Prkosi mjerama

Brazil ponovno bilježi rekordne brojke zaraženih, njihovog zaraženog predsjednika za to baš i nije briga

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Brazil sada ima gotovo 2,3 milijuna zaraženih i druga je u svijetu nakon SAD-aBrazil, Kolumbija i Meksiko ponovno u četvrtak bilježe rekordne brojke novih slučajeva zaraze koronavirusom i smrti od covida-19, ali zaraženi brazilski predsjednik i dalje prkosi mjerama te bez maske u blizini svoje rezidencije razgovara s prolaznicima.


Brazil je u četvrtak u jednom danu zabilježio gotovo 60.000 novih slučajeva, što je drugi najveći skok nakon rekordne srijede.


Ta zemlja sada ima gotovo 2,3 milijuna zaraženih i druga je u svijetu nakon SAD-a.
Brazilsko ministarstvo zdravstva objavilo je i da je još 1311 ljudi umrlo od covida-19, pa sada Brazil ima preko 84.000 žrtava te bolesti.


Njezin predsjednik Jair Bolsonaro, zaražen koronavirusom, vozio se u četvrtak na motoru i razgovarao bez maske s prolaznicima u blizini svoje rezidencije u Braziliji, pokazuju fotografije koje su objavili mediji.


Bolsonaro (65) je 7. srpnja objavio da je zaražen koronavirusom a u srijedu je rekao da je novi test pokazao da je i dalje pozitivan.


Na fotografijama objavljenim u četvrtak vidi se da je bez kacige i bez maske dok razgovara s jednim šetačem, koji također ne nosi masku.


Na drugoj fotografiji, predsjednik ima kacigu ali vizir je podignut.


U poruci koju je u četvrtak objavio na Facebooku, Bolsonaro kaže da se osjeća dobro, ali da je “pomalo pod stresom jer je zatvoren”.


Kolumbija je u četvrtak zabilježila 315 smrtnih slučajeva u samo jednom danu, što je rekordan broj za tu zemlju u epidemiji koja je počela početkom ožujka, pokazuju službeni podaci.


Prošli tjedan prosječan broj umrlih bio je 206 dnevno. Zbog epidemije, gradonačelnica Bogote Claudia Lopez, u četvrtak je postrožila mjere u glavnom gradu Kolumbije, u kojem su bolnice na rubu pucanja jer su kreveti zauzeti 91 posto.


Kolumbija, koja ima 50 milijuna stanovnika, ima 7.688 umrlih i 226.373 zaraženih.


Meksiko je u četvrtak zabilježio 8.438 novih slučajeva zaraze što je rekordna brojka od početka epidemije.


Zemlja sada ima ukupno 370.712 potvrđenih slučajeva i 41.908 umrlih, od kojih 718 u zadnja 24 sata.


Meksiko je četvrta zemlja na svijetu po broju umrlih, nakon SAD-a, Brazila i Velike Britanije.