Dvorac Nova Kraljevica

Zvijezda Danica i Radojka Šverko snimili spot za “To je moj život”

Ervin Pavleković

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

U povodu obilježavanja 125. godišnjice najstarijeg zbora Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz KraljeviceDvorac Nova Kraljevica jučer je bio prostor konferencije za medije, druženja i mjesto snimanja videospota u povodu obilježavanja 125. godišnjice najstarijeg zbora Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice.


Povodom te obljetnice zbor je u suradnji s hrvatskom glazbenom divom Radojkom Šverko snimio i glazbeni video za skladbu »To je moj život« čiji je original iz 1873. godine, autorice Fanny Crosby, monumentalne figure duhovne glazbe, čija je najistaknutija i najpoznatija predstavnica.


U društvu hrvatske glazbene dive Radojke Šverko prisutnima su se obratili Frane Frleta, voditelj zbora, te predsjednica glazbenog društva Danica Dubravka Poljanšek.


DUBRAVKA POLJANŠEK, Foto: Sergej Drechsler
– Ovo glazbeno društvo je kao obitelj, a procvalo je upravo zbog mladenačkog entuzijazma dirigenta i voditelja zbora Frlete. Čak i u vrijeme kada nisu mogli javno djelovati zbog pandemije, nisu izgubili kontinuitet u radu.


Projektom kao što je primjerice Mjuzikl u Kraljevici, društvo želi animirati mlade. Iako je taj projekt trebao biti ostvaren u ovoj godini, zbog cjelokupne situacije, uključujući i financijsku, prebačen je na 2021.


Ipak, uspjeli su ostvariti željenu suradnju sa Šverko, istaknula je Poljanšek.


Frane Frleta, dirigent i voditelj zbora, opisao je svoj pristup vođenju tog zbora modernim, a istaknuo je kako se ovdje radi o amaterima.


– Glazbeni amaterizam bitna je stavka glazbe koja ne postoji bez ljudi koji izdvajaju svoje vrijeme, tj. mijenjaju ga za glazbu i samu kulturu, napomenuo je Frleta, ističući doprinos glazbenih amatera cjelokupnoj glazbenoj sceni.


RADOJKA ŠVERKO, Foto: Sergej Drechsler


U istome tonu nastavila je glazbena diva Radojka Šverko koja je opisala suradnju s ovim zborom permanentnim podsjetnikom svojih početaka, upravo zborskih, a potom i solističkih.


Nakon kratkog obraćanja prisutnima, Šverko je primila buket cvijeća kao znak pažnje. Prisutni su imali prilike i ekskluzivno čuti pjesmu »To je moj život«, da bi nakon toga prešli i na snimanje spota pod produkcijskom palicom Aurora studija iz Kraljevice.


Osim domaće zborske glazbe koja uključuje hrvatsku zborsku glazbu općenito i primorsko-istarsku glazbenu baštinu, na repertoaru ovoga zbora mogu se čuti i djela svjetske zborske glazbe.


Taj je mješoviti pjevački zbor osnovan još 1894. godine na incijativu Ivana Jakovčića Hijacintova, zborovođe i orguljaša, i od tada djeluje u kontinuitetu.


Zanimljiva je činjenica da je Ivan pl. Zajc 1911. za to umjetničko društvo skladao »Poputnicu« koja je postala njihova himna. O njihovoj postojanosti i uspješnosti svjedoči i nagrada Grada Kraljevice iz 2004. godine, ona za istaknuti stvaralački rad, povodom izdavanja monografije »Sih 110 let« koja je obilježila zavidnih 110 godina postojanja.


Ovo društvo dobilo je nagradu i 2014. za iznimna postignuća, a 2016. godine nastupili su na Pantovčaku povodom obilježavanja 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske, na poziv bivše predsjednice Grabar-Kitarović, čime je ukazana velika čast ovome zboru kao najstarijem zboru s kontinuitetom u državi.


FRANE FRLETA, Foto: Sergej Drechsler