sam radio plan putovanja, počevši od utakmice Splita i Cibone, navratiti i ovdje jer mi je to najprirodnije. Ne pratim samo igrače, nego i otvaram kontakte s klubovima i trenerima, tako da je tu puno više od pukog promatranja same utakmice – kaže Aleksandar Petrović.




Sportski direktor Saveza novu je ulogu prihvatio u zasigurno jednom od najtežih trenutaka hrvatske košarke. U trenutku kada je reprezentacija ponovo s EuroBasketa ispala u osmini finala, kada se ostalo bez Svjetskog prvenstva i uz nastup u pretkvalifikacijama da bi uopće išlo na narednu europsku smotru.


Hrvatska sljedeće utakmice igra već za otprilike mjesec dana, protiv Austrije 10. studenoga i Poljske tri dana kasnije, a sve su pobjede sada važne jer ako se hrvatska vrsta direktno plasira u kvalifikacije, postoji mogućnost igranja predolimpijskog turnira za OI u Parizu 2024. godine.


Stoga Petrović itekako ima posla, prvi mu je izabrati novog izbornika, a tu su ga već odbila, barem zasad, četvorica – Igor Miličić, Dario Gjergja, Neven Spahija i Jurica Golemac.


Dali ste si rok do 10. listopada pronaći barem kratkoročno rješenje na poziciji izbornika hrvatske reprezentacije. Hoćete li vi »uskočiti« na to mjesto ukoliko kandidata ne pronađete?


– Imam još nekih desetak dana da vidim hoću li, a vrlo vjerojatno neću, moći predložiti dobro rješenje za dugogodišnjeg budućeg izbornika Hrvatske. Kvalitetniji ću izbor imati po završetku sezone, a za naredne prozore do sljedećega ljeta moram pronaći barem privremeno rješenje i onda Upravni odbor HKS-a donosi odluku o tome. Vidjet ćemo tko će to biti, a što se tiče mene kao izbornika, radije bih da imam povjerenje u nekoga tko će odraditi te pretkvalifikacije, nego da ja sam to napravim.


Ali tu je na kraju odluka na Upravnom odboru, koji će to morati donijeti, a moja je uloga da servisiram što se tiče skautiranja, pravljenja popisa, te da odradim sve da to bude u redu. Stručni stožer? Onog trenutka kada izbornik bude izabran, on bira svoje nesporedne suradnike jer on zna s kime može najbolje funkcionirati. To je njegovo pravo i ni ja ni Savez se tu nećemo previše miješati.


Turneja


S obzirom da izbornik još nije određen, vi ste trenutno zaduženi za popis igrača. Sljedeće utakmice Hrvatske na rasporedu su već 10. i 13. studenoga, bi li se popis mogao značajnije mijenjati u odnosu na onaj za EuroBasket?


– Zbog toga mi je i iznimno bitno razgovarati sa svim igračima koji konkuriraju za popis te sada idem na putovanja u različite države kako bih vidio kako igrači funkcioniraju i treniraju, kako bih razgovarao s njihovim klubovima, a tu ponajviše mislim na euroligaše Real Madrid i Albu. Euroligaši sigurno neće moći igrati prvu utakmicu protiv Austrije, ali bi protiv Poljske mogli zaigrati. Vrlo nam je važno da tu dobijemo i Hezonju i Smitha. Što se točno popisa tiče, imam tu još desetak dana pronaći izbornika te će ta odluka na kraju ipak biti na njemu.


Koje ćete igrače obići?


– Ponedjeljak je rezerviran za Beograd, gdje su dva mlada reprezentativca Danko Branković i Matej Rudan, a već sam bio u Ljubljani gdje su Karlo Matković i Lovro Gnjidić. Potom odlazim u Španjolsku gdje imamo četiri igrača u fokusu reprezentacije, jednog mladog reprezentativca Tomislava Buljana, a nakon toga u Berlin idem vidjeti situaciju s Jaleenom Smithom, hoće li dobiti dozvolu Albe da igra tu drugu utakmicu protiv Poljske.


U Španjolskoj imam i utakmicu gdje igra Dragan Bender protiv Roka Prkačina, a u blizini mi je i Toni Nakić, nakon toga utakmica Real Madrida (Hezonja) i Barcelone… Bitno mi je obići sve naše igrače, i one koji igraju domaće prvenstvo i ABA ligu, ali u startu sada mi je najvažnije obići one koji igraju vani.


Donedavni izbornik Mulaomerović na EuroBasket nije pozvao Antu Žižića, koji su vaši planovi s njime?


– Ovoga trenutka Žižić nije u onom elementarnom fokusu jer za ove dvije utakmice koje igramo u studenome imamo dovoljan broj reprezentativaca. Kod Žižića u principu znamo gdje smo, ali u ovom trenutku bismo išli put Matkovića, Prkačina, Brankovića… To je odabir koji je adekvatan u ovim utakmicama.


Igrači hrvatskih korijena

Kada su u pitanju igrači koji imaju hrvatske korijene, tu se ponajprije govorilo o Mariju Nakiću, Cameronu Johnsonu i Johnu Koncharu, smatrate li da su uopće potrebni našoj reprezentaciji?


– Mislim da trebamo pokriti sve, ali trebamo i prije svega vidjeti ima li određeni igrač kvalitetu koja poboljšava našu momčad. Naravno, kudikamo je lakše kada netko ima hrvatsku putovnicu. I u razgovoru s ljudima oko pregovora za izbornika, složili smo se svi da ovoga trenutka ne trebamo jurišati. Imamo tri godine vremena za prvo veliko natjecanje i sasvim sigurno da ćemo pod hrvatsku zastavu staviti sve one koji imaju i volju i želju, ali prije svega – kvalitetu.

Nemogućnost proizvodnje kvalitetnog domaćeg »playmakera« često se pripisuje neradu u hrvatskim klubovima. Koliko ste zadovoljni radom u Hrvatskoj, ponajviše u mlađim uzrastima, i što možete napraviti da se on poboljša?


– To je nešto što se radi dugoročno, zapravo je ovaj dio posla gdje moram odabrati trenera i pomoći servisirati meni puno lakši. Sasvim sigurno je puno zahtjevnije napraviti jednu reorganizaciju posla, ali prije toga moram i u razgovoru s HKS-om tijekom ove godine donijeti platformu što i kako dalje s omladinskom pogonom. Tu mislim na selekcije U-14, U-16 i U-18, a polako imam ideju kojim smjerom krenuti. Tzv. brošura ili knjiga o hrvatskoj školi košarke se sprema te bi sljedeće godine trebala ugledati svjetlo dana, a ona će pomoći svim trenerima da znaju u kojem smjeru trebaju svoj rad i provoditi.


Mlađi uzrasti


Treneri mlađih uzrasta hrvatskih klubova zarađuju za svoj posao mizerne novce, uglavnom oko tri tisuće kuna pa do eventualno pet, te često niti nemaju mogućnost u potpunosti se fokusirati na rad s djecom. Možete li trenutno na ovoj funkciji napraviti neke promjene i u tom segmentu?


– Moram prije svega obaviti kvalitetan razgovor s ljudima u Savezu kako bih vidio kako je to funkcioniralo do sada i kako bi to trebalo funkcionirati po mojoj procjeni i gdje se tu nalaze financije. Odnosno što mi financijski možemo napraviti da poboljšamo rad. Moramo premrežiti čitavu Hrvatsku, više niti jedno nadareno dijete nam ne može izmaknuti, ali isto tako je potrebno puno rada s trenerima, usmjeravanje u mlađim kategorijama, seminari…


To je u principu ono što moramo ponuditi tim trenerima u mlađim kategorijama. U biti važno je usmjeriti ih jer kada vidite španjolskog igrača koji je završen proizvod i koji kada dođe na EuroBasket kao vanjski igrač zna sve – driblati, dodati, čitati igru…. Za razliku od nekih drugih koji to nemaju. Moramo ponajprije raditi na bitno drugoj edukaciji mladih igrača i onda ćemo automatski dobivati kvalitetnije i školovanije igrače.


Naglasili ste kako želite da hrvatska reprezentacija igra modernu, atletsku košarku. Jeste li na nedavnom EuroBasketu vidjeli neku reprezentaciju kao primjer?


– Moramo napraviti selekciju koja može prihvatiti tu modernu košarku, počevši od obrane pa završivši kroz tranziciju u napadu. Moramo tražiti igrače koji to mogu provoditi, u tome je osnovni problem. Ako to uspijemo, a mislim da već sada imamo jedan kvalitetan materijal, treba napraviti selekciju i dati dečkima priliku jer ovoga trenutka niti ne znamo, govoreći o Gnjidiću, Prkačinu, Brankoviću, Matkoviću, koliko će oni biti dobri za tri godine.


To je proces koji traje i mi tim igračima sada moramo omogućiti kvalitetan razvoj. To je ono što je u principu velika obveza na meni kao nekoga tko kreira stručnu politiku Saveza.