29. dodjela glazbene nagrade

Ususret Porinu: Ivana Martinac i Davor Drezga otkrivaju što možemo očekivati ove subote

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

O tome kako su tekle pripreme za ovogodišnju dodjelu i što mogu očekivati gledatelji, više su nam otkrili Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, i Davor Drezga, izvršni direktor PorinaSamo su dva dana ostala do svečane 28. dodjele glazbene nagrade Porin. Porin 2021. održava se u Zagrebu, na pozornici Sunčane strane Prisavlja, uz izravan prijenos na HTV1 i HR2. Program će voditi Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a imena dobitnika u 36 kategorija pročitat će poznate osobe iz glazbenog i glumačkog svijeta, a očekuju nas i nastupi brojnih domaćih glazbenih zvijezda.


O tome kako su tekle pripreme za ovogodišnju dodjelu i što mogu očekivati gledatelji u subotu, više su nam otkrili Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, i Davor Drezga, izvršni direktor Porina.


Novost za organizaciju


Što je bilo najzahtjevnije u organizaciji 28. Porina?


Drezga: I dalje je najveći izazov činjenica da ne možemo u potpunosti otvoriti Porin za publiku jer svi s nestrpljenjem čekamo vrijeme bez ikakvih ograničenja. Doduše, Porin je ove godine na otvorenom, bit će i publike, odnosno nominiranih izvođača i kolega iz medija, tako da je ovo svakako »najotvorenije« događanje od početka pandemije. Nije potpuno ograničeno, s obzirom na to da mjere popuštaju i očekuje nas, nadam se, ljeto puno koncerata. Tako da je s produkcijske strane ovo novost za organizaciju, ali s druge strane jedva čekamo uživati u velikom broju glazbenih izvedbi uživo.


Prilikom objave nominacija otkrili ste kako je organizacija imala spremna tri scenarija za realizaciju dodjele nagrada, ovisno o epidemiološkim uvjetima. Koji su još scenariji bili »u igri«?
Drezga: Nadali smo se scenariju u velikoj dvorani, kako smo i navikli organizirati Porin, ali to je vrlo brzo otpalo kao opcija s obzirom na situaciju. Imali smo scenarij s tv-emisijom, bez nastupa uživo, kao zadnju varijantu. Srećom, to nije potrebno i izvođači će stati na scenu i pjevati uživo u izravnom prijenosu na HTV1.


»Šetnja« kroz Hrvatsku


Porin je ove godine u Zagrebu. Iako je možda prerano govoriti o tome, postoji li mogućnost da se sljedeće godine vrati u Rijeku?


Drezga: Sve ovisi o situaciji, Porin se kroz godine »šeta« kroz Hrvatsku i dugo godina nije bio u Zagrebu, tako da je i ovo osvježenje. A gdje će biti iduće godine, vidjet ćemo. Rijeka nam je svakako bila sjajan domaćin i voljeli bismo opet jednom organizirati Porin u Rijeci.


Ove godine dodijeljena su tri Porina za životno djelo?


Martinac: Da, jedan od njih dodijeljen je nažalost postumno, velikom pjevaču Krunoslavu Kići Slabincu, a druga dva dirigentu, skladatelju, pijanistu i pjevaču Silviju Foretiću i jazz, blues, soul i rock pjevačici – Zdenki Kovačiček.


Praćenje trendova


Od ove godine više nema kategorije Najbolji album klupske glazbe, ali su uvedene dvije nove kategorije – Najbolji album elektroničke glazbe i Najbolji album hip hop glazbe, dok je umjesto dosadašnje kategorije Najbolja produkcija uvedena kategorija Producent godine. Kako je i zbog čega došlo do tih promjena?


Martinac: Upravni odbor Porina tijekom cijele godine prati što se događa na sceni, koji su novi trendovi i žanrovi koji zauzimaju »jaču« poziciju na neki način. Kategorije se moraju poklapati s onim što hrvatska glazba nudi i što glazbenici stvaraju. Elektronička i hip hop glazba svakako su osigurale svoje mjesto u Porinovim kategorijama umjesto dosadašnje kategorije za klupsku glazbu, što ne znači da se tijekom idućih godina i to neće modifiicirati.


Naime, da bi se kategorija održala, mora biti najmanje 5 valjanih prijava, a ponekad se dogodi da se u određenoj kategoriji ne skupi dovoljno radova. Iz tog smo razloga primorani ponekad spajati kategorije ili ih privremeno prebaciti u bijenalne. Umjesto kategorije Najbolja produkcija uvedena je kategorija Producent godine upravo zato da se da na važnosti producentima s obzirom na sva njihova ostvarenja tijekom cijele godine.


Odlični nastupi uživo


Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine. Koliko je to više ili manje u odnosu na godinu prije?


Martinac: S obzirom na godinu iza nas, lijepo je iznenađenje vidjeti da je ove godine još više prijava pristiglo u kategoriji Pjesma godine. Unatoč svim lošim uvjetima, duh glazbenika je neslomljiv i to je najvažnije.


Što biste poručili nominiranima, kao i gledateljima, uoči subotnje svečanosti?


Martinac: Gledateljima da upale HTV1 u subotu u 21 sat jer ih očekuju odlični nastupi uživo naših glazbenika i uzbudljiva večer, svakako s obzirom na odličnu konkurenciju u svakoj od kategorija. Nominiranima bih htjela zahvaliti u ime cijelog UO-a Porina, što stvaraju vrhunsku glazbu i čestitati im što su izdržali teška vremena.