KONCERT

»Valentinovo uz Dalmatino« u Crikvenici: “Živimo svoj hobi i to je neopisivo lipo”

Sandy Uran

Foto: Matej Grgić

Foto: Matej Grgić

"Puni volje i dobre energije dolazimo u Crikvenicu i osjećamo da ćemo zajedno sa svima koji nas posjete tu večer stvoriti poseban ugođajS članovima pop sastava Dalmatino razgovarali smo uoči njihovog koncerta u Crikvenici, u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje će 10. veljače održati glazbenu večer »Valentinovo uz Dalmatino«.


Evo što su nam tom prigodom kazali Zdravko Sunara (bubnjevi) i Ivo Jagnjić (vokal, gitara), dobitnici Zlatne i Srebrne ploče te Porina 2002. godine za novog izvođača godine, pritom otkrivši i pokoji zanimljiv detalj iz njihove dvadesetogodišnje glazbene karijere.


Puni volje


Skupina Dalmatino već dvadeset godina oduševljava publiku diljem Hrvatske, ali i svijeta. Kroz godine djelovanja održali su brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, od Australije do Kanade.
Pravi procvat zabilježili su posljednjih godina na hrvatskim koncertnim pozornicama; nakon uspjeha s tri rasprodane večeri u Koncertnoj dvorani »Vatroslav Lisinski« u Zagrebu, prepune dvorane Gripe u Splitu gdje su nastupili pred gotovo sedam tisuća ljudi i burnog rasporeda ljetne turneje, prošlu godinu su završili spektakularnim nastupom u rasprodanoj Areni Zagreb, 21. prosinca.


Za početak nam otkrijte kako se osjećate uoči koncerta u Crikvenici?


Zdravko: Nakon izuzetno uspješne protekle godine i nakon tri tjedna odmora, osjećamo se fantastično. Puni volje i dobre energije dolazimo u Crikvenicu i osjećamo da ćemo zajedno sa svima koji nas posjete tu večer stvoriti poseban ugođaj.


Što sve pripremate »poskrivečki« za koncert »Valentinovo uz Dalmatino«?


Ivo: Oni koji prate naš rad, znaju dobro kako izgleda naš nastup. Dakle, mi smo klasični pop bend čije pjesme govore samo o ljubavi.


Nadopunit ću to citatom iz jedne naše pjesme koja se zove »Noćas«, a on ide ovako: »Noćas nek’ te osmijeh okiti, noćas ću se tobom opiti… I eto… Valentinovo je, dakle, praznik ljubavi, i mi mislimo da su naše pjesme vrlo tematski povezane uz ovakav datum.


Foto: Matej Grgić


Ljubav centralna os


Dobro se zabavljate dugi niz godina. Kažite nam kako je to kad se uspije spojiti dobar posao s dobrom zabavom?


Zdravko: Istina, odlično se zabavljamo već dvadeset godina i to je zato što nam je važna upravo zabava. Na naša putovanja i koncerte nikada nismo gledali kao na posao. Mi i dalje živimo svoj hobi i to je neopisivo lipo.


Koncert pripremate u čast Dana zaljubljenih. Kakvo je vaše viđenje ljubavi?


Ivo: Ljubav je centralna os oko koje se vrti čitav život. Da nije ljubavi, ne bi bilo svijeta, kao što kaže jedna stara narodna pjesma kod nas u Dalmaciji. Život ne bi imao smisla – jer ljubav je pokretač svih sfera života.


Kakvu glazbu »u refuzu« slušate za svoju dušu?


Zdravko: Glazbeni ukus nam je sličan. Američki i talijanski pop, engleski rock, no prije svega kvalitetna glazba bez obzira na žanr.


Uvijek isti plan


Tko su vam bili glazbeni uzori u mladim danima?


Ivo: Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, jer je bilo mnogo glazbenih heroja u mojoj mladosti. No, da navedem neke, bez obzira na glazbeni žanr, jer su mi svi sjajni i dan danas…


Deep Purple, Led Zeppelin, Stonesi, Allman Brothers band, Eric Clapton, u svim fazama, Queen, Talijani su mi posebni, Eros, Zucchero, Claudio Baglioni, itd. Uvijek sam volio i dobar rock i dobar pop zvuk.


Jesu li vam se ispunile sve želje kad je riječ o glazbenim dosezima ili imate još koju želju »za zlatnu ribicu«?


Ivo: Prošla kalendarska godina, dakle 2022., za nas je bila čudo. Dogodile su se neke stvari za koje sam mislio da su za nas kao bend nemoguće.


S obzirom na to da je Bog prema nama bio vrlo blagonaklon, i hvala mu na tome odsrca, imam još jednu želju. Već deset godina imam desetak autorskih pjesama na engleskom jeziku i velika mi je želja da ugledaju radijski eter. Mislim da su dobre…


»Plan i program« za ostatak 2023. godine?


Zdravko: Plan i program su nepromijenjeni već 20 godina: putovati i nastupati, dati sve od sebe, a ne očekivati ništa, dobro se zabavljati i širiti dobru energiju i jasno – izvoditi dobre pjesme.