Epidemija

Capak priznao: “Nismo očekivali da će broj zaraženih porasti ovom žestinom”

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Imali smo tu nesreću da su nam se dogodila ova tri žarišta, rekao je Krunoslav CapakU Hrvatskoj je, s 96 novozaraženih koronavirusom u protekla 24 sata, izjednačen dosadašnji neslavni rekord iz travnja. U svijetu je novih slučajeva također rekordnih 210.000, ukupno više od 11 milijuna.


Broj novozaraženih “ne zabrinjava, ali nas tjera na oprez”, rekao je, gostujući u Temi dana HRT-a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


“Mi smo očekivali da će nam broj nakon otvaranja porasti, 23 dana smo imali 12 slučajeva, dakle bilo je ili nula ili jedan od sredine svibnja do lipnja i u međuvremenu smo potpuno otvorili sve gospodarske aktivnosti, djeca su krenula u školu, počeli su raditi fakulteti, otvorene su granice”, počeo je turizam, kazao je Capak.
No, priznao je:


“Nismo očekivali da će porasti ovom žestinom, ali smo imali tu nesreću da su nam se dogodila ova tri žarišta”, rekao je Capak.


Žarište u Đakovu je importirano, dodaje: “Časne sestre su bile na Kosovu i donijele su koronavirusnu infekciju u jedan sustav koji je potpuno zatvoren, gdje ima jako puno ljudi u zatvorenim objektima, međusobno se naravno druže i tu se virus proširio”.


Za dosta slučajeva ipak ne znamo kako su zarazili pa se nameće pitanje otvara li to mogućnost širenju zaraze bez kontrole?


“Ja ne bih rekao da je to bez kontrole iz razloga što vam mi obično saznamo – u prvom momentu mi ne znamo na koji se način čovjek zarazio, a kasnijim razgovorima s ljudima se oni sjete gdje su bili i gdje su se mogli zaraziti ili doznamo nekog novozaraženog koji je na neki način povezan s tim koji je već ranije bio zaražen i onda se mreža zatvori i mi saznamo na koji način se to dogodilo”, rekao je Capak u Temi dana HRT-a.