Denis Miškulin

Nekadašnji junior Rijeke sada brine o opremi prvotimaca: “Korona je promijenila standardni ritual”

Denis Frančišković

Denis Miškulin/Foto www.nk-rijeka,hr

Denis Miškulin/Foto www.nk-rijeka,hr

Izgubio se standardni ritual i zbog toga nam je svima teže. Igrači na teren dolaze »u kopačkama«. Rekviziti, utezi, lopte i ostalo se moraju dezinficirati. I treneri su dobili svoju opremu koju peru i održavaju doma - kaže MiškulinRIJEKA Nekad junior, danas ekonom »bijelih«. Ili što se u nogometnom žargonu zna reći – oružar. Kod većine prva asocijacija na onog što brine o kopačkama i dresovima igrača. No i to se donekle promijenilo u doba korona krize. Denis Miškulin »na klupi« je naslijedio legendarnog Rustema Gashija i odlučio ostati u svijetu nogometa. Pa makar i na ovaj način…


Korona je promijenila životne navike ljudi, mjere su počele popuštati, ali stroga pravila posljednja dva tjedna vladaju i Rujevicom. Nakon večernjeg prvosibanjskog treninga po skupinama ovaj vikend je slobodan za igrače. Treneri Simon Rožman i Aleš Kačičnik ostaju pak »zarobljeni« na stadionu još koji dan koliko traju mjere samoizolacije nakon povratka iz Slovenije. No, njima to i ne pada tako teško. Nogomet ionako žive 24 sata…


Aleš spremniji od Simona

Utakmice stožera poseban su dio relaksacije struke.
– I mi iz stožera bacimo mali nogomet. Ili u boxu ili na umjetnoj travi. Obično pet protiv pet. Pogotovo u vrijeme priprema. Bude dobro, s puno adrenalina. Tko je grublji Simon ili Aleš? Teško je reći, ali Aleš je nekako trkački spremniji. Nema baš grubosti, ali naravno svi vole pobijediti. Dobro nam to dođe malo kao ispušni ventil, a u svemu ima i dosta zafrkancije – kaže Denis.


 

– Izgubio se standardni ritual i zbog toga nam je svima teže, ali što se može. Nema onih dolazaka i odlazaka iz svlačionice, igrači na teren dolaze »u kopačkama« – kaže Denis Miškulin, ekonom »bijelih«.


Za dresove su sada zaduženi sami igrači ili njihove bolje polovice.


– Podijelio sam im nekoliko garnitura za doma i dolaze spremni za trening. Više posla za igrače? Istina, sad moraju sami doma prati dresove i opremu.


Manje je posla s opremom, ali više s rekvizitima.


– Istina rekviziti, utezi, lopte i ostalo se moraju dezinficirati nakon svakog treninga. I takvi dočekati svaku sljedeću grupu. Tako je i s trenerima. I oni su dobili svoju opremu koju peru i održavaju doma.


Jedva čekamo da se stanje normalizira iako znamo da će biti zgusnuto, Vjerojatno će se igrati svaka tri dana. No, brzo ćemo ući u rutinu  – kaže Miškulin.


Je li takav način rada olakšao posao ekonoma?


– Možda je malo lakše s neke strane, ali zna se kako je u mom poslu, dođeš prvi odeš zadnji. No, sad sam više na travnjaku, uvijek treba nešto pomoći.


Nema (pre)zahtjevnih


Na pripremama u Portugalu uz svoju, ima je još jednu sobu punu opreme.


– Tu su tri garinture za utakmice plus nekoliko njih za prijateljske utakmice. A tu su i oni posebni dresovi bez imena, obično na početku svakog ciklusa kada igrači dolaze na probe. S protivničkim klubovima, poglavito na gostujućim utakmicama se pak dogovaramo. Opreme je puno, od više vrsta podmajica, čarapa, štucni… Još s nama obično na put ide pet, šest punih torbi o kojima treba brinuti.


Predviđa li nešto kako će sve to izgledati kad počnu utakmice?


– Za sada još ne znamo ništa. Pratimo i slušamo preporuke Stožera. Jedva čekamo da se stanje normalizira iako znamo da će biti zgusnuto, Vjerojatno će se igrati svaka tri dana. No, brzo ćemo ući u rutinu. Danas smo u Osijeku, sutra doma, za par dana u Splitu… Bolje da ima više posla nego da je ovako.


Miškulin je na Rujevicu došao 2014. godine kad se formirala Rijeka II. Nakon dvije godine i gašenja druge momčadi prebacio se u omladinski pogon.


– U početku sam brinuo s juniorima i putovao s njima. Nakon što se Gashi ozlijedio nogu u Kranjskoj Gori, pozvan sam u Sloveniju da pomognem. Kod Igora Bišćana sam ostao s prvom momčadi i eto sada sa Simonom Rožmanom. Dobro je, sve je lakše kad čovjek duže uđe u ovaj posao. Na početku je bilo malo teže, ipak je prva momčad nešto drugo, zahtijeva više pažnje. Treba upoznati neke navike igrača. Tko voli kakvu štucnu, kako »odrezanu«, tko voli staru, tko novu… Je li netko posebno zahtjevan? Nema takvih. Dečki su stvarno jednostavni, nema specijalnih želja. Nisam primjetio niti nikakve posebne rituale, to je više stvar osobnosti. Imam li pomoć? Uglavnom kad idemo na gostovanja s kombijem. Onda uvijek samnom ide i jedan fizioterapeut. Uglavnom sat i pol prije utakmice igračima mora biti sve spremno u svlačionici.


Razmjena iskustva


Svijet ekonoma zaseban je u svakom pogledu…


– U kontaktu sam s ekonomima i iz drugih klubova. To zahtijeva priroda posla. Posebno dobar sam s dečkima iz Dinama i Osijeka, ali i ostalima. Nađe se vremena i za kavu prije utakmica. I naravno za razmjenu iskustva. Suradnja s medicinskom službom? Vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Sad niti fizioterepeuti nemaju toliko svog posla, nema masaža, saune i kontakata, pomažu na drugi način u trenažnom procesu. Situacija je specifična, nitko od nas u njoj još nije ovo doživio tako da se prilagođavamo u hodu u skladu s uputama.


S Rijekom zasad ima jedan trofej. Rabuzinovo sunce iz Pule, ali nada se da će ih biti još…


– I mi kao logistika smo dio momčadi i zajednički proživljavamo sve uspjehe i neuspjehe. Meni je u sjećanju osvojeni Kup u Puli, a posebno loših trenutaka hvala Bogu nema. Porazi i pobjede na neki način počnu spadati »pod normalno«, takav je nogomet.


Dođe li mi ponekad gušt da zaigra na travi Rujevice s igračima?


– Naravno, lopta uvijek vuče. I sad se znam uključiti u trening s vraćanjem lopti, nabacivanjem… S juniorima sam osvojio Kvarnersku, dobili smo 1996. Dinamo u finalu 1:0, a 1999. sam bio i na pripremama s prvom momčadi kad se Rijeka pod Nenadom Gračanom borila za prvaka. Bilo je to lijepo vrijeme. Poslije sam malo igrao u Dragi i Grobničanu pa jedno vrijeme u Austriji. Onda sam prekinuo. Roditelji su se bavili ribarstvom i imali konobu, počeo sam s njima raditi, a 2014. se vratio u nogomet. Ne kajem se… – zaključuje Miškulin.