Novi podaci

U Sloveniji udvostručen broj zaraza koronavirusom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

34 nova slučaja dvostruko su više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17



U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1159 osoba, te su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je u subotu slovenska vlada.


To je dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17.


Glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin naveo je tim povodom na Twitteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem nego zahtijeva i velike napore epidemiologa iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).




Oni nastoje što prije otkriti što više kontakata sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantenu, naveo je Kacin.


Trenutno je zbog infekcije koronavirusom u bolnici 16 osoba, no nitko od njih ne treba intenzivnu njega, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.


Od početka epidemije do sada u Sloveniji je testiranjem otkriveno ukupno 1827 slučajeva zaraze, a trenutačno je po službenim procjenama aktivnih slučajeva 256.


U zadnja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima, pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111.


Najviše potvrđenih novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata bilo je u Velenju (7) i u Hrastniku (5), te po tri u Ljubljani i Cerknici, a među zaraženima je strani državljanin, prema podacima ministarstva zdravstva.


Potvrđeno je kako je u domu za starije u Hrastniku zaraza potvrđena kod jedne zaposlenice koja je sada u izolaciji, dok se intenzivno testiraju i štićenici i prati njihovo zdravstveno stanje.


Predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske u petak su na sastanku u Otočecu od Krki razgovarali o usklađivanju i koordinaciji epidemioloških mjera u obje države, te se složili da se u tom pogledu dodatno intenzivira suradnja nacionalnih ustanova za javno zdravlje i epidemiologa na dnevnoj bazi, a najavili su da će se u slučaju potrebe ponovo sastati i premijeri kako bi razmotrili situaciju i koordinirati mjere.


Janša je izjavio da su se na sastanku složili da turizam nije visoko rizična djelatnost kad su u pitanju situacije koje najčešće dovode do novih zaraza u sadašnjoj fazi.


Premijer Plenković kazao je da je zadovoljan što je epidemiološko stanje u županijama uz jadransku obalu, gdje je i sada velik broj slovenskih turista, dobro i da su one zapravo u “zelenoj”, epidemiološki sigurnoj zoni iako u Hrvatskoj broj dnevnih zaraza na nacionalnoj razini jako raste u zadnje vrijeme.