Odluka

Engleska ukida samoizolaciju za 59 država, uključujući Hrvatsku

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i KineHrvatska je jedna od 59 zemalja čiji građani neće morati u samoizolaciju kada dođu u Englesku, objavila je u petak vlada u Londonu.


Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka i Turska također su na popisu država i teritorija za koje su uvedeni ‘zračni mostovi’, što znači da njhovi državljani neće morati u 14-dnevnu karantenu.


No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i Kine.
U karantenu od 10. srpnja neće morati državljani 59 zemalja, osim ako u prethodnih nisu posjetili ili se zaustavili u državama koje nisu na popisu.


Nova pravila odnose se na Englesku i stupaju na snagu 10. srpnja, dok Škotska i Wales tek trebaju odlučiti za koje će zemlje ublažiti putna ograničenja.


“Ovo je novi korak u opreznom otvaranju naše nacije”, rekao je ministar prometa Grant Shapps.


No, dodao je da će se Britanija “vrlo brzo zaštititi ako skoči broj zaraženih u zemljama s kojima smo se ponovno povezali”.


Putna ograničenja uvedena su početkom lipnja kako bi se spriječilo da koronavirus uđe u zemlju u kojoj pada broj zaraženih.


“Umjesto samoizolacije za putnike iz cijelog svijeta, u karantenu će morati samo putnici iz onih država gdje virus nije pod kontrolom”, rekao je britanski premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare u Downing Streetu.


Vlada je najavila da će informacije o putovanjima u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku uskoro objaviti lokalne vlasti.


Premijeri Škotske i Walesa kritizirale su vladu u Londonu, a škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotsku ne obvezuje “kaotično odlučivanje” britanske vlade.


Objavu popisa pozdravila je zrakoplovna industrija, a kompanije Ryanair, easyJet i British Airways ocijenile da je samoizolacija putnika bila “iracionalna” i da je nanijela štetu industriji i gospodarstvu.