Ulična svirka

Udruga Ri Rock: U subotu koncert povodom završetka prve faze projekta Rinkluzija

Ivana Kocijan

Sudionici projekta Rinkluzija, Foto: Press

Sudionici projekta Rinkluzija, Foto: Press

Projekt Udruge Ri Rock započeo je u srpnju prošle godine, a u njemu je sudjelovalo dvadeset i sedmero djeceOve subote, s početkom u 11 sati, na riječkom Korzu bit će održan koncert u povodu uspješnog završetka prve faze projekta Rinkluzija u organizaciji riječke Udruge Ri Rock.


Projekt je započeo u srpnju 2020. godine, a održavanje radionica dva mjeseca kasnije, odnosno u rujnu iste godine. Održane su trideset i dvije radionice u kojima je sudjelovalo dvadeset sedmero djece i mladih u dvije skupine, starija i mlađa skupina.


Učili su se svirati instrumenti bubanj i bas gitara, za što su održane individualne radionice, te udaraljke (tarabuka, djembe i cajon) kao grupna radionica.
– Iako su COVID-19 mjere dva puta presijecale i zaustavljale rad projekta, klinci su uspjeli dogurati do kraja prvog ciklusa te će svoje prve glazbene korake predstaviti građanima Rijeke na Korzu u subotu 5. lipnja. Nastup će biti održan kao ulična svirka na raskrižju Korza s Trgom 128. brigade u 11 sati.


U slučaju lošeg vremena događaj će biti održan sljedeće subote 12. lipnja, poručili su iz Udruge Ri Rock.


Projekt Rinkluzija sufinanciraju: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranska županija te Grad Rijeka. Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnike većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive.


– Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ‘’alat’’ za ‘’razbijanje’’ barijera i predrasuda prema romskoj zajednici. Sekundarni cilj ovog projekta je stvaranje glazbene skupine koja bi fuzijom romske tradicionalne glazbe i modernih glazbenih pravaca poput hip hopa, rocka i dr. omogućila glazbeno stvaralaštvo te uživanje u ljepotama glazbe i muziciranja, zaključuje se u opisu projekta.