Koncert u Zagrebu i Budimpešti

Zoran Majstorović večeras na Jazz.hr: Nastupit će kao solist na arapskoj lutnji

Sandy Uran

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Foto: DAMIR ŠKOMRLJ

Kao zanimljivost valja istaknuti da će na koncertu u Zagrebu nastupiti kao solist na arapskoj lutnji s autorskom skladbom »Oro Machno« za koju je napisao glazbu i aranžman. Jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent Zoran Majstorović večeras u sklopu festivala Jazz.hr kao solist nastupa u Tvornici Kulture u Zagrebu zajedno sa Jazz Orkestrom HRT-a. Dan poslije sa Zoran Majstorović Kvartetom nastupit će na Ujbuda Jazz Festivalu u Budimpešti. Jazz.hr je najznačajniji jazz festival u Hrvatskoj, a Ujbuda jazz festival prestižan je festival na europskoj razini.


Kao zanimljivost valja istaknuti da će na koncertu u Zagrebu nastupiti kao solist na arapskoj lutnji s autorskom skladbom »Oro Machno« za koju je napisao glazbu i aranžman. Na koncertu u Budimpešti uz Majstorovića će nastupiti Robert Mikuljan na trubi i krilnici, Bojan Skočilić na kontrabasu i električnoj bas gitari te Rajko Ergić na bubnjevima i sopran saksofonu, dok će uspješni riječki glazbenik svirati gitaru, oud, saz i kamal.


Govoreći o nastupu u sklopu festivala Jazz.hr Majstorović je kazao: – Nastup kao solist sa JO HRT-a u sklopu festivala Jazz.hr mi nije prvi nastup toga tipa jer sam s tim orkestrom već ostvario suradnje kad sam nastupao kao solist u sklopu njihovih programa novih skladbi hrvatskih autora, te kao gost na njihovom koncertu na festivalu Jazz Time u Rijeci.
Imao sam priliku više puta i pisati glazbu te aranžirati za JO HRT i svaki put je ta suradnja bila iznimno iskustvo na visokom nivou u svakom pogledu. Ovoga puta izvodimo moju skladbu »Oro Machno«, a nastupit ću kao solist na arapskoj lutnji odnosno oudu. Melodija ima elemente istarske ljestvice, ritmički obrasci se izmjenjuju u pravilnim i nepravilnim mjerama pa dijelovi skladbe zvuče kao neko balkansko oro, a naziv skladbe je igra riječi – u Istri postoji mjesto koje se zove Koromačno, gdje često boravim, te sam tako došao na ideju da ovu skladbu tako nazovem, rekao je Majstorović.