U 97. godini

Umrla je slavna Doris Day, ikona svjetske glazbe i filma

Hina

Doris Day / foto: wikipedia

Doris Day / foto: wikipedia

Najgledanije i najomiljenije uloge Doris Day bez sumnje su romantične komedije ili »bedroom comedies«, kako su ih tada popularno nazivali, a u kojima je glumica briljirala ranih šezdesetih.Holivudska glumica Doris Day umrla je u dobi od 97 godina. Vijest o glumičinoj smrti objavila je u ponedjeljak njezina dobrotvorna zaklada »Doris Day Animal Foundation«.


Popularna glumica rođena je 3. travnja 1922. u Cincinnatiju kao Doris Mary Ann Kappelhoff. Njezin otac bio je nastavnik glazbenog odgoja, a preci su joj bili njemački imigranti.


Osim filmskoj i glazbenoj karijeri život je posvetila zaštiti životinja.
Snimila je preko 50 filmova i 650 pjesama. Day je poznata kao jedna od najpopularnijih pjevačica 20. stoljeća.


Filmsku je karijeru započela 1948. godine filmom »Romance on the High Seas« koji joj je osigurao uspjeh. Igrala je u brojnim romantičnim komedijama, mjuziklima, komedijama i dramama.


Alfred Hitchcock joj je ponudio ulogu u filmu »Čovjek koji je previše znao« u kojemu je igrala s tada popularnim Jamesom Stewartom. Film je doživio velik uspjeh i donio svim protagonistima veliku zaradu.


No gledateljima najgledanije i najomiljenije uloge Doris Day bez sumnje su romantične komedije ili »bedroom comedies«, kako su ih tada popularno nazivali, a u kojima je glumica briljirala ranih šezdesetih.


Tada je snimila niz filmova u kojima su joj partneri bili neki od najpoželjnijih glumaca zlatnog Hollywooda – Clark Gable, Carry Grant, David Niven i Rod Taylor.


No najveći su joj uspjeh donijeli filmovima u kojima je glumila s Rockom Hudsonom, a riječ je o »Šaputanju na jastuku« i »Move over, Darling!«


Nakon velikog uspjeha postignutog u filmskoj karijeri Doris Day odlučila je otisnuti se na televiziju. Dobila je show pod nazivom »The Doris Day Show« koji se prikazivao diljem Amerike od 1968. do 1973. godie.


Dobila je nagradu Grammy za životno djelo te Zlatni globus za životno djelo. Američki predsjednik George Bush 2011. joj je dodijelio »Medalju slobode«.