Pandemija

Česi se vraćaju kući s koronom: Jedna potvrđena pozitivna osoba ljetovala je u Hrvatskoj

Portal Novi list

Foto Nel Pavletic/Pixsell

Foto Nel Pavletic/Pixsell

Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu, od kojih je jedna osoba ljetovala u HrvatskojU prvih 11 dana srpnja Česi su u svoju zemlju uvezli koronavirus iz šest zemalja, a uglavnom je riječ o češkim turistima koji su se zarazili na odmoru.


Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedan u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji, javlja Jutarnji.


Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, no u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inozemstva, piše češki portal iDNES.cz.
U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih posljednjih se dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika.


Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvotjednu karantenu.