ŠTIKLA uz Lela Kaplowitz Trio

U četvrtak u Morskom prascu započinje festival eksperimentalne i jazz glazbe

Lela Kaplowitz, Foto: JRE Caption:

Lela Kaplowitz, Foto: JRE Caption:

Tijekom proteklih deset godina u sklopu festivala nastupili su jazz, etno i avangardni glazbenici iz više od deset zemalja.Koncertom Lela Kaplowitz Trija u četvrtak u 21 sat u Morskom prascu počinje ŠTIKLA – Festival eksperimentalne i jazz glazbe u sklopu manifestacije Ljeto na Kantridi 2022. koji su pokrenuli Zoran Majstorović i Damir Čargonja Čarli.


Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta. Svoju bogatu koncertnu aktivnost Lela održava nastupajući u raznim formacijama, od koncerata sa jazz orkestrima do solonastupa, a bavi se i podučavanjem te držanjem radionica s raznim temama vezanim za glazbu.


Repertoar koji izvodi temelji se na jazz standardima s pokojim izletom u etnoglazbu raznih meridijana i paralela.
Tijekom proteklih deset godina u sklopu festivala nastupili su jazz, etno i avangardni glazbenici iz više od deset zemalja i održano je više od 50 koncerata.


Kao uvertira u Štiklu održan je bijenalni performans Opera Navale 2.0(22) Zorana Majstorovića u kojem glazbenik na kopnu zvukovima komunicira s orkestrom barki na moru.


Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni »instrumenti« koji proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića.