Epidemija

Još jedan rekordan dan: U Hrvatskoj 140 novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba preminula

Portal Novi list, Hina

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

U Hrvatskoj su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijentaU protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.


Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.


Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo.
U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba.


Do danas je ukupno testirano 92. 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.


Iz Stožera su izvijestili i da su, s obzirom na epidemiološku situaciju, donijeli odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja.


Tom se odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene; vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu; zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


“Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručili su iz Nacionalnog stožera.


Beroš najavio jeftinija testiranja


Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je objavio da će država pokušati osigurati što prihvatljivije cijene testiranja na koronavirus za građane kod kojih se simptomi bolesti nisu razvili, a sumnjaju na to da su zaraženi.


“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti.


On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, poručio je Beroš.Bez zaraženih u PGŽ


Danas nema novih oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji. Dobra je vijest i da su dvije osobe ozdravile.


Od 113 ispitanih uzoraka, svi su negativni. Trenutno u našoj županiji imamo 23 pozitivna slučaja i 86 izliječenih osoba.


Na sisačkom i dubrovačkom području bez novih slučajeva


Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih, kao ni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik, a u samoizolaciji se nalaze 153 osobe.


U Ogulinu još tri, u Dugoj Resi prvi slučaj covida-19


U Karlovačkoj županiji četiri su nova slučaja covida-19, tri u Ogulinu i jedan u Dugoj Resi, te se poduzimaju epidemiološke mjere s utvrđivanjem poveznica oboljelih osoba, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.


Riječ je o dvije žene i jednom muškarcu.


Načelnik Stožera Josip Ribar rekao je Hini da su oboljeli u Ogulinu kontakti ranije oboljelih, te kako se čini da se tamo situacija smiruje, ukupni broj zaraženih u Ogulinu je sada 16, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedan, no još se čekaju nalazi za dio njihovih kontakata.


Uz trideset ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj su županiji od sredine ožujka identificirana 63 slučajeva covida-19.


Jedna osoba preminula u Zagrebačkoj županiji


Na području Zagrebačke županije u subotu je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupno je dosad zabilježeno 199 zaraženih osoba.


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije trenutno je aktivnih 56 slučajeva, izliječeno je 135 osoba, a 8 ih je preminulo.


Podaci koji se svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose se na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi eventualna razlika u brojevima, stoji u priopćenju.


12 pozitivnih u Splitsko-dalmatinskoj


U Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju 12 novooboljelih osoba. Njih 10 je iz Splita, a po jedan iz Solina i Otoka.


Obradili su 226 testova.


Osam novoobljelih kontakti su prethodno pozitivnih osoba. Dvije zaražene osobe vezane su za nedavnu svadbu, a ostale četiri osobe nalaze se u epidemiološkoj obradi.


Na području Splitsko-dalmatinske županije u samoizolaciji je 489 osoba.


Četiri osobe hospitalizirane su u KBC-u Split.


U Šibensko-kninskoj bez novooboljelih


U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih, javlja tamošnji stožer.


Na liječenju u šibenskoj bolnici i dalje su dvije osobe. Od jučer je uzeto 78 uzoraka, od kojih je dosad testirano njih 37.


35 novih slučajeva u Zagrebu


U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 27 kontakt već zaraženih, javlja Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.


“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije”, poručuju.


Kod 27 novooboljelih riječ je o kontaktima prethodno oboljelih osoba. Sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu.


Trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija.


7 zaraženih u Brodsko-posavskoj


U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na Covid-19. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.


Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69.


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.


50 novooboljelih u Osječko-baranjskoj


Osječko-baranjska županija bilježi velik porast oboljelih. Imaju još 50 osoba kod kojih je potvrđen Covid-19, čime je ukupan broj oboljelih u ovoj županiji porastao na njih 329.


Dva pacijenta su na respiratoru.


12 zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj


U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba. Od toga je njih 4 iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, te po jedna iz Cerne, Andrijaševaca, Đeletovaca, Gunje, Lovasa i Iloka).


Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 100, od kojih su 42 osobe izliječene. Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane.


4 novooboljele u Karlovačkoj županiji


Karlovačka županija ima 4 novozaražene osobe. Jučer je testirano 40 osoba, a još se čekaju rezultati.


Bez oboljelih u Bjelovarsko-bilogorskoj


Iz Bjelovarsko-bilogorske županije javljaju da nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba, a za još dvije osobe čekaju se rezultati.


Četvero zaraženih u Istri


Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije javljaju da je tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 4 pozitivnih.


Kod 2 osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.


Za jednu osobu je obrada u tijeku.


U četvrtom slučaju radi se o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc”, Umag.


Prilikom pregleda na OHBP Opće bolnice Pula zbog osnovnih zdravstvenih tegoba, ustanovljena je i povećana temperatura te je postavljena moguća sumnja na COVID-19, uzet je uzorak brisa, koji je analizom potvrđen kao pozitivan.


U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu.


Na zadarskom području sedmero novooboljelih


Na zadarskom području sedam je novooboljelih osoba od Covida-19, dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostali su se zarazili na drugome mjestu, izvijestio je u subotu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.


Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 uzoraka, a nalazi svih testiranih osoba iz doma umirovljenika i vrtića su negativni, ističe se u priopćenju.


U Opću bolnicu Zadar jučer su primljena tri bolesnika, tako da je na Covid 1 odjelu sada hospitalizirano četvero pacijenata i njihovo je stanje zasad stabilno.


Na zadarskom području ukupno su od Covida-19 oboljele 43 osobe.


U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.


Kod Virovitice zaražen zaposlenik škole


Na području Virovitičko-podravske županije jedna je novozaražena osoba od Covida-19, a riječ je o zaposleniku škole, izvijestio je u subotu na konferenciji za novinare epidemiolog dr. Miroslav Venus.


„Riječ je o muškarcu starom 53 godine, zaposleniku jedne škole, koji zasad ima blaže oblike bolesti – povišenu temperaturu i simptome respiratornog trakta. Nije hospitaliziran, već se liječi ambulantno u kućnoj izolaciji“, rekao je dr Venus.


Dodao je kako su svi njegovi kontakti i gotovo cijela škola, ukupno 38 osoba izolirani i kako je sreća što nema nastave.


Govoreći o 45-godišnjoj ženi kod koje je koronavirus utvrđen u petak, kazao je kako su svi rezultate testiranja njenih kontakata, pet članova obitelji i osam kolega s posla, negativni.


„Zaraženog muškarca i ženu veže ista lokacija, oboje su bili na maturalnoj zabavi“, rekao je dr Venus.


Bjelovarsko-bilogorska bez novih slučajeva


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još očekuju.