DIP

Glasovati želi 55 zaraženih koronavirusom, 539 osoba u samoizolaciji

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jediniciU cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.


Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.


Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.
Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).


Izbori prema dostupnim informacijama teku uz pridržavanje epidemioloških mjera, birači su disciplinirani, nose zaštitnu opremu, drže propisani razmak.


Prve podatke o odazivu DIP će objaviti u podne, a obuhvatit će birače koji će glasovati do 11, 30 sati.


U DIP-u potvrđuju dobar odaziv birača u Mostaru, kao i činjenicu da ‘dijaspora’, odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, neovisno o odazivu, mogu izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor. Broj zastupnika koje bira dijaspora je, dakle, fiksan.


U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbournu, gdje su zbog vremenske razlike biračka mjesta bila otvorena već u petak u 23 sata.


U podne se zatvara biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, a u 13 sati biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu.


U inozemstvu se na parlamentarnim izborima glasuje dva dana, u subotu i u nedjelju, od 7 do 19 sati, po lokalnom vremenu.