Draga nam je zemlja

U čast Ronjgovu: Emotivnom izvedbom u Lisinskom zaslužili nagradu publike

Anđela Parmać

Foto Josip Mikačić

Foto Josip Mikačić

U KD Vatroslav Lisinski predstavljen je novi album "Draga nam je zemlja", posvećen Ivanu Matetiću Ronjgovu.



U KD-u Vatroslava Lisinski je povodom predstavljanja novog albuma “Draga nam je zemlja” posvećenog Ivanu Matetiću Ronjgovu održan koncert na kojem su nastupili: Ženska i muška klapa Kastav, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav te gosti Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i sopci s otoka Krka.


Koncertom je dirigirao voditelj svih navedenih ansambla Saša Matovina, dok je publiku, kroz kako program, tako i biografiju velikog skladatelja bez iznimke govoreći po domaći vodila pjesnikinja Rajka Jurdana Šepić.


Foto Josip Mikačić




– Osjećam se istinski ispunjeno, ponajviše zbog pjevačica i pjevača koji su neumorno sudjelovali u ovom projektu.


Zaslužili su nagradu publike te nastupiti u ovakvom prostoru, što je zahvaljujući posebnoj atmosferi za svakog izvođača jedinstven izazov, izjavio dirigent Matovina.


Foto Josip Mikačić


Koncert su otvorili sopci s Krka Branko Brnić i Klaudije Dunato izvodeći Mantinjadu, a potom su Varijacijama na Gervaisa uz recital voditeljice programa zapjevale članice KUD-a Učka – Matulji.


Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila oba nastupa, posebice istaknute solistice Doris Stanić i Aleksandru Jambrek Monjac.


Foto Josip Mikačić


Programski vrhunac koncerta je koincidirao i s emotivnim vrhuncem koji je nastupio pri izvođenju pjesme “Ćaće moj”.


Zahvaljujući snažnoj sinergiji sva četiri ansambla te, iako latentno iskomuniciranom, vrlo očitom međusobnom povjerenju izvođača i dirigenta, prilikom izvedbe ovih žalosnih stihova, suze su se ukazale na mnogim licima u publici.


Foto Josip Mikačić


Isječcima iz Ronjgovljevih pisama koje je istovremeno dostojanstveno i duhovito kazivala Jurdana Šepić, doznali smo kako je kompleksna tužaljka iz 1932. nastala kao reakcija barda istarske glazbe na potresnu tragediju slovenske djece koja su uslijed nesreće u rudniku ostala bez očeva.


Foto Josip Mikačić


Koncertom je odano poštovanje dvostrukoj obljetnici – rođenja i smrti Matetića Ronjgova, skladatelja, melografa te glazbenog pedagoga čiji ga skladateljski opus svrstava uz bok najistaknutijih skladatelja zborske literature čitavog svijeta.


Foto Josip Mikačić


Ronjgov je zaslužan i za utvrđivanje istarske ljestvice te bilježenje istarske narodne glazbe standardnim notnim pismom.


Izjava dirigenta Matovine kako je cilj koncerta bio autentičnim programom oživjeti još autentičnijeg Ivana Matetića ne samo kao skladatelja, već kao i vrlo zanimljivog intelektualca svojeg doba se uistinu i oživotvorila.