Na njima je odluka

Upoznajte žiri 18. Liburnia Film Festivala

Portal Novi list

Peteročlani tim je u sastavu: redatelj Andrej Korovljev, snimatelj Hrvoje Franjić, producentica Miljenka Čegolja, direktor festivala/novinar Vuk Perović i filmska kritičarka Dina PokrajacPeteročlani tim, u sastavu redatelj Andrej Korovljev, snimatelj Hrvoje Franjić, producentica Miljenka Čegolja, direktor festivala/novinar Vuk Perović i filmska kritičarka Dina Pokrajac, odlučuje o tome koji će od 21 filma, koliko ih je u konkurenciji, dobiti nagradu za najbolju režiju, montažu, fotografiju, dizajn zvuka te najbolji regionalni film i općenito najbolji film 18. Liburnia Film Festivala (24. do 28. kolovoza 2020, mala Ljetna pozornica Opatija).


Andrej Korovljev, prošlogodišnji je laureat Liburnia Film Festivala. Njegov film Tusta, inače najgledaniji film u hrvatskim kinima u 2019. godini, oduševio je publiku koja mu je glasno zapljeskala i dodijelila nagradu.


Andrej je nagrađivani redatelj, što u komercijalnom svijetu reklama, što u filmskom svijetu gdje je primio brojna priznanja struke. Dugogodišnji je izbornik selekcije kratkog igranog filma na Motovun Film Festivalu (EFA partner) i član Društva hrvatskih filmskih redatelja. Njegova uloga u žiriju je jasna – redateljska perspektiva.

Iskusne oči i um Hrvoja Franjića LFF-ovom žiriju će donijeti snimateljsku perspektivu. U dvadesetogodišnjoj karijeri surađivao je s brojnim redateljima, između ostalog mogu se istaknuti kontinuirane suradnje s redateljem Sašom Banom (Interijer, stan, noć, 2009, Zemlja znanja, 2011, Mliječni zub, 2014)  i likovnim umjetnikom Davidom Maljkovičem.


Od 2007. do 2012. radio je na HRT-ovim dokumentarnim serijalima Direkt i Mijenjam svijet. Radio je i na kontroverznom Matanićevom spotu Rijeka 2020 – European Capital of Culture.Po zvanju pravnica, potom novinarka, scenaristica, pa na kraju producentica. Sve je to Miljenka Čegolja, danas producentica na Hulahopovim projektima i projektima produkcijske kuće Pipser.


Tijekom desetogodišnjeg rada na filmu producirala je filmove i televizijske serije prikazane i nagrađivane na festivalima Berlinale, Visions du Reel, Pula Film Festival, Sarajevo Film Festival, ZagrebDox, One World i Međunarodni filmski festival Rotterdam.Iz Crne Gore stiže nam Vuk Perović, urednik filmskog i serijskog programa na Radio Televiziji Crne Gore te osnivač i umjetnički direktor UnderhillFesta, međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma.


Vuk je član udruženja filmskih kritičara FIPRESCI i FEDEORA, a kao novinar je intervjuirao brojne svjetski poznate ljude iz filmske industrije, dobitnike najvažnijih priznanja – Oscara, Zlatne palme, Zlatnog medvjeda… Osnivač je međunarodnog programa za razvoj projekata – CIRCLE – namijenjenog ženama u audiovizualnoj industriji. 


Filmske kritike i eseje Dina Pokrajac objavljivala je u Hrvatskom filmskom ljetopisu, Filmonautu, emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskog radija, na portalima Dokumentarni.net, Kulturpunkt.hr, Vox Feminae, biltenu Zagreb Film Festivala i publikaciji Subverzivac, te dvotjedniku Zarez.


Dobitnica je i nagrade Vladimir Vuković za najbolju novu filmsku kritičarku za 2017. godinu. Članica je Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja. Osim kao članica žirija, na 18. LFF-u preuzela je i ulogu moderatora popodnevnih druženja Piće s autorom što će se održavati svaki dan u Caffe baru Eugenian.18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji.


Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”.