ROCK LEGENDA

Željko Bebek predstavio autobiografiju „U inat svima“: Ako mi je netko podmetnuo nogu, iz inata sam uspio

Marija Pajtak

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

„Imam više uspona nego padova, a ako mi je netko podmetnuo nogu, iz inata prema njemu, ja sam uspio“



ZAGREB – Jedna od najvećih rock legendi na našim prostorima, Željko Bebek, predstavio je svoju autobiografiju „U inat svima“. U ovoj je knjizi slavni pjevač otvorio dušu i čitateljstvu podastro sve svoje životne prekretnice, emocije, uspone i padove, uspjehe i neuspjehe. U srijedu navečer je u vrtu Croatia Recordsa, osim predstavljanja knjige, Bebek s bendom održao i koncert za sve ljude koji su ga došli podržati.


Na promociji su govorili i najvažniji akteri zaslužni za realizaciju – autor predgovora knjige i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Žarko Ivković, “ghostwriter” Robert Bubalo, kako su ga predstavili na promociji, a naposljetku je govorio i sam Željko Bebek.


– Željko i ja smo već 50 godina u različitim ulogama i misijama, ali najvažnije je ono što je danas. Danas smo obojica živi i zdravi, živimo dobre živote i evo, Večernji list nas je ujedinio u knjizi koja će dugo vremena imati svoj odjek. (možda se i bez ovoga može za novine) Važno je ono što je sada, a sada je trenutak kad trebamo Željku zapljeskati i reći: Samo je jedan Bebek! – kazao je Babogredac i dodao kako nije bilo lako izabrati samo 17 hitova koji će ići uz knjigu.




Osoba bez koje ova knjiga ne bi ni postojala, Željko Bebek, u emotivnom se govoru zahvalio i osvrnuo na njen nastanak:


– Ovo je veliki događaj u mom životu, na neki način sam zaokružio priču koja sa zadnjom stranom knjige možda nije kraj života, ali jest svega što događalo u mom životu. O svom doživljaju čitanja svoje knjige neću pričati, zvuči kao reklama, a to ne želim. Imam više uspona nego padova, a ako mi je netko podmetnuo nogu, iz inata prema njemu, ja sam uspio.


Bebek je na ovaj poseban događaj stigao u pratnji supruge Ružice, a podržao ga je i sin Zvonimir. Događaj nisu propustili ni drugi poznati Hrvati, poput frontmena benda Opća Opasnost Pere Galića, legendarnog trenera Ćire Blaževića, predsjednika Olimpijskog odbora Zlatka Mateše, a promociji su nazočili i voditeljica Dnevnika Nove TV Romina Knežić, Dalibor Petko, Borna Kotromanić, Mia Dimšić, Boris Novković i brojni drugi, a Bebek je više puta izražavao zahvalnost prema svima koji su ga došli podržati.


Sretan sam i ponosan što ovdje u Zagrebu imam fantastične goste poput Ćire Blaževića, čiji rad iznimno cijenim. Posebno mi je drago što se imamo priliku sresti i što mogu čuti neki njegov kompliment, a najljepše što je mogao dati je što je danas ovdje s nama – rekao je roker na promociji. (ovaj cijeli citat možete i izrezati ili ostaviti za portal? Bez njega se može)


Urednik knjige Žarko Ivković istaknuo je kako u njoj nema uljepšavanja pa bi zainteresirani čitatelj mogao ostati iznenađen opisima Bebekova djetinjstva, sarajevske rock-scene, razotkrivanjem odnosa među članovima Bijelog dugmeta, pravnim manevrom kojim je Goran Bregović postao “vječni gazda” benda, načinom na koji je Bebek izbačen iz grupe, tegobnim počecima njegove solo karijere i brojnim drugim događajima.


Ova je knjiga, u izdanju Večernjeg lista, nastajala kroz cijelo covid razdoblje, a obogaćena je brojnim privatnim fotografijama, dok se u posebnom izdanju, s ograničenom nakladom, nalazi Bebekova posveta i CD s njegovih 17 velikih hitova.